زیسان: تازه از سر کار برگشتهاید و وقت برای بار گذاشتن مرغ و مسما ندارید. از بس کشوی فریزر را به امید یک جرقه در ذهنتان، باز و بسته کردهاید که خودتان هم نگران فریزر بینوا شدهاید، اما باز هم عقلتان به یک غذای فوری فوری قد نمیدهد. بلیط منوی رنگارنگ تخم مرغ را هم که قبلا سوزاندهاید و دیگر گزینهای روی میز ندارید!
وقتی دستتان را از همه جا کوتاه میبینید و از طرفی، یک لشکر گرسنه به دستان هنرمند شما چشم دوخته اند، وقت آن است تا پیشنهاد امروز ما را به گزینههای نداشته روی میز اضافه کنید و بروید سراغ طبخ یک اشکنه فرد اعلا که هم نیمساعته آماده میشود، هم سور و سات خاصی نمیخواهد و هم به عنوان یک غذای داغ و آبکی، خوراک فصل زمستان است.
شاید خیلی از نسل جدید امروز تا حالا شانس خوردن اشکنه را نداشتهاند، اما از آنجایی که قدیمترها این غذا پای ثابت سفرهها بود و دست کم، هفتهای چند بار سر و کلهاش پیدا میشد، بچههای قدیم کلی با آن خاطره دارند و حتی گاهی دلتنگش میشوند.
بگذارید از همین اول یک اتمام حجت کنیم تا مبادا این غذا را دست کم بگیرید. غذایی که برای خودش اصل و نسبی دارد و از صدها سال قبلتر در ایران به خصوص در منطقه خراسان طبخ میشده است؛ گرچه بیشتر در بین مردم معمولی رواج داشته، اما پادشاهان قاجار هم از هواداران پر و پا قرص این غذا بوده اند، بطوریکه میرزا علیاکبرخان کاشانی، آشپزباشی مخصوص ناصرالدینشاه نیز در کتاب سفره اطعمه که به شرح غذاهای پختهشده برای شاه قاجاری پرداخته، انواع اشکنه را یکی از غذاهای سفره شاهانه معرفی کرده
پس با این حساب دیگر نباید در حق اشکنه کم لطفی کنید و حتی لازم است تا قدمی برای زنده نگه داشتن نام این غذای اصیل بردارید.
قبل از هر چیز باید سراغ یک قابلمه مناسب بروید.
میدانید که طبخ غذاهای سنتی به خصوص از نوع آبکی آن در دیگچههای سنگی و سفالی که انگار اساسا برای غذاهای ایرانی خلق شدهاند، حسابی به آدم میچسبد؛ اولویت با این قابلمهها یا یک دیگ مسی است که از لحاظ سلامت، بهترین نوع قابلمه هستند، پس دکور و دیزاین را بیخیال شوید و دیگچهها را از ویترین و گنجه درآورید؛ وقت استفاده از آنها همین الان است.
به خاطر داشته باشید که ترشی خانگی و پیاز بهترین گزینه برای همراهی با اشکنه هستند. از همان ترشیهایی حرف میزنیم که اوایل پاییز برای درست کردنشان همه خانواده را بسیج کردید و حالا میتوانید دسته جمعی از نتیجه این وحدت خانوادگی حظ ببرید.
طبق روال همه غذاهای آبکی، نان سنگک، بهترین گزینه است، اما به هرحال موجودی شما در خانه تعیین کننده است، نه اولویت ما!
خصوصا اگر نانوایی و نان تازه در دسترس نباشد. به هرحال یک مدل نان سنتی باید کنار اشکنه بنشیند تا بتوانید غذا را با آن نوش جان کنید.
اما مهمتر از همه این جزییات، تلاش شما برای طبخ غذایی سالم و مقوی برای خانواده در بین تمام محدودیت هاست که از دل یک عشق بیحساب و کتاب بیرون آمده و قطعا نتیجهاش حسابی راضی کننده است.
منبع: فارسی