زیسان: زری خوشکام بازیگر قدیمی سینمای ایران همسر علی حاتمی و مادر لیلا حاتمی روز گذشته ۲۸ اردیبهشت ماه دار فانی را وداع گفت. روابط عمومی خانه سینما این خبر را تایید کرد.
به گزارش «زیسان»، این هنرمند متولد ۱۳۲۶ بود که در سالهای قبل از انقلاب با کارگردانهایی جون خسرو هریتاش، رضا میرلوحی و علی حاتمی همکاری داشت. بازی در فیلمهای سینمایی «سیمای زنی در دوردست»، «در دنیای تو ساعت چند است؟»، «شعله ور» و ««طلاخون» از دیگر فعالیتهای خوشکام در سالهای اخیر بود.
مراسم تشییع این هنرمند روز شنبه ۲۹ اردیبهشت ساعت ۱۱ صبح در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) برگزار میشود.
زری خوشکام در ۸ دی ماه سال ۱۳۲۶ در شهر اصفهان متولد شده است.
این بازیگر تحصیلات خود را در شهر لندن و تهران گذرانده است. همچنین موفق شده دورهی کلاسهای چهار ساله باله را در سازمان ملی باله پشت سر بگذارد. او از دوران کودکی به هنر علاقهی زیادی داشت.
به گزارش سایت جادوی باور، علاقهی این هنرمند در اولین قدم پای او را به رقصندگان باز کرد و موفق شد که رقص باله را در سازمان ملی باله یاد بگیرد.
بعد از اتمام این دوره وی در سال ۱۳۵۰، زمانی که ۲۴ سال سن داشت به عرصهی سینما قدم نهاد. در آبان سال ۱۳۵۰ خبری عجیب مبنی بر ازدواج زری خوشکام و علی حاتمی در سینمای ایران پیچید.
علی حاتمی در آن سالها مشغول ساختن فیلم حسن کچل و باباشمل بود و زری خوشکام نیز سالهای اولیه فعالیت خود را در عرصهی سینما پشت سر میگذاشت.
این خبر ابتدا شایعه بیان شد و چندی بعد به عنوان یک خبر صحیح تکاندهنده در سینما گوش به گوش چرخید.
بعد از ازدواج این هنرمند، رسانهها تقریبا برای مدت سه ماه یک خبر موثق مبنی بر ازدواج این دو نفر نداشتند.
تا اینکه در بهمن سال ۱۳۵۰ علی حاتمی در مصاحبهای خبر ازدواجش را با زری خوشکام تایید نمود.
علی حاتمی در این مصاحبه بیان کرد که سکوت او در مدت سه ماه به دلیل شریک شدن همسرش در کارهایش بود.
او همچنین بیان کرد که به زودی کار خود را شروع میکند و سناریوهای جدیدی را در سینما آغاز خواهد کرد.
علی حاتمی دربارهی نقشهای بعدی همسرش چنین گفت که، نقشهای او با گذشته بسیار متفاوت خواهد بود و از این پس او به عنوان ستاره در سینمای ایران دیده میشود.
با توجه به شایعات گستردهی ازدواج کارگردانان در مدت کوتاه با ستارگان سینما به منظور ایفای نقش آنها در فیلمهای خود در آن دوره، دربارهی ازدواج این دو هنرمند نیز شایعهای بر همین اساس مطرح شد که علی حاتمی آن را رد نمود.
از شایعات دیگری که بعد از ازدواج این دو نفر مطرح شد این بود که عکاسی در مجله خارجی تعدادی عکس برهنه از زری خوشکام گرفته و این بازیگر و همسرش تمامی آنها را خریداری کردهاند تا به صورت گسترده در بین مردم پخش نشود.
علی حاتمی در پاسخ با این شایعه چنین گفت که این خبر صحت ندارد و همسرش قبل ازدواج چنین عکسهایی نگرفته است.
او همچنین بیان کرد که خیلی از افراد به دلیل ناراحتی از ازدواج او و همسرش چنین اخبار دروغی را بر سر زبانها میاندازند.
حاتمی در این مصاحبه اعلام کرد که از این پس همسرش فقط در فیلمهای او شرکت خواهد کرد.
اما با این حال زری حاتمی بعد از تولد دخترش لیلا حاتمی از سینما کنار کشید.
وی تنها در یکی از نقشهای فیلم حاتمی (نقش عزتالدوله همسر امیرکبیر در فیلم سلطان صاحبقران) ایفای نقش نمود.
علی حاتمی متولد ۲۳ مرداد سال ۱۳۲۳ است. وی در آذر سال ۱۳۷۵ بر اثر سرطان درگذشت.
زری خوشکام همچنین تنها دارای یک دختر میباشد.
لیلا حاتمی متولد ۹ مهر سال ۱۳۵۱ یکی از برجستهترین بازیگران در سینمای ایران است.
او موفق شده در طول دوران بازیگری خود جوایز نفیس داخلی و خارجی زیادی را دریافت کند
شروع فعالیت هنری زری خوشکام را به طور جدی میتوان در فیلم آدمک ساخته خسرو هریتاش دانست. با این حال او با فیلم کلبهای آن سوی رودخانه به تهیه کنندگی محمدعلی جعفری و کارگردانی احمد شیرازی به عرصهی سینما معرفی شد.
به طور کلی میتوان گفت عمده فعالیتش این بازیگر به سالهای ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۱ در سینما بازمیگردد. این دوران را میتوان اوج شهرت او در بین ستارگان ایرانی دانست.
زری خوشکام در این فیلم نقش دختری به نام فرانک را بازی میکند که بعد از جدایی از پسرش از طریق یک راننده به زندگی برگردانده میشود. ناصر ملک مطیعی و همایون برادران از بازیگران اصلی این فیلم هستند.
استعداد درخشان این بازیگر باعث شد که توجه بسیاری از منتقدین را به خود جلب کند و بعدها از او به عنوان بااستعدادترین بازیگر زن در سینمای ایران یاد شود.
بهروز وثوقی، محمدعلی فردین، ایرج رستمی، سعید راد، ایرج قادری و بهمن مفید از جمله ستارگانی هستند که در کنار این بازیگر هنرنمایی کردهاند. او در سالهای فعالیتش در تعداد زیادی فیلم سینمایی ایفای نقش نمود.
از جمله فیلمهایی که زری خوشکام در سالهای نخست فعالیتش در آنها بازی کرده است میتوان آدمک خسرو هریتاش، تپلی رضا میرلوحی و فیلم خواستگار علی حاتمی اشاره کرد.
سینمایی آدمک محصول سال ۱۳۵۰
سینمایی کلبهای آن سوی رودخانه محصول سال ۱۳۵۰
سینمایی الکی محصول سال ۱۳۵۰
سینمایی رشید محصول سال ۱۳۵۰
سینمایی مرد هزار لبخند محصول سال ۱۳۵۰
سینمایی توبه محصول سال ۱۳۵۱
سینمایی تپلی محصول سال ۱۳۵۱
سینمایی خواستگار محصول سال ۱۳۵۱
سینمایی جهان پهلوان تختی محصول سال ۱۳۷۶
سینمایی تهران روزگار نو محصول سال ۱۳۷۸
سینمایی سیمای زنی در دوردست محصول سال ۱۳۸۲
سینمایی در دنیای تو ساعت چند است محصول سال ۱۳۹۳
سینمایی شعلهور محصول سال ۱۳۹۵
سینمایی طلاخون محصول سال ۱۳۹۹
مجموعه تلویزیونی سلطان صاحبقران محصول سال ۱۳۵۴
مجموعه تلویزیونی هزاردستان محصول سال ۱۳۶۶ تا ۱۳۵۸
بعد از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷، اگرچه این بازیگر از کار خود کنار کشید و بیشتر به همسر و فرزندان خود رسیدگی کرد، اما با توجه به اوضاع جدید کشور مجبور شد که برای خود هویت تازهای انتخاب بکند و نام خود را به زهرا حاتمی تغییر دهد.
بصیر نصیبی در این ارتباط در مقالهای به نام تاثیرات انقلاب اسلامی بر زندگی هنرپیشگان بیان کرد: انقلاب اسلامی موجب شد تا بسیاری از هنرمندان زن ایرانی از جمله زری خوشکام زیر نام همسر خود مخفی و تبدیل به یک خانم خانهدار شوند.
این دیدگاه مورد قبول خیلی از منتقدین قرار نگرفت. چند تن از منتقدان سینما بیان کردند که این هنرمند به خواست و میل باطنی خود، هویت جدید را انتخاب کرده است.
در هر حال زری خوشکام بعد از انقلاب اسلامی ایران تحت عنوان زهرا حاتمی به زندگی خود ادامه داد.
وی پس از انقلاب اسلامی در بعضی از قسمتهای مجموعه تلویزیونی هزار دستان ساخته علی حاتمی شرکت کرد.
در این مجموعه او نقش امینه اقدس، عروس خان مظفر را بازی نمود.
لازم به ذکر است که بعضی از قسمتهایی که او در این فیلم بازی کرده است حذف شد. این اتفاق همزمان با ممنوعالکار شدن بسیاری از بازیگران قبل از انقلاب اتفاق افتاد.
بعد از گذشت مدتی در سال ۱۳۷۸، قسمتهایی از مجموعه هزاردستان به دست واروژ کریم مسیحی مونتاژ و با نام تهران روزگاری نو با بازی زهرا حاتمی منتشر شد.
با اینکه قرار شد زری خوشکام در فیلمهای همسرش ایفای نقش کند، اما با درگذشت علی حاتمی در اثر سرطان، این بازیگر نیز از انجام این نقشها بازماند.
در همین سال لیلا حاتمی که برای تحصیل به سوئیس رفته بود به ایران بازگشت و ایفای نقش در فیلم لیلا نام پدر و مادر خود را در یادها زنده نگه داشت.
فیلم جهان پهلوان تختی که بعد از درگذشت علی حاتمی نیمه کاره مانده بود با اجازهی زری خوشکام با کارگردانی بهروز افخمی ساخته شد.
در بعضی از صحنههای این فیلم زری خوشکام با عنوان زهرا حاتمی نیز به ایفای نقش پرداخته است.
این نقش اولین حضور این بازیگر در سینمای ایران بعد از انقلاب محسوب میشود.
دیگر فعالیت این بازیگر بعد از انقلاب، بازی در فیلم سیمای زنی در دوردست محصول سال ۱۳۸۲ به کارگردانی داماد وی علی مصفا میباشد.
زهرا حاتمی در این فیلم نقش خوانندهای افغانی به نام خورشید را ایفا میکند.
به غیر از فعالیتهای سینمایی نام زهرا حاتمی چندین بار از رسانهها و مطبوعات مختلف شنیده شده است.
برای مثال در سال ۱۳۸۶، زمانی که محمدمهدی دادگاه قصد داشت با تدوین مجدد قسمتهایی از سریال سلطان صاحبقران دو فیلم سینمایی مستقل با نام امیرکبیر و میرزا رضای کرمانی بسازد با واکنش زری خوشکام روبهرو شد و وی مخالفت خود را با ساخت این دو فیلم صریحا اعلام نمود.
در همین سال درست در زمانی که سینما نیاگارا در تهران دچار آتشسوزی شد نام این هنرمند به عنوان مالک آن در اخبار و رسانهها منتشر شد.
زهرا حاتمی در سال ۱۳۸۷ جایزهی علی حاتمی همسرش را به عنوان بهترین فیلمنامه نویس سینمای ایران بعد از انقلاب، در دومین جشنواره انجمن منتقدان و نویسندگان دریافت نمود.
آخرین حضور این هنرمند بعد از انقلاب نیز در فیلم در دنیای تو ساعت چند است محصول سال ۱۳۹۴ به کارگردانی صفی یزدانیان و فیلم شعلهور محصول سال ۱۳۹۵ به کارگردانی حمید نعمتالله میباشد.