۲۰ نکته برای درک بحران تگزاس با دولت بایدن

«ارتش خدا» علیه بایدن؛ تگزاس از آمریکا جدا می‌شود؟

«ارتش خدا» علیه بایدن؛ تگزاس از آمریکا جدا می‌شود؟
در نوشته حاضر داستان یک هفته جنجال سیاسی بزرگ میان ایالت تگزاس جمهوری‌خواه با دولت مرکزی به رهبری جو بایدن و دموکرات‌ها مورد شرح و بررسی قرار گرفته است. 
کد خبر: ۵۲۸۳
|
۰۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۹

زی‌سان: طی بیش از یک هفته گذشته ماجرای تنش ایالت تگزاس با دولت مرکزی بر سر امنیت مرزی و مهاجرت، به مهم‌ترین سوژه روز آمریکا تبدیل شده است. در نوشته حاضر ابعاد مختلف این جنجال بزرگ سیاسی به صورت کامل و در قالب محور‌های بیست‌گانه به ساده‌ترین زبان ممکن ارائه شده است. 

۱- ریشه اصلی بحران کنونی تگزاس را باید به طرح گرگ ابوت فرماندار جمهوریخواه تگزاس در سال ۲۰۲۱ تحت عنوان «عملیات ستاره تنها» ارجاع داد. در قالب این طرح در دو سال گذشته هزاران سرباز ایالت تگزاس و سربازان گارد ملی را در امتداد مرز این ایالت با مکزیک مستقر شدند و ایجاد حصار‌های مرزی در دستور کار قرار گرفت. در قالب این طرح سیم خاردار‌هایی میان رودخانه «ریو گرانده» و «پارک شلبی»، منطقه‌ای به مساحت ۴۷ هکتار در «ایگل پس» ایجاد شد. 

۲- بر خلاف خواست و تصمیم فرماندار تگزاس دولت باید در ارتباط با ایجاد حصار‌ها به ویژه سیم‌های خاردار نظر متفاوتی داشت و دارد. کاخ سفید و دموکرات‌ها دائما تاکید می‌کردند که این حصار‌ها به مهاجران غیرقانونی آسیب وارد می‌کند و باید برچیده شوند. 

۳- سومین محور آغاز بحران افزایش ورود مهاجران غیرقانونی به آمریکا در هزاران کیلومتر مرز مشترک با مکزیک در ماه دسامبر ۲۰۲۳ (ماه گذشته) بود. بر اساس گزارش‌ها تنها در ماه دسامبر ۳۰۲ هزار مهاجر غیرقانونی به آمریکا وارد شدند. 

۲۰ نکته برای درک بحران تگزاس با دولت بایدن

۴- بعد از انتشار اخبار مرتبط با ورود سیل وسیع مهاجران به آمریکا، بسیاری از جمهوری‌خواهان نسبت به این موضوع به عنوان یک خطر جدید و قریب‌الوقوع یاد کردند. همزمان نیز ایالت تگزاس فعالیت‌های سخت‌گیرانه برای ایجاد حصار‌های مرزی را تشدید کرد. 

۵- در ادامه منازعه دولت با ایالت تگزاس، در هفته گذشته و پس از رای دیوان عالی ایالات متحده ابعاد علنی به خود گرفت. دیوان عالی آمریکا روز دوشنبه (۲ بهمن) در یک تصمیم ۵ به ۴ از دیدگاه دولت بایدن حمایت کرد. بر اساس این رای، حکم دادگاه بدوی که مانع از بریدن سیم خاردار توسط ماموران گشت‌مرزی برای دستگیری افرادی می‌شد که از رودخانه عبور کرده بودند، لغو شد. 

۶- تنها دو روز بعد از رای دیوان عالی آمریکا، ابوت فرماندار تگزاس روز چهارشنبه هفته گذشته علیه این حکم موضع گرفت و اعلام کرد: «تگزاس تحت «تهاجم» قرار دارد؛ با این کار ایالت تگزاس «حق دفاع از خود طبق قانون اساسی» را دارد. ابوت مدعی شد که رویه جو بایدن برای آزادی ورود مهاجران به این کشور، به منزله امتناع از اجرای قوانین مهاجرتی فعلی است.»

۷- در ادامه فرماندار تگزاس با سرپیچی از حکم دیوان عالی دستور ادامه فعالیت سربازان گارد ملی این ایالت در ایجاد حصار‌های مرزی به ویژه سیم‌خاردار‌ها را صادر کرد. با این فرمان به لحاظ قانونی ابوت اختیار و صلاحیت دولت فدرال که مجری قانون مهاجرت است را زیر سوال برد. 

۸- یک روز بعد از تصمیم فرماندار تگزاس، دونالد ترامپ روز پنج‌شنبه (۵ بهمن) در پلتفرم (تروث سوشال) با حمایت از اقدام گرگ ابوت، سایر ایالت‌ها را تشویق کرد تا گارد‌های ملی خود را در تگزاس مستقر کنند.

۹- بعد از پیام ترامپ، تمامی فرمانداران جمهوری‌خواه (به جز فیل اسکات از ورمونت) علنا از اقدام ابوت حمایت کردند. انجمن فرمانداران جمهوری‌خواه نیز از استراتژی و سیاست‌های فرماندار تگزاس برای ایمن‌سازی مرز‌ها حمایت کرد. حتی کوین استیت، فرماندار اوکلاهاما، نیرو‌های گارد ملی را به تگزاس فرستاد تا به این ایالت کمک کنند.

۱۰- در ادامه برخی از قانون‌گذاران جمهورخواه نیز از اقدام فرماندار تگزاس حمایت کردند. همچنین، شورای ملی گشت مرزی (NBPC) با ۱۸ هزار عضو بیانیه‌ای منتشر کرد و نوشت: «ماموران مرزی از اقدامات تگزاس قدردانی می‌کنند و به اقداماتی که ابوت برای جلوگیری از سرازیر شدن تعداد تاریخی مهاجران غیرقانونی به ایالات متحده تحت دولت بایدن انجام می‌دهد، احترام می‌گذارند.»

۱۱- بعد از تحولات اخیر جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا با صادرکردن یک اولتیماتوم ۲۴ ساعته از فرماندار تگزاس خواست کنترل مناطق مرزی را که به یک مناقشه پرخطر بین ایالت تگزاس و دولت فدرال تبدیل شده، به نیرو‌های مرزی آمریکا واگذارکند؛ او حتی درباره عواقب کوتاهی از این دستور نیز هشدار داد. 

جو بایدن و گرگ ابوت

۱۲- بدون توجه به اولتیماتوم دولت فدرال، گارد ملی تگزاس به نصب موانع مرزی بیشتر ادامه داد. دولت ایالتی تگزاس از دادن دسترسی ماموران فدرال به مرز خودداری کرد تا به نوعی هم سرپیچی علنی صورت بگیرد و هم ایالت تگزاس به نوعی استقلال خود را از دولت فدرال اعلام کند. 

۱۳- زیربار اجرای فرمان دولت فدارل نرفتن فرماندار تگزاس، روز شنبه با حمایت مجدد دونالد ترامپ همراه شد. ترامپ از اقدام گرگ ابوت که به ماموران دولت بایدن اجازه ورود برای جمع‌آوری سیم‌خاردار‌ها را نداد، تقدیر کرد.

۱۴- بعد از این کش‌وقوس‌ها موضوع تگزاس به شکل گسترده مورد توجه رسانه‌ها و مردم آمریکا قرار گرفت. بسیاری از رسانه‌ها نسبت به بحرانی بودن وضعیت و امکان فروپاشی آمریکا هشدار دادند. 

۱۵- در تمامی روز‌های بعد از تصمیم دیوان عالی آمریکا مبنی بر برچیدن حصار‌های مرزی به ویژه سیم‌خاردار‌ها در نواحی مرزی توسط نیرو‌های فدرال، صد‌ها پست در شبکه اجتماعی ایکس و سایر شبکه‌های اجتماعی با هشتگ Texit منتشر شد که جدایی تگزاس از ایالات متحده اشاره دارد. در نتیجه داستان تجزیه آمریکا و تشکیل جمهوری مستقل تگزاس به ترند تبدیل شد. 

۱۶- در جدیدترین کنش، جو بایدن خواستار توافق سریع دو حزبی برای تهیه قانون بستن مرز‌های جنوبی و امضای فوری آن توسط خود شد که تا کنون مورد استقبال جدی قرار نگرفته است. 

۱۷- در میانه بحرانی شدن هر چه بیشتر تنش مرزی – مهاجرتی تگزاس با دولت مرکزی، امروز دوشنبه (۹ بهمن) یک کاروان از کامیون‌ها که خود را «ارتش خدا» می‌نامند؛ با شعار «مرز خود را پس می‌گیریم» - به سمت مرز جنوبی در تگزاس، آریزونا و کالیفرنیا حرکت کرده‌اند. 

۱۸- حالا پرسش مهم این است که آیا ایالت تگزاس می‌تواند از آمریکا جدا شود؟ از نظر قانونی علیرغم افزایش درخواست‌ها برای «تگزیت»، این ایالت نمی‌تواند از نظر قانونی از آمریکا جدا شود. این ایالت در پرونده دعوی سال ۱۸۶۹ موسوم به «تگزاس علیه وایت»، پذیرفته که ایالت‌ها نمی‌توانند به صورت منفرد و یکجانبه تصمیم به خروج از اتحادیه بگیرند.

تگزیت

۱۹- از نظر سیاسی و تاریخچه سیاست و حکومت در آمریکا نیز باید توجه داشت که عقلانیت غالب بر جامعه آمریکایی و نیز پیشینه مواجهه با مسائل مختلف -حداقل در مقطع زمانی کنونی- موافقت رهبران سیاسی جمهوری‌خواه و دموکرات با فروپاشی اتحاد آمریکا را به همراه ندارد. 

۲۰- با وجود نامحتمل بودن استقلال تگزاس، بسیاری از حقوق‌دانان آمریکایی بر این باور هستند که رویه کنونی یکی از مخرب‌ترین تاثیرات را بر آینده کشور خواهد داشت. منطق ایالت تگزاس در آینده می‌تواند الگویی برای سایر ایالت‌ها باشد. برای نمونه در مقطعی که جمهوری‌خواهان در قدرت باشند، ایالت‌های دموکرات می‌توانند به بهانه محیط زیست، مقابله با اشاعه سلاح و... خلاف قوانین و دستورات فدرال اقدام کنند.

سایر اخبار
ارسال نظرات
غیر قابل انتشار: ۰ | در انتظار بررسی: ۰ | انتشار یافته:
گوناگون