زیسان: خطر وقوع «آرماگدون» یا «آخرالزمان هستهای» در هزارمین روز جنگ اوکراین بیش از هر زمان دیگری قابل لمس است.
به گزارش «زیسان»، آخرالزمان هستهای طی چند دهه همواره به عنوان تهدیدی برای نابودی کره زمین و جامعه بشری مورد توجه بوده است. در بستر آغاز جنگ اوکراین نیز در چند سال گذشته این موضوع بیش از بیش مورد بحث قرار گرفته بود. حالا پوتین در فرمانی جدید این واهمه بشریت را بیش از هر زمان دیگری معنا بخشیده است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز سهشنبه ۱۹ نوامبر (۲۹ آبان ۱۴۰۳) فرمانی را به امضا رساند که به موجب آن، مسکو از این پس اجازه خواهد داشت تا علیه «یک کشور غیرهستهای» به شرط اینکه آن کشور از حمایت قدرتهای هستهای برخوردار شده باشد، از تسلیحات هستهای خود استفاده کند.
به گزارش یورونیوز، این تصمیم با هزارمین روز از عملیات نظامی روسیه در اوکراین مصادف است و یک روز پس از موافقت واشنگتن برای استفاده کییف از موشکهای دوربرد آمریکایی علیه تأسیسات نظامی روسیه در خاک روسیه گرفته میشود.
این دکترین به روز شده هستهای روسیه، تهدیداتی که کرملین را به فکر حمله هستهای وادار میکند، ترسیم میکند و بیان میکند که هر گونه حمله با موشکهای متعارف، پهپادها یا هواپیماهای دیگر میتواند مطابق با این معیارها در نظر گرفته شود.
همچنین گفته شده است که هرگونه تجاوز به روسیه توسط کشوری که عضو یک ائتلاف است، از دید مسکو به عنوان تجاوز به روسیه توسط کل آن ائتلاف تلقی خواهد شد.
کرملین پیشتر در روز سهشنبه اعلام کرده بود که تغییراتی در دکترین هستهای روسیه تنظیم شده و در صورت لزوم رسمیت خواهد یافت. این امر نگرانی مسکو در مورد تصمیم اخیر آمریکا در مورد حملات موشکی از اوکراین را نشان میدهد.
دمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی کرملین در اظهاراتی که روز سهشنبه منتشر شد، به خبرگزاری دولتی تاس گفت: «[اصلاحات دکترین هستهای روسیه] اساساً آماده است و در صورت لزوم رسمیت خواهند یافت.»
کرملین روز دوشنبه خبرهای منتشر شده غیررسمی در خصوص تصمیم دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده مبنی بر اجازه دادن به اوکراین برای شلیک موشکهای آمریکایی به عمق روسیه را «بیپروا» خواند و هشدار داد که مسکو تلافی خواهد داد.
روسیه که ۱۰۰۰ روز پیش تهاجم تمام عیار خود به اوکراین را آغاز کرد، بارها هشدار داده است که غرب از طریق بازی با محدودیتهایی که یک قدرت هستهای ممکن است تحمل کند یا نه، با آتش بازی میکند.
ولادیمیر پوتین در ماه سپتامبر گفت که مجوز غرب در مورد استفاده کییف از موشکهای دوربرد به معنای «مشارکت مستقیم کشورهای ناتو، ایالات متحده و کشورهای اروپایی در جنگ اوکراین» است، چرا که عملا زیرساختهای نظامی و پرسنل ناتو در هدف گیری و شلیک موشکهای یاد شده دخیل خواهند بود.
تصمیم جو بایدن پس از رایزنیهای چندین ماهه ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین برای استفاده از سلاحهای آمریکایی برای حمله به سایتهای نظامی روسیه در اعماق خاک روسیه اتخاذ شد.
رویترز گزارش داده است که تصمیم ایالات متحده عمدتاً در پاسخ به استقرار نیروهای زمینی کره شمالی در خاک روسیه گرفته شده است.
روسیه جنگ خود در اوکراین را یک «عملیات ویژه نظامی» میخواند، در حالی که کییف و متحدان غربیاش آن را یک «غصب سرزمینی بیدلیل و امپریالیستی» مینامند.
نیروهای روسی هم اکنون حدود یک پنجم خاک اوکراین را در تصرف خود دارند و اخیراً به سرعت در حال پیشروی سرزمینی هستند. هزاران نفر در جنگ کشته شدهاند که اکثریت قریب به اتفاق آنها اوکراینی هستند.
پوتین تنها چند هفته قبل از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر دستور داد که دکترین هستهای روسیه را تغییر دهند تا بگوید هر حمله متعارف به روسیه با کمک یک قدرت هستهای میتواند به عنوان حمله مشترک به روسیه در نظر گرفته شود.
پسکوف روز سه شنبه به خبرگزاری تاس گفت که مسکو آماده عادی سازی روابط خود با واشنگتن است. دبیر مطبوعاتی کرملین افزود «با این حال، ما نمیتوانیم و قصد آن را هم نداریم که این تانگو را به تنهایی برقصیم.»