سر هر فرد بالغ به طور میانگین دارای ۱۰۰.۰۰۰ الی ۱۵۰.۰۰۰ تار مو است و تقریبا روزانه ۲۵ الی ۱۰۰ تار از آنها ریخته میشود. در نگاه اول شاید این مقدار ریزش مو زیاد به نظر آید، اما کاملا طبیعی بوده و تقریبا همه ما این میزان مو در روز از دست میدهیم. بعضی از افراد متوجه این ریزش نمیباشند و بعضی دیگر به دلیل حساسیت ذهنی و فکری خود به آن بیش از حد توجه میکنند.
مطلبی که باید به آن توجه کرد این است که هر گاه تار مویی ریخته میشود مجددا مویی جدید از همان نقطه به مرور زمان روییده میشود، اما گاهی اوقات عواملی موجب تضعیف ریشه موها شده و رویش مجدد مو را با مشکل روبرو میکنند، در حقیقت نباید از ریزش موها نگران بود بلکه عدم رویش مجدد موها عامل نگرانی است به عبارتی مشکل زمانی ایجاد میشود که میزان ریزش موها بیش از رویش آنها باشد که به مرور باعث کاهش تراکم موها میگردد.
ریزش مو تا ۱۰۰ تار در روز طبیعی است و بیماری محسوب نمیشود و نیازی به مراجعه به پزشک برای درمان نمیباشد البته بدیهی است هر چقدر این میزان کمتر باشد نکته مثبتی است.
گاهی بصورت موقت بنا به دلایلی از قبیل تغییر فصل، استرس، بی خوابی، آلرژی به برخی از مواد غذایی، بارداری و قاعدگی ریزش موها افزایش مییابد. زمانی نیاز به مراجعه به پزشک میباشد که میزان ریزش مو بیش از ۱۰۰ تار در روز بوده و به مدت بیش از ۳ هفته ادامه یابد و یا اینکه احساس میکنید تراکم موهایتان با گذر زمان در حال کاهش است.
همچنین اگر تارهای مو همراه با ریشه ریخته شوند حتما نیاز به مراجعه به پزشک برای شروع درمان میباشد.
شمارش تعداد تارهای ریخته شده از سر در طی روز امری تقریبا غیر ممکن است برای اینکه بدانید آیا ریزش موهایتان در حد طبیعی است یا خیر، حدود ۶۰ تار از موهایتان را بین انگشتان یک دست قرار دهید سپس این موها را به آهستگی به جهات مختلف بکشید، اگر تعداد موهایی که ریخته و در دستتان قرار میگیرد بین ۵ تا ۸ عدد باشد ریزش موهایتان در حد طبیعی است، اما اگر بیش از ۱۵ تار از سرتان جدا شود بیانگر آن است که بیش از حد معمول دچار ریزش مو میباشید.
دلیل این آزمایش چیست؟ در اکثر افراد که مشکلی در سلامت موهایشان وجود ندارد ۹۰ درصد از موها در فاز رشد و ۱۰ درصد در فاز استراحت میباشند یعنی ۱۰ درصد از موها مستعد ریزش است.
اگر با کشیدن موها بیش از ۱۵ تار مو ریخته شود بدان معنا است که بیش از ۱۰ درصد از موها در فاز استراحت میباشند و اگر این روال به شکل مزمن ادامه یابد به مرور از حجم موها کاسته خواهد شد.
داروها: برخی از داروها مانند آنتی بیوتیک ها، لووتیروکسین (داروی تیروئید)، متفورمین (داروی دیابت)، قرصهای ضد بارداری و برخی دیگر سبب ریزش موها میشوند، اگر دارویی مصرف میکنید بروشور آنرا مطالعه کنید و اگر ریزش مو جز عوارض جانبی آن میباشد از پزشک خود بخواهید دارویی مشابه جایگزین نماید.
شامپوها و شویندههای نامناسب: هیچگاه از صابون حتی صابونهای گیاهی برای شستشوی موها استفاده نکنید، PH صابونها مناسب برای پوست بدن است نه سر و موها و استفاده از آنها موجب ریزش مو در بسیاری از افراد میگردد. توصیه میشود از شامپوهای استاندارد و تولید شده توسط لابراتوارهای معتبر استفاده کنید و هر ۶ ماه یکبار شامپوی مصرفی خود را عوض نمایید، میتوانید ۲ شامپو که به موهایتان سازگار است را انتخاب و هر کدام را بصورت دورهای به مدت ۶ ماه مصرف نمایید.
شستشوی بیش از حد موها: استحمام بیش از یکبار در روز موجب از بین رفتن چربی طبیعی پوست سر میشود مقدار اندکی چربی طبیعی که توسط غدد سباسه در پوست تولید میشود برای سالم نگه داشتن تارهای مو ضروری است، استفاده بیش از حد از شامپو در هر بار استحمام نیز موجب آسیب به موها میگردد.
استحمام دیر هنگام: چربی بیش از حد پوست نیز باعث ریزش موها میشود، اگر این چربی بیش از ۲ الی ۳ روز بر سر بماند به مرور باعث بسته شدن منافذ پوستی شده و رویش موها را با مشکل روبرو میکند. با توجه به آلودگیهای محیطی توصیه میشود با یک شامپوی ملایم که با نام شامپوهای روزانه نیز شناخته میشوند هر روز و یا حداکثر یکروز درمیان موهای خود را شستشو دهید.
استحمام با آب گرم: استفاده از آب بیش از حد گرم موجب کشش پوست و گشاد شدن منافذ آن شده و موهایی که دارای ریشه سستی میباشند را تحت تاثیر قرار میدهد و موجب ریزش آنها میگردد.
استفاده از سشوار: حرارت زیاد سشوار به مانند آب گرم موجب آسیب به پوست سر و ریزش موها میشود، اگر به دلایلی مانند سرما در فصل زمستان مجبور به استفاده از سشوار جهت خشک کردن موهایتان میباشید از حداقل دمای آن و با فاصله ۳۰ سانتی متری از سر خود استفاده کنید.
رنگ مو و حالت دهندههای شیمیایی: رنگ کردن بیش از حد مو و استفاده از ژلها و اسپریهای حالت دهنده نیز به مرور زمان موجب آسیب به تارهای مو و نازکی آنها میگردند.
تغذیه ناصحیح: عدم مصرف میوه ها، سبزیجات تازه و منابع غذایی حاوی پروتئین به میزان کافی سبب کمبود ویتامین ها، املاح معدنی و پروتئین در بدن میشوند که ریزش موها را به دنبال خواهد داشت.
توصیه میشود ۲ وعده میوه و سبزی در روز که حاوی ویتامین A و C، پتاسیم و ۲ الی ۳ وعده ماهی در هفته که حاوی پروتئین، ویتامین D، روی، سلنیوم و اسیدهای چرب امگا ۳ میباشند مصرف نمایید.
همچنین توصیه میشود برنج را بصورت کته مصرف کنید نه پلو، زیرا به واسطه آبکش کردن آن بخش زیادی از ویتامینهای ب هدر میرود.
اگر با رعایت موارد ذکر شده کماکان ریزش غیر عادی مو را تجربه میکنید به پزشک متخصص جهت ریشه یابی علل و درمان آن مراجعه کنید.
منبع: کلنیک مو