زیسان: افزایش قیمت اینترنت بعد از نامه اپراتورهای ارائه دهنده به رئیسجمهور بیش از هر زمان دیگری ابعاد جدی به خود گرفته و کانون توجهات را به سوی خود جلب کرده است.
به گزارش «زیسان»، اپراتورهای ارائه دهنده اینترنت در دوم دی ماه در نامهای به رئیسجمهور خواستار افزایش صددرصدی تعرفه برای بستههای دیتای همراه بالاتر از دو گیگابایت شدند. در نامه آنها به رئیس دولت سیزدهم درج شده که نیمی از مردم، شامل اقشار کم برخوردار، مصرف ماهانهای کمتر از دو گیگابایت در ماه برای خدمات دیتای همراه دارند که در حال حاضر پیشنهادی برای افزایش تعرفه برای این قشر متصور نیست. از طرفی عمده درآمد اپراتور از مشترکین پرمصرف میباشد که هیچگونه حساسیتی در خصوص افزایش تعرفه آن هم به میزان حتی دوبرابری ندارند و پرداخت یارانه به این بخش از محل درآمدهای اپراتور یا دولت هیچ ضرورتی ندارد. شایان ذکر است نسبت تعرفه این خدمت به قدرت خرید در کشورهای پیرامونی چندین برابر آن در ایران است؛ لذا پیشنهاد و درخواست اپراتورها افزایش صددرصدی تعرفه برای بستههای دیتای همراه بالاتر از دو گیگابایت میباشد.
در بخشی دیگر از نامه تصریح شده که صنعت ارتباطات و اپراتورها از نظر مالی به هیچ وجه وضعیت مناسبی ندارند. یادآور میشود اسامی تعدادی از اپراتورها در فهرست بدهکاران بانکی قرار گرفته است که نشان دهنده ضررده بودن این صنعت میباشد و لذا در صورت تداوم رویه تثبیت قیمت خدمات در این بخش، ورشکستگی این صنعت در آینده کوتاه حتمی است.
همچنین، این اپراتورها در مطالبهای نسبتا عجیب، تاکید کردند: با عنایت به شعار حضرتعالی در حمایت از اقشار کم برخوردار، در صورت موافقت با پیشنهاد فوق امکان ارائه بستههای رایگان و ارزان قیمت برای این قشر از کاربران با هماهنگی و مدیریت دولت محترم فراهم میباشد.»
درخواست اپراتورهای ارائه دهنده اینترنت، آنچنان که انتظار میرفت با واکنش منفی در سطح جامعه همراه شد. اغلب واکنشها درخواست ۱۰۰ درصدی افزایش تعرفه را در شرایطی که مردم با تورم شدید دست و پنجه نرم میکنند غیرمنطقی دانستند.
بخشی دیگری از واکنشها به سخره گرفتن کیفیت سرعت اینترنت بود. بسیاری به این موضوع اشاره کردند که سرعت اینترنت همراه را خیلی بهبود بخشیدهاید که حالا در فکر افزایش دو برابری قیمتها هستید.
برخی دیگر از کاربران در فضای مجازی با توجه به ثابت ماندن چند ساله نرخ اینترنت احتمال افزایش قیمت دو برابر تعرفهها را قطعی ارزیابی کردند و این اقدام را غیرمنطقی ارزیابی کردند.
افزایش قیمت اینترنت در صورت موافقت دولت، بیش از بیش میتواند توجهات را به سوی خود جلب کند. خبرنگار «زیسان» به منظور پیگیری دقیقتر موضوع افزایش قیمتها با دو نفر از کارشناسان اپراتور همراه اول گفتگو کرد. این کارشناسان که نمیخواستند نامشان فاش شود، استدلالهایی را در باب موضوع افزایش قیمت تعرفههای اینترنت مطرح کردند که در نوع خود بسیار قابل تامل است.
یکی از کارشناسان اپراتور همراه اول با تاکید بر اینکه آنها هم بخش از مردم هستند و گرانیهای اقشار ضعیف جامعه را درک میکنند، تاکید کرد: «اگر بخواهیم قضاوتی منصفانه داشته باشیم با روند چند سال اخیر را ببینیم و نه اینکه تنها درخواست افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفههای بالای دو گیگ را در مقطع کنونی مورد توجه قرار دهیم.»
او تاکید کرد: «اگر نرخ تعرفه هزینه اینترنت را از سال ۹۶ بررسی کنیم میبنیم هیچگونه افزایش نرخی در این سالها صورت نگرفته است. اگر سالانه و همراستای با تورم سالانه تعرفه اینترنت ۲۰ تا ۳۰ درصد رشد داشت، درخواست افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفهها هیچگونه منطقی نداشت.»
وی افزود: «از شما درخواست دارم که ججتما نرخ تعرفههای اینترنت را برای مخاطبان بگذارید و آن را با دیگر اقلام اعم از خوراکی و غیرخوراکی مقایسه کنید. کدام کالا با نرخ سال ۹۶ همخوانی دارد؟ تقریبا هیچ کدام.»
دیگر کارشناس اپراتور همراه اول که مسئول بخش توسعه شبکه است، با اشاره به اینکه انتقادات مردم در ارتباط ب توسعه شبکه اینترنت، منطقی است، به «زیسان» گفت: «متاسفانه تعرفههای اینترنت سال ۱۴۰۲ با نرخ ۶ سال قبل تعیین شده است. دخل و خرج اپراتورهای ارائه دهنده اینترنت همخوانی ندارد.»
وی افزود: «اپراتورها با نرخ دلار روز هزینه میکنند، اما درآمدشان در موضوع اینترنت همراه با دلار ۳ هزار تومانی است. باید این را بدانید که برای توسعه شبکه اینترنت همراه نیازمند و ادرات آنتنهای مخابراتی برای توسعه شبکه هستیم. شرکتهای مختلفی همچون اریکسون، نوکیا و... که دکلها را به ما ارائه میدهند، با هزار دردسر ناشی از تحریمها به اپراتورها تجهیزات میفروشند.»
این کارشناس در ادامه تاکید کرد: «علاوه بر خرید تجهیزات، اپراتورهای همراه باید امتیاز بهرهبرداری (لایسنس) را تمدید کنند. تعمیر قطعات و تجهیزات نصب شده نیز به طور مکرر هزینه دارد. بخشی بزرگ از این هزینهها نیز که به منظور نگهداری از تجهیزات است، با دلار روز هزینه میشود.»
در ادامه یکی از کارشناسان اپراتور همراه اول تاکید کرد: «اگر بخواهیم با خود صادق باشیم هر چه هست و نیست، مربوط به تورم و تحریم است. کشور در سالهای بعد از ۹۸ چند مقطع تورم بزرگ را تجربه کرده و همزمان با تحریم دستوپنجه نرم کرده است. هر دو این موضوعات به طور مستقیم و غیرمستقیم با درخواست افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفههای از سوی اپراتورها ارتباط دارد.»
او در ادامه با اشاره به اینکه در سال ۹۶ یعنی زمانی که دلار ۳ هزار تومان بود، هر گیگ اینترنت حدود ۱۰ هزار تومان نرخ داشت، افزود: «در همین مقطع میتوانستید ۲ گیگ اینتنرنت را بدون احتساب مالیات ۱۲ هزار خریداری و بسته ۳ گیگ را با ۱۹ هزار تومان بخرید. حالا دلار به ۵۰ هزار تومان رسیده و تمامی کالاها، خدمات و اجناس افزایش دستوی تعیین میشود. برای نمونه بخش خودروسازی را ببینید که در این چند سال چند بار افزایش قیمت را تجربه کرده است، اما زمانی به اپراتورها میرسد همه میگویند باید ثبات بماند.»
وی افزود: «در سالهای اخیر، سازمان تنظیم مقررات به شکل دستوری قیمت را نگه داشته است. رشد خدمات و تعرفههای اینترنت به صورت دستوری از سوی دولت صورت گرفته است؛ بنابراین درخواست افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفههای محصول این وضعیت است.»