زیسان: میزدگرد فرهنگی مسعود پزشکیان کاندیدای چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری عصر امروز برگزار شد، در اواخر این میزگرد و بعد از طرح سوالی از سوی کارشناس برنامه درگیری بین محمد فاضلی، از مشاوران پزشکیان با شهاب اسفندیاری، به عنوان کارشناس صدا و سیما که اتفاقا رییس دانشکده صدا و سیما است، اتفاق افتاد.
اسفندیاری در این میزگرد دلایل اخراج فاضلی از دانشگاه شهید بهشتی را قانونی دانستند، فاضلی هم در پاسخ به او گفت که دروغ میگوید. قبل از اینکه فاضلی توضیحاتش را کامل کند، میکروفن او و اسفدیاری قطع شد. همین موضوع سبب عصبانیت فاضلی و ترک برنامه شد.
زمستان سال ۱۴۰۰ خبر اخراج فاضلی از دانشگاه شهید بهشتی بسیار پرواکنش شد، برخیها این اخراج در راستای تسویه حساب سیاسی در دولت سیزدهم عنوان کرده بودند.
محمد فاضلی (زادهٔ ۱۳۵۳) جامعهشناس ایرانی و استادیار سابق و اخراجی دانشگاه شهیدبهشتی است. وی همچنین مشاور وزیر نیرو و رئیس سابق مرکز امور اجتماعی منابع آب و انرژی و معاون پژوهشی مرکز بررسیهای استراتژیک و مدیر شبکه مطالعات سیاستگذاری عمومی از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ بود.
فاضلی دانشآموختهٔ مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دکتری جامعهشناسی از دانشگاه تربیت مدرس است. او از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ استادیار دانشگاه مازندران بود و از سال ۱۳۹۳ عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی است. در سال ۱۳۹۶ از محمد فاضلی بهعنوان یکی از نامزدهای تصدی ریاست سازمان محیطزیست نام برده میشد. او از ۱۷ آبان ۱۳۹۶ به سمت «مشاور برنامهریزی راهبردی و توسعه پایدار» وزیر نیرو منصوب شد.
پژوهشهای او عمدتاً دربارهٔ جامعهشناسی علم، جامعهشناسی شهری و جامعهشناسی سیاسی است. او در مقالات و سخنرانیهای مختلف به نقد سیاستها در حوزه آموزش عالی، محیط زیست، حقوق شهروندی و توسعه پرداختهاست.
در شبکههای اجتماعی واکنشهای مختلفی درباره ترک برنامه و عصبانیت محمد فاضلی وجود دارد، برخی معتقدند او باید بر خشم خود غلبه میکرد و برخی هم به او حق میدهند که هنگام ادعای مجری برنامه انتخابات ریاست جمهوری درباره علت اخراجش که فضلی آن را «دروغ» میداند و سپس قطع میکروفناش از سوی مجری که مانع دفاع از حق او شد، این چنین واکنش تند اعتراصی نشان دهد.
در جریان این میزگرد فرهنگی شهاب اسفندیاری که به عنوان کارشناس صدا و سیما حضور پیدا کرده بود، در طرح پرسشی از مسعود پزشکیان، تاکید کرد که در خصوص اخراج اساتید شما به گونهای صحبت کردید که انگار در اخراج اساتیدی که تخلف کرده هم قصد دارید مماشات کنید. آقای دکتر فاضلی که در کنار شما نشستند عضو هیات علمی پیمانی دانشگاه شهید بهشتی هستند. طبق مقررات عضو هیات علمی پیمانی نه میتواند مامور شود و نه میتواند سمت خارج از دانشگاه بگیرد. ایشان در ریاست جمهوری و وزارت نیرو سمت داشتند.
طبق گفته رئیس دانشگاه ۲ سال حتی مراجعه و حضور در دانشگاه هم نداشتند. خلاف مقررات عمل کردند. هشت سال دوره پیمانی ایشان طول کشیده و اخراج شدند. چه غوغایی در دانشگاهها و رسانهها راه انداختند. ما ۹۰ هزار عضو هیات علمی داریم که دارند کار میکنند و وظایف خود را انجام میدهند. به خاطر ۵ نفر حیثیت آموزش عالی را خدشه دار کردند. اینها بازیهای سیاسی است. مقهور بازیهای سیاسی نشوید.
در ادامه این میزگرد، پس از اینکه مسعود پزشکیان به این پرسش پاسخ داد و زمانی که نوبت به صحبت کردن محمد فاضلی رسید، خطاب به اسفندیاری بیان کرد که آقای اسفندیاری، رئیس دانشگاه دروغ میگوید و شما هم دروغ میگویید؟
در ادامه اسفندیاری این پرسش را مطرح کرد که آیا شما پیمانی نبودید؟ و در پاسخ به این پرسش فاضلی بیان کرد که من پیمانی بودم، اما مجوز گرفتم.
در ادامه، شهاب اسفندیاری با خشم اعلام کرد که به بنده تهمت دروغگویی زده شده است. حق ندارند به من تهمت دروغگویی بزنند.
در همین حین مسعود پزشکیان سعی در آرام کردن اوضاع داشت و خطاب به اسفندیاری میگفت اجازه بدهید تا صحبت خود را انجام دهد.
فاضلی نیز فریاد میزد و میگفت که شما نمیدانید. من پیمانی بودم و با مجوز هیات علمی امنا دانشگاه سمت گرفتم. به وزارت علوم بفرمایید که فاضلی در ۱۴۰۰/۷/۷ شکایت کرده، اما سه سال است که جرئت نمیکنند که رسیدگی کنند.
در همین حین، مجری برنامه اعلام کرد که ما در میزگرد فرهنگی هستیم، فلذا بلندگوی هر دو طرف قطع میشود. به واسطه اینکه در امتداد میزگرد فرهنگی انتظار رفتار فرهنگی میرود و این رفتار متناسب با شئونات رسانه ارجمند ملی نیست.
در همین حین مسعود پزشکیان تاکید کرد که همین رفتار نشان میدهد که ما هنوز در فرهنگ مشکل داریم.
در همین حین محمد فاضلی از جای خود برخاست و با صدای بلند اعلام کرد در رسانهای که ایشان به عنوان کارشناس با من مسئله شخصی دارد نمیمانم. سپس وی صحنه را ترک کرد و «هاش اِف» (میکروفون) خود را به سمت جایگاه مسعود پزشکیان پرت کرد.
مجری برنامه نیز اعلام کرد بسیار متاسفم که کارشناس آقای مسعود پزشکیان رفتار ناشکیبانهای را از خود نشان دادند و جای تاسف دارد. ما موظف هستیم در برابر عصبی و هیجانزده شدن مهمانان خود شکیبا باشیم. از شما بینندگان عذرخواهی میکنم.
مسعود پزشکیان در پایان بیان کرد: ما وقتی که خودمان هیات علمی بوده و معتقد هستیم که فرهنگی هستیم، مسائل شخصی را در این برنامه مطرح میکنیم که نباید مطرح کنیم بعد انتظار داریم در جامعه فرهنگ اصلاح شود. من نمیگویم کار چه کسی درست است یا غلط من میگویم اگر باهم اختلاف داریم که نباید پشت بلندگو اختلافهای خود را بگوییم. باید حرف خود را بزنیم.
مصطفی فقیهی روزنامهنگار نوشت: میدانید چرا شهاب اسفندیاری به محمدفاضلی تهمت زد و توهین کرد؟ اسفندیاری که از بورسیهایهای جنجالی به دانشگاه ناتینگهام است و یکشبه از «استادیاری» به ریاست دانشگاه صداوسیما ارتقا یافت! او حالا بر صدر کارشناسان تلویزیون نشسته و به نیابت از روسا، چنین سخیف رفتار میکند! حالا بگویید، طبیعی نیست که بدهکارشان باشد؟!
میلاد علوی خبرنگار نوشت: خشم محمد فاضلی، خشم علیه ۳ سال نابودی دانشگاه بود، خشم علیه ممنوع التدریسی و اخراج اساتید بود، خشم علیه تعلیق و تبعید تحصیلی دانشجو بود. یکجا لازم است ایستاد، فریاد زد و میکروفون را پرت کرد به صورت کسانی که تصور میکنند به واسطه خودی بودن، میتوانند هر دروغی به زبان آورند.
مهدی رباطی کارشناس اقتصادی گفت: فاضلی نماینده بخش عصبانی جامعه شد.
سیامک شهداد فعال رسانهای نوشت: صدایی که قطع شد، صدای فاضلی نبود؛ صدای مردم ایران بود، صدای بیصداها بود.
مازیار بالائی فعال رسانه گفت: رسانهای که باید ملی باشد سالهاست تبدیل به رسانهای جناحی شده. آنها به عنوان بانیان وضع موجود وقتی که تاب و توان پاسخ دادن به مسعود پزشکیان و تیم همراه را نداشتند، با شخصی کردن بحث و قطع کردن میکروفون محمدفاضلی نشان دادند که هیچ بویی از اخلاق و انصاف نبردهاند.
احسان بداغی روزنامهنگار نوشت: آن عصبانیت محمدفاضلی را میفهمم؛ یک طرفه محکوم میکنند، اخراج میکنند، دروغ میگویند، تحریف میکنند. اما فشار اصلی جایی است که اوباش میخواهند ادای بافرهنگها را دربیاورند.
مجید تفرشی نویسنده و تحلیلگر نوشت: باید سالها دکتر محمد فاضلی را بشناسید تا بدانید چرا این انسان فرهیخته متین باشرف، این گونه در برابر صداوسیما به خروش آمد.
مهدی عرفاتی، مدیرمسئول سابق روزنامه جام جم: داشتم به یکی از رفقای اصلاح طلب میگفتم که مهمترین آسیب رأی آوردن آقای پزشکیان اینست که کشور از ریل کار به ریل نزاع منحرف میشود که شاهد از غیب رسید!
دکتر روح الله صدیق روانشناس معروف توئیتر هم نوشت: برای دکتر فاضلی ناراحت شدم. افسوس که خشم، بیصداترین و کم اثرترین فریاد است.
محمد یاراحمدی: تهاجم شخصی شهاب اسفندیاری غیرحرفهای، غیراخلاقی و برنامهریزیشده بود ولی فاضلی به نمایندگی از یک جریان در اون جلسه بود و نباید همهچیز را در ناراحتی شخصی خلاصه میکرد. نمیتوانم بگویم خروجش از برنامه لزوما اشتباه بود ولی آن شیوهی خروج و پرت کردن میکروفن به سمت پزشکیان افتضاح بود.
بهمن هدایتی: ماجرای بی سابقه فاضلی و اسفندیاری در پخش زنده، نمونهای از خشم بزرگی است که در فضای "دو قطبی حیثیتی/ مرگ و زندگی" در حال شکل گیری است و بازهم خود را نشان خواهد داد
امیرناظمی معاون آذری جهرمی نیز به پزشکیان حمله کرد و نوشت: پزشکیان از مشاورش دفاع نمیکند. این تصویر کاندیدایی ضعیف است که توان دفاع از شهروندان را در فرداها هم نخواهد داشت. اگر پزشکیان نتواند از حق او دفاع کند، چه کسی میتواند به او اعتماد کند؟