زیسان: حمله روز گذشته اسرائیل به سفارت ایران در سوریه و شهادت هفت تن از مستشاران ایرانی در این کشور با واکنش تند تهران همراه بوده است.
به گزارش زیسان، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران میگوید، کاردار سفارت سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران در اعتراض به این حمله به وزارت خارجه احضار شده است.
امیرعبداللهیان در پیامی در شبکه اکس با تأکید بر این که "پیام مهمی به آمریکا به عنوان حامی" اسرائيل از این طریق ارسال شده تصریح کرد: «آمریکا باید پاسخگو باشد.»
بهگفتهٔ امیرعبداللهیان، در این احضار که ساعت ۰۰:۴۵ بامداد سهشنبه انجام شد، «ابعاد حملهٔ تروریستی و جنایت رژیم اسراییل تبیین و مسئوليت دولت آمريكا مورد تأكيد قرار گرفت».
وزیر خارجه ایران پیش از آن طی گفتوگویی تلفنی با حسین ابراهیم طه، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی حمله به کنسولگری ایران را خلاف تمامی قواعد حقوق بینالملل و کنوانسیون حقوق دیپلماتیک و کنسولی خواند و خواستار اقدام و واکنش مناسب فوری این سازمان به این حمله شد.
حسین ابراهیم طه نیز بر مسئولیت سازمان همکاری اسلامی در این مورد تأکید کرده است.
امیرعبداللهیان روز گذشته ساعتی پس از حمله نیز با وزیر خارجه سوریه گفت و گو کرد. او گفت که نتانیاهو تعادل روانی خود را از دست داده است.
ایران همچنین خواستار نشست فوری شورای امنیت در این مورد شد. زهرا ارشادی، سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در نامهای از شورای امنیت خواست، این حمله را به شدیدترین وجه محکوم کند و نشستی فوری برای رسیدگی به نقض آشکار هنجارها و اصول حقوق بینالملل توسط اسرائیل برگزار کند.
پیش از آن روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیهای اعلام کرده بود که در حمله موشکی عصر روز دوشنبه ۱۳ فروردین به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق سرداران محمدرضا زاهدی و محمدهادی حاجیرحیمی، از فرماندهان و مستشاران نظامی ایران در سوریه به شهادت رسیدهاند.
سپاه پاسداران نام پنج مستشار دیگر را به عنوان شهدای این حمله اعلام کرد.
رژیم اسرائيل که به طور معمول در مورد چنین حملاتی اظهار نظر نمیکند این حمله را نیز نه تأیید و نه تکذیب کرده است. دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش این رژیم گفت، در مورد این حمله که در رسانههای خارجی بازتاب یافته اظهارنظری نخواهد کرد.
آمریکا هم گفته که در حال جمع آوری اطلاعات در این رابطه است. کارن ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، نیز گفته است که جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، از گزارشها در خصوص حملهٔ هوایی به کنسولگری ایران در دمشق آگاه شده و تیم کاخ سفید در حال بررسی این رخداد است.
مقامات سیاسی و امنیتی ایران می گوید، جمهوری اسلامی قطعا به این حمله پاسخ خواهد داد. روز گذشته سفیر ایران در دمشق گفت: «جمهوری اسلامی ایران جواب متناسب این اقدام تروریستی را در زمان و مکان مناسب خواهد داد».
امروز ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در پیامی نوشت: «این جنایت ناجوانمردانه بیپاسخ نخواهد ماند.» و رئیس مجلس نیز برای اسرائیل خط و نشان کشید و از «مجازات سخت» سخن گفت.
سید محمد مرندی سخنگوی تیم مذاکرات هستهای هم در توئیتی نوشت: «ایران تصمیم به مجازات شدید رژیم صهیونیستی گرفته است.»
نورنیوز رسانه شورای عالی امنیت ملی هم در مطلبی نوشته است: «رژیم صهیونیستی با حمله به کنسولگری ایران در دمشق و به شهادت رساندن مستشاران نظامی کشورمان دست به قمار خطرناکی زد. وجود انگیزه بالای انتقام در ایران و موج محکومیت این اقدام از سوی کشورهای مختلف نشان میدهد که همه چیز برای تادیب سخت حاکمان شرور اسرائیل آماده است.»
به محض انتشار خبر حمله بحث بسیار گستردهای درباره نحوه واکنش ایران به آن در رسانهها و شبکههای اجتماعی در گرفت. عدهای معتقدند ایران باید واکنش بسیار جدی و بازدارنده به این حمله نشان میدهند. این عده میگویند عدم پاسخ مناسب ایران به حملات پیشین باعث تداوم اقدامات اسرائیل شده است.
به ویژه برخی کارشناسان تلویزیونی معتقدند ایران باید پاسخی متناسب و قاطع به اسرائیل دهد. به گفته یکی از این کارشناسان: «اگر در تصمیمگیریها تغییر ایجاد نکنیم باید منتظر ترور مقامات ارشد در تهران باشیم!»
حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان نیز در یادداشتی تاکید کرد :«سفارتخانههای رژیم صهیونیستی نباید در امان باشند!» او نوشت: «رژیم صهیونیستی برخلاف قوانین شناخته شده در حقوق بینالملل به کنسولگری ایران در یک کشور ثالث حمله نظامی کرده است، بنابراین و بر اساس اصل «مقابله به مثل/ retaliation» حمله به سفارتخانهها و کنسولگریهای رژیم جعلی اسرائیل در هر یک از کشورهای دیگر، حق مسلم ایران اسلامی است.»
حتی رشیدی کوچی نماینده میانهرو مجلس در این رابطه پیشنهاد داده است: «سفارت اسرائیل در آذربایجان میتواند هدف تلافیجویی ایران باشد.»
توحید عزیزی از فعالان رسانهای اصولگرا می گوید: «دیگه اسرائیل باید کجا رو بزنه که عکسالعمل همسطح نشون بدیم؟»
اما در نقطه مقابل برخی دیگر معتقدند اسرائیل به دنبال کشاندن ایران به جنگ است.
کاربری نوشته است: «بیطرفانه: نتانیاهو به یک جنگ کامل نیاز دارد. استراتژی فعلی محور مقاومت در حال ضربه زدن به اسرائیل است و کار میکند. هرگونه تغییر در این روند همان چیزی است که نتانیاهو میخواهد. اگر من پشت فرمان محور مقاومت بودم با همین روش جلو میرفتم و به حرف توحید عزیزی و دوستانش گوش نمیدادم.» این توئیت توسط علی اکبر رائفیپور سخنران پر نفوذ اصولگرایان بازنشر شده است.
محسن عبداللهی استاد روابط بین الملل نیز در توئیتی برخلاف حسین شریعتمداری نوشته است: «تحریک ایران به هرنوع حمله متقابل به اماکن دیپلماتیک و کنسولی رژیم اسراییل در کشورهای دیگر اشتباه حقوقی و راهبردی است که میتواند فضای حقانیت و مشروع بوجود آمده بنفع کشور را درگرگون کند. چنین حملهای نه تنها قانونی و مشروع نیست بلکه بهنوبهی خود تجاوز به دولت میزبان خواهد بود.»
اما احمد زیدآبادی روزنامه نگار اصلاحطلب دیدگاه متفاوتی دارد. او در یادداشتی تلگرامی نوشت: «ترور شماری از فرماندهان نیروی قدس سپاه در مقر نمایندگی ایران در دمشق توسط اسرائیل، شاهد مثالی از ماهیت مهارناپذیر جنگ در شرایط کنونی جهان است. توصیهای خردمندانه در واکنش به آن وجود ندارد. بیتفاوتی میتواند سبب تکرار آن شود، انتقامگیری نیز خطر گسترش جنگ در سطحی کاملاً خانمانسوز را به دنبال دارد. در واقع اقتضای خردمندی در این اوضاع جهانی، پیشگیری و اجتناب از جنگ است، اما وقتی جنگی به هر علتی آغاز شد، دیگر برای مهار و پایان به موقع آن، بعید است از خرد کاری برآید!»
به هر حال باید دید تصمیم مقامات امنیتی ایران برای پاسخگویی چه خواهد بود؟ احتمالا به زودی شاهد واکنش ایران خواهیم بود. نکته مهم این است سناریوهای زیادی برای پاسخ وجود ندارد؛ ایران یا باید مثل گذشته به ضربات پراکنده اکتفا کند و یا اینکه پاسخ قاطع و جدی به این جنایت دهد.
بینید بدیدم این فریب اسرائیل برای ایران هست که سفارتخانه اش را در کشوری جور آذربایجان نشانه بگیرد تا باز دو کشور را به جان هم بیاندازند, هر چند آذربایجان یا ترکیه نیاز به کتکمالی دارند باری هنوز اون توان را نداریم که درگیر شویم, بدیدم بهترین راه همان تازش به اسرائیل از راه سوریه هست که میشود به آسانی با یک تازش چندکاره=هیبریدی جور یمن به پایگاههای توانمند شکاری بنی اسرائیل آنها را تا زمان بسیار درازی فلج کرد,
پناه بر "الله""بی کمداشت خُدا" تا که درگذشته پرستیها را رها کنیم سرزمینمان را روراست=امن گرداند با یادش گفتن با برپایی پیوستن نماز سرنگون سمت همنشینی خانه اش در مکه