24/بهمن/1403 | 19:10
۱۶:۴۲
۱۴۰۳/۱۱/۲۴

دانشمندان راهی برای معکوس کردن روند پیری و ترمیم پوست پیدا کردند‌

دانشمندان راهی برای معکوس کردن روند پیری و ترمیم پوست پیدا کردند‌
ای‌بی‌تی‌ــ۲۶۳ جهشی کوتاه‌مدت در التهاب پوست ایجاد کرد که سیستم‌های ترمیم پوست را «بیدار» و به پاسخ‌دهی وادار می‌کند. این دارو، فعالیت ژن‌های دخیل در تولید کلاژن و رشد عروق خونی جدید را که هر دو برای قدرت و بازسازی پوست ضروری‌اند، افزایش داد
کد خبر: ۴۵۳۲۷

محققان دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون به درمانی امیدوارکننده دست یافته‌اند که می‌تواند روند پیر شدن پوست را معکوس و بهبود زخم روی پوست را بهبود بخشد.

مطالعه آنها که در مجله پیری (Aging) منتشر شده است، نشان می‌دهد که داروی‌ای‌بی‌تی‌ــ۲۶۳ (ABT-۲۶۳) می‌تواند با حذف سلول‌های قدیمی و آسیب‌دیده به نام سلول‌های سنسنت، روند ترمیم پوست را به میزان قابل‌توجهی تسریع کند.

 با افزایش سن، بدن انسان سلول‌های سنسنت را انباشته می‌کند؛ این سلول‌ها که دیگر به‌درستی عمل نمی‌کنند، تنها در بافت‌ها باقی می‌مانند و باعث اختلال در فرایند‌های طبیعی بهبود و بازسازی می‌شوند. این تجمع به‌ویژه در پوست مشکل‌ساز می‌شود و بهبودی آسیب‌ها را کند می‌کند. 

به گزارش سای‌تک‌دیلی، محققان بررسی کرده‌اند که آیا‌ای‌بی‌تی‌ــ۲۶۳ که دارویی سنولیتیک (senolytic) است و به‌طور خاص سلول‌های سنسنت را هدف قرار می‌دهد، می‌تواند به بازسازی پوست کمک کند.

یافته‌های آنها نشان می‌دهد که وقتی داروی‌ای‌بی‌تی‌ــ۲۶۳ به صورت موضعی روی پوست موش‌های پیر استعمال می‌شود، سلول‌های سالخورده را به شکلی موثر از بین می‌برد و سرعت بهبود زخم را به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد. این کشف می‌تواند راه را برای تولید دارو‌های جدیدی به منظور درمان سریع‌تر زخم‌های مزمن افراد مسن، به‌ویژه پس از جراحی، هموار کند. 

محققان داروی‌ای‌بی‌تی‌ــ۲۶۳ را به مدت پنج روز روی موش‌ها استعمال کردند. آثار پیری سلولی روی پوست‌هایی که از این روش درمانی استفاده کرده بودند، کمتر بود و زخم این موش‌ها هم از موش‌هایی که این روش درمانی را به کار نبسته بودند، سریع‌تر بهبود یافت.

پس از ۲۴ روز زخم‌های ۸۰ درصد موش‌های تحت درمان با‌ای‌بی‌تی‌ــ۲۶۳ کاملا بهبود یافت، در حالی که این میزان در موش‌های گروه کنترل، فقط ۵۶ درصد بود. 

نقش التهاب در درمان

براساس این مطالعه،‌ای‌بی‌تی‌ــ۲۶۳ یک جهش کوتاه‌مدت در التهاب پوست ایجاد کرد که به‌طور غیرمنتظره‌ای فرایند بهبود را تسریع کرد. به نظر می‌رسد که این التهاب سیستم‌های ترمیم پوست را «بیدار» و آنها را به پاسخ‌دهی سریع‌تر به زخم‌ها وادار می‌کند. علاوه بر این،‌ای‌بی‌تی‌ــ۲۶۳ فعالیت ژن‌های مربوط به ترمیم زخم، مانند ژن‌های دخیل در تولید کلاژن و رشد عروق خونی جدید را که هر دو برای قدرت و بازسازی پوست ضروری‌اند، افزایش داد.

این مطالعه همچنین نشان داد که‌ای‌بی‌تی‌ــ۲۶۳ سلول‌های سالخورده در موش‌های پیر را بدون آنکه بر سلول‌های جوان تاثیر بگذارد و به صورت گزینشی، کاهش می‌دهد. این نشان می‌دهد که این دارو به‌خصوص بر بافت‌های پیر که محل تجمع سلول‌های آسیب‌دیده است، اثربخش است. علاوه بر این، از آنجا که‌ای‌بی‌تی‌ــ‌۲۶۳ مستقیم روی پوست استعمال شد، عوارض جانبی معمول دارو‌های سنولیتیک خوراکی را نداشت.

برچسب ها:
ارسال نظرات