محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق میگوید بر اساس نتایج اولیه سرشماری ملی عراق جمعیت این کشور به بیش از ۴۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر افزایش یافته است.
این نخستین سرشماری در عراق در حدود ۴۰ سال گذشته است و بعد از مدتها تصویری روشنتر از وضعیت جامعه عراق ارائه میدهد. این سرشماری چندین بار تاکنون به دلایل مختلف از جمله به خاطر همهگیری ویروس کرونا به تعویق افتاده بود.
در سال ۲۰۰۹ یک سرشماری غیررسمی جمعیت این کشور را ۳۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر تخمین زده بود، اما این بار برای نخستین بار در حدود ۴ دهه اخیر سرشماری در مناطق کردنشین و دولت اقلیم کردستان نیز برگزار شد.
بر اساس نتایج اولیه روز دوشنبه، توزیع جنسیتی در عراق تقریباً یکسان است، به طوری که مردان ۵۰.۱ درصد و زنان ۴۹.۸ درصد از جمعیت را تشکیل میدهند.
این سرشماری جمعیت، برای اولین بار در ۳۷ سال گذشته، در عراق بحث برانگیز بوده و پیامدهای عمیقی بر توزیع منابع، تخصیص بودجه و برنامه ریزی توسعه کشور دارد. گروههای اقلیت همچنین از این بیم دارند که آمار کمتر آنها باعث شود نفوذ سیاسی و مزایای اقتصادی آنها بیش از قبل کمرنگتر شود.
به دستور دادگاه فدرال عراق، این سرشماری سؤالات مربوط به قومیت و وابستگیهای فرقهای را شامل نمیشد و صرفاً بر ادیان دین همچون اسلام یا مسیحیت تمرکز داشت.
آخرین سرشماری سراسری در عراق در سال ۱۹۸۷ انجام شد. سرشماری دیگری که در سال ۱۹۹۷ انجام شد که در آن اقلیم کردستان در نظر گرفته نشده بود.
به گفته علی آرین صالح، مدیر اجرایی سرشماری در وزارت برنامه ریزی مرحله بعدی سرشماری که در هفتههای آینده انجام میشود شامل اطلاعات گروههای مذهبی خواهد بود. مقامهای عراقی میگویند این نخستین سرشماری بوده که در آن از فنآوریهای پیشرفته برای جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادههای استفاده شده و بر مبنای آن تصویری جامع از چشمانداز جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی عراق ارائه کرده است.
حدود ۱۲۰ هزار نفر در جریان این سرشماری مشارکت و هر کدام از آنها تقریبا ۱۶۰ واحد مسکونی را برای جمعآوری اطلاعات تحت پوشش قرار دادند.