زیسان: ماموریت چانگ هووا، سفیر مشهور و خبرساز چین در تهران در تهران پایان یافت. او امروز با وزیر امور خارجه ایران خداحافظی کرد.
به گزارش زیسان، چانگ هوا در شیکه ایکس نوشت: «من با جناب آقای حسین امیرعبداللهیان وزیر محترم امور خارجه ایران دیدار و خداحافظی کردم، از حمایت و تسهیلات شخص ایشان و دوستانم در وزارت امور خارجه ایران برای کمک به انجام وظايف خود کمال تشکر را دارم.»
براساس گزارش وزارت خارجه،چانگ هووآ در این دیدار با تمجید از فرهنگ و تمدن باشکوه ایران و مهمان نوازی مردم کشورمان، از حمایت بخش های مختلف دستگاه دیپلماسی در دوره مسئولیتش به عنوان سفیر چین در تهران قدردانی کرد و بر عزم و اراده دولت چین برای تعمیق بیش از پیش روابط با ایران تاکید کرد.
وزیر امور خارجه نیز در این دیدار از تلاشهای مثبت و ارزشمند و اقدامات سفیر چین در کمک به توسعه همه جانبه روابط بین تهران و پکن در عرصه های مختلف به خصوص در دوران همه گیری کرونا و همچنین انعقاد و پیگیری اجرای برنامه جامع همکاری های راهبردی دو کشور تقدیر کرد.
چانگ هووا دیپلماتی باتجربه بود که از ژوئن ۲۰۱۹ و در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی به عنوان سفیر چین در ایران فعالیت خود را آغاز کرد.
هووا پیش از حضور در ایران و از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲ مشاور و معاون مدیرکل اداره آسیا-آفریقای وزارت امور خارجه چین بود. او از اکتبر ۲۰۱۲ تا نوامبر ۲۰۱۴ سفیر فوقالعاده و تامالاختیار چین در یمن بود و در سال ۲۰۱۴ به بعنوان سفیر فوقالعاده و تامالاختیار چین در امارات متحده عربی منصوب شد. او از ژوئن ۲۰۱۹ به عنوان سفیر چین در ایران فعالیت میکند.
هووا در تهران برخلاف سفرای پیشین چین از همان ابتدا رویکرد رسانهای فعالی را در شبکه های اجتماعی فارسی زبان در پیش گرفت. اواز اکتبر ۲۰۱۹، پاییز گذشته، صفحه توییتر خود را فعال کرد. از گزارش اخبار مربوط به روابط دو کشور تا تصاویر دیدارها و گردشهای آقای سفیر در تهران در این حساب، گاهی به فارسی و گاهی به انگلیسی منتشر میشد.
او با انتشار توئیتهایی به زبان فارسی درباره فرهنگ، وضعیت داخلی چین، پیشرفتها و توسعه این کشور سعی کرد دیپلماسی عمومی چین در ایران را تقویت کند. او سفرهای زیادی به شهرهای مختلف ایران داشت و همچنین در دوران سفارتش روابط ایران و چین عمیق تر شد و توافق نامه استراتژیک ۲۵ ساله ایران و چین به امضا رسید.
مهمترین اتفاق در دوران سفارت او در تهران، شیوع ویروس کرونا در جهان بود که ایران نیز به شدت درگیر آن شد. چین بیشترین واکسن را برای مبارزه به کرونا به ایران صادر کرد و همکاری نسبتا مناسبی با دولت ایران برای حل بحران انجام داد. اما این همکاری حاشیههایی داشت.
او در دوران کرونا اخبار مربوط به تماسها و کمکهای دو کشور را از طریق توییتر و نیز در نشستهای خبریاش منتشر میکرد و گاهی به تعاملات توییتری با مقامات ایران دراینباره نیز میپرداخت. تعاملاتی که اغلب به تشکر از کمکها و نیز تشویق ایران به مقاومت و مبارزه با این بیماری مربوط بود. اتهاماتی که از سوی مقامات و رسانههای کشورها به چین زده میشد نیز در صفحه او تکذیب میشدند. همان زمان هم انتشار تصویر ملاقاتش با مدیرعامل ماهان موجب بحثهایی شد؛ برای اینکه ماهان با وجود مصوبه دولت، پروازهایش به این کشور را متوقف نکرده است.
در ۱۷ فروردین ۱۳۹۹ کیانوش جهانپور (سخنگوی وزارت بهداشت) آمار مقامهای چینی دربارهٔ مرگ و میر بیماری کروناویروس را «یک شوخی تلخ» نامید و آنها را متهم کرد با سهل جلوه دادن بیماری و ادعای مهار آن در یک ماه، بقیهٔ کشورها را به اشتباه انداختهاند. ساعاتی بعد سفیر چین در تهران در واکنشی توییتری به جهانپور توصیه کرد که «با دقت اخبار مربوط به نشستهای خبری روزانهٔ وزارت بهداشت چین را بخواند و به حقایق و تلاشهای چین احترام بگذارد».
همزمان، عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران در توئیتی که به تلاشی برای دلجویی از مسئولان چین و خاتمه دادن به ماجرا شبیهبود از کمکهای چین به ایران تقدیر کرد و چین را پیشتاز مهار ویروس کرونا و یاریدهنده به کشورها در سرتاسر جهان معرفی کرد. مینو محرز، از مقامات وزارت بهداشت و عضو ستاد ملی مبارزه با کرونا و حمید سوری دیگر عضو آن ستاد، در اظهار نظرهایی جداگانه صحبت جهانپور را تایید کردند و آمار و دادههای مقامات چینی را غیر قابل اعتماد و غیر واقعی دانستند.
در نهایت، جهانپور در توییتی از حمایتهای چین از ایران تقدیر کرد اما شیوهٔ برخورد سفیر چین با او انتقادهایی را در پی داشت. خبرگزاری ایرنا لحن سفیر چین را غیرمحترمانه توصیف کرد وبرخی روزنامهها این برخورد را یادآور کاپیتولاسیون دانست. اما این اتفاق بر روابط ایران و چین در آن مقطع و کمک چین به ایران برای حل بحران کرونا اثر منفی گذاشت.