علیرضا قربانی خواننده محبوبی است. در کنار محبوبیت، کارش را هم خوب بلد است. او در سالهای اخیر، با تواناییاش در عرصه موسیقی سنتی، به خصوص با نزدیکتر شدن به کلام و حسوحال مردم، توانسته جایگاهی بسیار ویژه به دست بیاورد.
زیسان: بیایید نگاهی به زندگی این مرد خوش صدا، بیحاشیه و محبوب عرصه موسیقی سنتی بیندازیم.
علیرضا قربانی، ۱۵ بهمن ۱۳۵۱ متولد شده است. او از کودکی و نوجوانی به موسیقی سنتی علاقه داشت و از همان زمان کارش را در این عرصه شرع کرد.
قربانی در دوره کودکیاش، چند سال نزد استادان مختلف قرائت قرآن میکرد.
از سال ۱۳۶۳، یعنی وقتی ۱۲ ساله بود، بهطور جدی وارد دوره جدید زندگیاش شد و یادگیری ردیف آوازی، تلفیق شعر و موسیقی، زیباییشناسی در آواز ایران و... را آغاز کرد. در این مسیر اساتیدی مانند خسرو سلطانی، بهروز عابدینی، نورالدین رضوی، احمد ابراهیمی، مهدی فلاح و... بهره برد.
۱۵ سال بعد، اما زندگی کاری و حرفهای او در موسیقی ایرانی دچار تحولی اساسی شد. او از سال ۱۳۷۸، با معرفی حسین عمومی و علی تجویدی، خواننده ارکستر ملی ایران به رهبری فرهاد فخرالدینی شد. درنتیجه این موفقیت، برنامههای متعددی را داخل و خارج از ایران اجرا کرد.
به گزارش زیسان، علیرضا قربانی به موازات همکاری با ارکستر ملی ایران، از سال ۱۳۷۵ فعالیتهایی در زمینه موسیقی اصیل ایرانی انجام دادهاست.
فصل باران به آهنگسازی مجید درخشانی، از خشت و خاک و روی در آفتاب به آهنگسازی صادق چراغی، سوگواران خموش به آهنگسازی پژمان طاهری و سرو روان به آهنگسازی علی قمصری از جمله آثاری هستند که قربانی در بین سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۷ در زمینه موسیقی ایرانی خوانندگی آن را بر عهده داشتهاست.
فصل باران به آهنگسازی مجید درخشانی، از خشت و خاک و روی در آفتاب به آهنگسازی صادق چراغی، سوگواران خموش به آهنگسازی پژمان طاهری و سرو روان به آهنگسازی علی قمصری از جمله آثاری هستند که قربانی در بین سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۷ در زمینه موسیقی ایرانی خوانندگی آن را بر عهده داشتهاست.
علیرضا قربانی با اجرای تیتراژ سریال شب دهم در همین سالها توانست جایگاه ویژهای میان مردم باز کند و افراد بیشتری او را شناختند.
او همچنین دو همکاری مشترک با گروه شمس به نامهای برسماع تنبور و قطرههای باران را منتشر کردهاست. دو همکاری او با مهیار علیزاده، به نامهای حریق خزان و دخت پریوار مورد استقبال قرار گرفتند. اثر دیگر او به نام همآواز پرستوهای آه با آهنگسازی سیاوش، ولی پور و بر اساس اشعاری از مهدی اخوان ثالث، از دیگر آثار علیرضا قربانی با آهنگسازان موسیقی ایرانی است.
او تا همین امروز با افراد و چهرههای سرشناس زیادی کار کرد و دهها آلبوم و تکآهنگ زیبا منتشر کرد که همگی مورد توجه زیادی قرار گرفتند.
با من بخوان یک پروژه موسیقی الکتروآکوستیک است که علیرضا قربانی بههمراه حسام ناصری آن را از اواخر سال ۱۳۹۷ با انتشار قطعهای به نام نیست شو آغاز کردند. قطعه روزگار غریب با شعری از احمد شاملو و حمید خلفبیگی منتشر شد که محتوایی عاشقانه-اجتماعی داشت.
در سایه این پروژه و پیش از همهگیی کرونا، تور کنسرتهای این پروژه از اردیبهشت ۱۳۹۸ در تالار وحدت آغاز شد و تا تابستان و کاخ سعدآباد ادامه پیدا کرد. مجموعاً نزدیک به ۴۳ شب پروژه با من بخوان در تهران اجرا شد و جمعیتی بیش از ۲۵ هزار نفر از آن دیدن کردند.
به گزارش زیسان، علیرضا قربانی کنسرت با من بخوان در دی ۱۳۹۸ در تالار وزارت کشور را پس سانحه سقوط هواپیمای مسافربری اوکراین لغو کرد. در بخشی از بیانه رسمی لغو کنسرت آمدهاست:
«پس از وقایع هولناک و غیرقابل باور روزهای اخیر احساس کردیم اجرای این مجموعه حق مطلب این روزها را ادا نمیکند و قطعات، باید کاملتر شده تا هم حزن خانوادههای این عزیزان را التیام باشد هم در حافظه جمعی تاریخی کشور این فاجعه غیرقابل باور به زبان موسیقی ثبت شود.»
این پروژه در قالب یک تور کنسرت در بعضی از شهرستانهای ایران هم به روی صحنه رفتهاست.
آلبوم با من بخوان در تاریخ ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ توسط مؤسسه آهنگ اشتیاق منتشر شد.
علیرضا قربانی با همایون شجریان نیز در آلبوم «افسانه چشمهایت» همکاری مشترک کرده است.
در حد فاصل سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ نیز قربانی آثار زیادی را منتشر کرد. تکآهنگهای او در این سالها بسیار مورد توجه قرار گرفتند و همچنین تیراژهای زیادی نیز با صدای او منتشر شدند.
او در سالهای اخیر، به دنبال پروژه مشترک «با من بخوان»، با حسام ناصری (آهنگساز) همکاریهای زیادی کردهاست. تورهای کنسرت داخل کشور و همچنین خارج کشور در اروپا و کانادا و... نیز با همکاری حسام ناصری در سال ۱۴۰۲ انجام شدند.
در زیر نگاهی به معروفترین آلبومها و تکآهنگهای قربانی میاندازیم که در طول عمر فعالیت حرفهایاش منتشر کرد:
برخی از تکآهنگهای او در این سالها «از هوش میروم»، «پل»، «عاشقانه نیست»، «فروغ»، «هوای جنون»، «الله مزار»، «روزگار غریب»، «بوی گیسو»، «بیگناه»، «در آن چشمها»، «پریشانی» و... است.
این خواننده در عرضه داخلی و بینالمللی برنده جوایز و افتخارات زیادی شده است. در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
قربانی صاحب دو فرزند دوقلو، یک پسر و یک دختر به نامهای حافظ و آواز، است. همسرش مژگان غیاثی (ماه منیر)، در ۱۹ بهمن ۱۴۰۲ درگذشت.
او درباره تولد فرزندانش گفته بود: «حضور و قدم نهادن این دو برکتِ پروردگار به این جهان، زندگى براى من و همسرم رنگى بسیار دلپذیرتر و پُرمعناترى پیدا کرد.»
به گفته خودش، بیشترین زمانش در روز را صرف موسیقی و هنر کرده است. با این حال به ورزش، مطالعه و همچنین تدریس نیز علاقه دارد.
علیرضا قربانی خودش را یک خواننده مردمی میداند. او در اینباره گفته است:
«من به عنوان یک آدم بسیاربسیار معمولی با همین مردم زندگی میکنم و هیچوقت دلم نخواست در نمایش باشم و شوآف کنم. خیلی راحتر از آنچه که شما ممکن است متصور باشید دلم میخواهد بین مردم باشم، چون از همین نگاه مردم احساس میگیرم و خودم را پر میکنم تا بتوانم موسیقی اجرا کنم.»
در میانه تورهای زمستان کنسرت سال ۱۴۰۲، همسر علیرضا قربانی، مژگان غیاثی، بعد از یک دوره تحمل بیماری فوت کرد و علیرضا قربانی تحت تاثیر اندوهِ این مرگ و وداع قرار گرفت.