پیشبینی خوشحال کننده ماهوارهها برای ایران؛ بارشهای مدیترانهای در راه است
زنگ خطر کاهش بارندگی در سال آبی امسال به صدا درآمد.۱۸ استان تا پایان فصل پاییز بارش کمتر از نرمال دشت کردند و بارندگی به طور میانگین در سال آبی جاری ۴۳ درصد کمتر از نرمال به بود. این در حالی است که کارشناسان و مسئولان سازمان هواشناسی روزهای کم بارشی را برای نیمه نخست دی ماه پیش بینی میکنند، اما در عین حال معتقدند که نیمه دوم دی ماه با ورود سامانههای بارشی مدیترانهای، شرایط تا حدودی تغییر کند.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با اشاره به کاهش بارندگی در سال آبی جاری گفت: میانگین بارندگی در سال آبی امسال ۳۴ میلیمتر بوده در حالی که باید تا پایان پاییز بهطور میانگین ۶۰ میلیمتر بارش به ثبت میرسید؛ بر این اساس طی این مدت ۴۳ درصد کمتر از نرمال بارش داشتیم.
احد وظیفه در گفتوگو با همشهریآنلاین با بیان اینکه استانهای سیستان و بلوچستان ۹۳ درصد، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی ۴۰ تا ۶۰ درصد کمتر از نرمال بارش دشت کردهاند، گفت: استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، لرستان، خوزستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، چهارمحال و بختیاری، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، اصفهان، تهران، خراسان جنوبی، قم و مرکزی نیز با کاهش شدید بارندگی روبهرو هستند.
او پیش بینی کرد که شرایط بارشها در دو هفته آینده مطلوب نخواهد بود، اما در عین حال گفت که در نیمه دوم دی نیمه دوم دی ماه وضعیت بارش مطلوبتر خواهد بود. با این حال پیش بینیها حاکی از آن است که طی دو هفته آینده امواجی که از غرب کشوروارد میشود موجب بارش در دامنههای جنوبی البرز و سواحل شمالی و غرب تا شمال غرب شود. اما در این مدت، جنوب، مرکز و شرق کشور بارشی دشت نخواهند کرد و بارش غرب، شمال غرب، دامنه جنوبی البرز نیز کمتر از نرمال خواهد بود و طی دو هفته آینده کمبارشی تداوم خواهد داشت.
موج بارشی کِی به ایران میرسد؟
یک کارشناس مستقل هواشناسی نیز با تائید افزایش بارشها در نیمه دوم دی ماه گفت:همانطور که قبلا اعلام کردیم، هفته اول دی ماه بارش چندانی انتظار نداشتیم، اما موج مدیترانهای از هفتم یا هشتم دی ماه وارد کشور میشود و دست کم ۳ روز در برخی مناطق کشور فعال خواهد بود.
محمدرضا جاویدی در گفتوگو با همشهریآنلاین افزود: با ورود سامانه بارشی مدیترانهای به کشور پیش بینی میشود حدود ۷۰ درصد مناطق کشور حداقل برای یکباربارش دشت کنند.
او با بیان اینکه انتطار داریم کم کم وارد دوره مرطوبی شویم، اعلام کرد: در طی فعالیت سامانههای مدیترانهای در نیمه دوم دی ماه پیش بینی میشود در مناطقی همچون زاگرس مرکزی، زاگرس جنوبی، سواحل دریای خزر، مخصوصا البرز غربی بارشها نرمال باشد. ماهیت این سیستم، اما گرم است و مثل سیستم قبلی کاهش آنچنانی دما انتظار نمیرود. همچنین انتظار نداریم بارشها در تمام مناطق مثل موج قبل به صورت برف باشد؛ با این حال، اما دفعالیت سامانههای مدیترانهای در مناطق سردسیر مثل ارتفاعات زاگرس مرکزی و حتی زاگرس جنوبی، چهار محل و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، شمال فارس، غرب لرستان و غرب اصفهان ممکن است ارتفاع برف به یک متر هم برسد.
این کارشناس مستقل هواشناسی اضافه کرد:بعد از خروج موج نخست مدیترانهای، موج دیگری از ۱۲ دی ماه منطقه را درگیر بارش میکند ولی این سیستم ماهیت سرد دارد و بیشترین بارش آن به ویژه در مناطق سردسیر به صورت برف خواهد بود.
خبر خوش برای نیمه جنوبی کشور
جاویدی گفت: به طور کلی از نیمه دوم دی ماه به بعد انتطار داریم دوره مرطوبی در کل کشور داشته باشیم و بارشها در برخی از مناطق میتواند نرمال و شاید فراتر از نرمال باشد و تا حدودی کم بارشی را در برخی مناطق جبران کند.
جاویدی با اشاره به پیش بینی بارش در بهمن ماه به همشهریآنلاین گفت: بررسی الگوها و دادههای هواشناسی نشان میدهد که در نیمه اول بهمن ماه کاهش شدید دما را شاهد باشیم. البته با توجهخ به زمان زیادی که تا بهمن ماه وجود دارد ممکن است پیش بینی با خطا همراه باشد.
جاویدی با بیان اینکه تا کنون نیمه جنوبی کشور بارش خوبی دشت نکرده است، اعلام کرد:این خبر خوبب را برای ساکنان نیمه جنوبی کشور داریم که در نیمه دوم دی ماه شرایط برای ورود سامانههای بارشی گرم و مرطوب مهیا باشد. بر این اساس پیش بینی میشود پای امواج جنوبی در جنوب کشور هم مخصوصا از ۲۰ بهمن باز شود و این متاطق هم بارشهای نسبتا خوبی دشت کنند.