زیسان: در روزهای گذشته خبر گم شدن دختر چهار سالهای به نام یسنا دست به دست شد، دختری که در فضای مجازی و رسانهها با نام یسناکوچولو شناخته شد.
اما ماجرا از این قرار بود که یسنا دیدار، دختربچه چهار ساله کلالهای (گلستان) پنج روز پیش در زمین کشاورزی روستای یلیبودراق گم شده بود. ساعت ۱۷ روز یکشنبه ۹ اردیبهشت گم شدن یک دختر ۴ ساله در زمینهای کشاورزی روستای یلیبودراق کلاله از سوی بخشداری به هلالاحمر گزارش شد و از همان ساعت اولیه، گروههای امدادی و مردم به صورت گسترده برای پیدا کردن او بسیج شده بودند.
مادر دختربچه چهار ساله کلالهای به نام «یسنا دیدار» بعدازظهر روز یکشنبه به همراه فرزندش برای کار به مزرعه رفته بود و بنا بر اظهارات خودش بر اثر غفلت، کودک از او فاصله گرفته و به دلیل اینکه ارتفاع و حجم محصولات کشاورزی بالا بوده، کودک مفقود میشود. از همان دقایق اولیه بروز این حادثه گروههای امدادی محلی و نیروهای امداد و نجات هلالاحمر گلستان دست به کار شده و کار جستوجو برای یافتن این دختر خردسال را آغاز میکنند. جمعیت زیادی که این عملیات جستوجو را انجام دادند، بارها مورد توجه شبکههای اجتماعی قرار گرفت.
روز پنجشنبه مدیرعامل جمعیت هلالاحمر به خبرنگار فارس از زنده پیدا شدن این کودک ۴ ساله توسط تیم پاراگلایدر خبر داد.
همچنین سردار دادگر، فرمانده انتظامی استان گلستان با اعلام این خبر به رکنا گفت: دقایقی پیش تجسسهای نیروهای امدادی، پلیسی و سگهای زندهیاب به نتیجه نشست و یسنا دختر گمشده پیدا شد. با توجه به پیدا شدن یسنا دختر گمشده در گندمزارهای منطقه و زنده بودن این دختربچه بعد از ۴ روز، اقدامات درمانی درحال انجام است.
2 عامل اصلی ربایش یسنا دختر بچه چهار ساله شهرستان کلاله اعتراف کردند.
سردار فاضل دادگر ادامه داد: پلیس افزون بر ۵٠ نفر را بهعنوان مطلع و سه نفر را هم بهعنوان مظنون مورد تحقیق و بازجویی قرار داده و به این ترتیب دامنه اشراف اطلاعاتی خود را گسترش داد و در نهایت یکی از سه مظنون دستگیر شد.
فرمانده انتظامی گلستان بیان کرد: پس از پیدایش کودک در عصر روز پنجشنبه (۱۳ اردیبهشت ماه)، تحقیقات از مظنونین اصلی با شدت و جدیت ادامه یافت تا این که با اشراف اطلاعاتی و عملیاتی پلیس ۲ نفر از عاملان ربایش که یکی در روستاهای کلاله و دیگری در شهرستانی دیگر متواری و مخفی شده بودند را دستگیر و آنها در بازجوییهای فنی پلیس به جرم خود اعتراف کردند.
وی یادآور شد: ربایندگان پس از این که متوجه قرار گرفتن در تور اطلاعاتی پلیس شده و عرصه را بر خود تنگ دیدند، برای رد گم کنی و فرار از چنگ قانون با توجه به آشنایی به منطقه در فرصتی مناسب، کودک را در مزارع محل رها کردند.
سردار فاضل دادگر همچنین بابیان اینکه تحقیقات پلیس برای یافتن جزییات بیشتر موضوع ربایش یسنا ادامه دارد از همکاری نزدیک اداره کل اطلاعات گلستان در این پرونده قدردانی و گفت: این حادثه بار دیگر اتحاد و همدلی مردم این استان را اثبات کرد.
دکتر مریم سامانی - روانشناس بالینی و استاد دانشگاه- میگوید: افراد آدم ربا و کسانی که اقدام به ربودن کودکان میکنند در روابط شان به قدرت نیاز دارند. در آدم ربایی قدرت موضوع مهمی است. این افراد اغلب خودشیفته هستند و باید گفت به هیچ عنوان همدلی ندارند بنابراین در برابر عجز و گریه و التماس والدین هیچ عکس العمل همدلانه و مهربانانهای نشان نخواهند داد خودشیفتهها دنیا را فقط از منظر خود میبینند.
وی ادامه داد: ترفندهای رایج برای ربودن کودکان شامل: بیا سوار ماشین شو، آب نبات و شکلات برات میخرم، کمک کن گربه یا سگ ام را پیدا کنم، نمیدانی چه حیوان خوشگلی دارم بیا بریم نشانت بدهم، درخواست راهنمایی، یا ادعای اینکه والدین ات از من خواسته است که تو را به خانه ببرم؛ میشود.
وی در مورد تبعات روانی ربوده شدن کودکان گفت: بطور کلی با ۵ اثر در آدم ربایی مواجه هستیم که شامل: ترس و اضطراب، درماندگی و ناامیدی، خشمی که میتواند متوجه هر کسی شود، واکنشهای احساسی مانند شوکه شدن و بی حسی عاطفی؛ گسستگیمانند احساس بی حسی و خاموشی عاطفی و آنهدونیا که معنای از دست دادن لذت در انجام کارها میدهد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: ربوده شدن کودکان در همه جای دنیا دیده میشود، اما چگونه از کودک ربایی میتوان جلوگیری کنیم؟ فقط با آگاهی میتوان این کار را انجام داد به کودکان خود بگوئید هرگز کسی را به دنبال آنها نخواهید فرستاد و با بزرگسالانی که نمیشناسند نباید صحبت کنند.
گم شدن فرزند و از دست دادن فرزند در هر مکانی که باشد یکی از وحشتناکترین تجربیاتی است که هم والدین و هم کودکان آن را تـجربه میکنند.
دکتر مریم سامانی - روانشناس بالینی و عضو هیات علمی دانشگاه میگوید: گم شدن فرزند در حقیقت تجربه و شوک عاطفی و روانی بزرگی برای کوکان و والدین محسوب میشود، زیرا آنان با ترس شدید و احساس ناامیدی بزرگی مواجه میشوند و والدین نیز در این زمان تجربه و سوگ بزرگ از دست دادن و سرنوشت نامعلومی که ایجاد شده است با بمباران افکار تجربه میکنند و حس گناه آرام شان نمیگذارد.
وی افزود: به این علت گمان میکنم بجای اینکه خیال مان راحت باشد که یسنا پیدا شد باید فکر کنیم و توجه داشته باشیم که وظیفه اجتماعی مان تمام نشده است.
بر اساس مطالعات تأثیر گم شدن در کودکی به میزان استرس زا بودن آن حادثه بستگی دارد. به عبارت دیگر آسیبی که میتواند در اثر گم شدن ایجاد شود، در یک طیف قرار دارد. بر اساس میزان ترسی که کودک تجربه کرده باشد میزان آسسیبی که به او وارد شده متفاوت است.
دکتر مریم سامانی - روانشناس بالینی و عضو هیات علمی دانشگاه میگوید: نباید اهمیت تجربیات کودکی را نادیده گرفت، زیرا این گونه حوادث دنیای ذهنی کودکان را به هم م یریزد و آنان احساس ناامنی میکنند و این ترس و احساس عدم امنیت در تمام عمر با آنان همراه خواهد بود.
وی ادامه داد: خوب است که والدین از همان کودکی در مورد گم شدن و حوادثی این چنینی با فرزندان خود صحبت کنند و این جدایی را برای آنان توضیح دهند که اگر کودکی با آن مواجه شد آمادگی ذهنی داشته و ترس از رها شدن و دوست داشته نشدن و ناامنی ذهنش را تحت الشعاع قرار ندهد.
وی خاطر نشان کرد: اثرات روانی این جدایی و گم شدن موجب پریشانی عاطفی، احساس غم و اندوه، اضطراب و رها شدن در کودکان شود. همچنین در آینده آنان را دچار مشکلات رفتاری مانند پرخاشگری، گوشه گیری یا رفتارهای غیراخلاقی خواهد کرد.