طرز تهیه سس ووسترشِر یا ورچستر انگلیسی؛ چاشنی لذیذ سالاد سزار و انواع گوشت
طرز تهیه سس ووسترشِر (Worcestershire Sauce) طرفداران خاص خودش را دارد؛ آنها که به آشپزی به شکل یک فن و هنر نگاه میکنند و نه یک الزام و رفتار برای سیر شدن! حتما با سس ووسترشر یا ورچستر انگلیسی را بلد باشند. بیایید ببینیم این سس چیست و چطور درست میشود؟
سس ووسترشر چیست؟
سس ووسترشر که به اختصار به آن سس ووستر میگویند، یک سس انگلیسی قدیمی و محبوب و رازآلود است. این سس در اصل یک چاشنی مایع تخمیرشده است که برای اولین بار در دهه ۱۸۳۰ به دست شیمی دانانی اهل شهر ووستر انگلستان به نامهای جان ویلی لئا و ویلیام هنری پرینز ابداع شد. اما بعد از آماده کردن سس، مزه آن خوشایند این دو نفر نبود. در نتیجه، آن را در بشکهای ریخته و کنار گذاشتند و بعد از مدتی اساسا فراموشش کردند. چند ماه بعد این بشکه سس که حالا جا افتاده و مزه اش ملایمتر شده بود، کشف شد. آن را چشیدند و بسیار خوششان آمد. در نتیجه سس ووسترشر پا به عرصه آشپزی جهانی گذاشت.
سس ووسترشر عطر و طعمی منحصربه فرد دارد. در تهیه آن از انواع ادویه استفاده میشود و اغلب برای بهبود کیفیت خوشمزگی به دستور تهیه غذاها و نوشیدنیها اضافه میشود. از این سس در تهیه سالاد سزار، خوراک لوبیا، صدف، و غذاهای تهیه شده از گوشت گاو بهره میگیرند.
نکته مهمی که در خوشمزگی این سس نقش دارد این است که بعد از آماده سازی باید آن را چند مدت نگه داشت تا حسابی جا بیفتد و یک ووسترشر واقعی شود.
البته سس ووستشیر را میتوان به شکل آماده از فروشگاههای لوکس تهیه کرد، اما اگر بخواهید آن را در منزل تهیه کنید این مطلب برای شماست.
طرز تهیه سس ووسترشر در خانه
سس ووسترشِر یکی از معروفترین سسهای انگلیسی است که در دستور اصلی به شیوه تخمیری به دست میآید.
با باور خیلیها سس ورچستر، این چاشنی لذیذ، چیزی بیشتر از یک سس است و واقعا یک هنر و یک دانش تخصصی است.
کاربرد این سس در تهیه برخی از سالادها مثلِ سالاد سزار بسیار اهمیت دارد. به خصوص اگر به دنبال طرز تهیه سالاد سزار هستید.
این سس همچنین برای مرینیت کردن انواع گوشت مناسب است. گوشتهای مختلف وقتی با این سس طعمدار شوند، بسیار لذیدتر خواهند شد.
شاید آن زمان که سازندگان ووسترشر برای اولین بار دست به ترکیب و ساخت آن زدند هیچ وقت فکر نمیکردند این سس در زمانی کمتر از یک قرن یکی از محبوبترین سسهای دنیا باشد.
خیلی از آشپزهای قدیمی میگویند که مواد اولیه این سس محبوب، سالها مخفی باقی مانده بود. هنوز هم برخی معتقدند رسپیهای موجود از سس ووسترشر هیچ کدام دستورالعمل اصلی اصلی آن نیستند.
تهیه ووسترشر مواد اولیه زیادی نیاز دارد، با اینحال= دستور تهیه آن بسیار آسان است.
*نکته: به علت در دسترس نبودن برخی مواد اولیه آن همانند ملاس در این مطلب جایگزین آنها انتخاب شده است.
مواد لازم برای تهیه سس ووسترشر انگلیسی:
- لیموترش: یک عدد
- سرکه سیب: یک پیمانه
- سیر تازه: یک حبّه
- عسل: یک قاشق غذاخوری
- روغن زیتون: یک قاشق غذاخوری
- سس سویا: دو قاشق غذاخوری
- شیره انگور: یک قاشق غذاخوری
- ماهی آنچوی: دو عدد خشک شده
- عصاره تمبر هندی: دو قاشق غذاخوری
- شکر: نصف پیمانه
- پودر پیاز: یک قاشق چایخوی
- پودر تخم گشنیز: یکاشق چایخوری
- پودر دارچین: نصف قاشق چایخوری
- پودر زنجبیل: نصف قاشق چایخوری
- پودر فلفل سیاه و سفید: نصف قاشق چایخوری
- پودر فلفل قرمز: 1/4 قاشق چایخوری
- پودر میخک: یک قاشق چایخوری
- پودر زردچوبه: 1/4 قاشق چایخوری
- پودر هل: 1/4 قاشق چایخوری
- پودر خردل: یک قاشق چایخوری
- نمک: یک قاشق چایخوری
مرحله اول:
ابتدا باید بدانید طعم و عطر این سس بسیار بستگی به کیفیت ادویهها دارد. اگر میخواهید سس ووسترشر طعم بهتری داشته باشد، باید چوب تازه یا دانه ادویهها را تهیه و پودر کنید.
*نکته: در این دستور از شیره انگور به جای ملاس استفاده شده است.
مرحله دوم:
سیر را کاملا بکوبید و در ظرف مناسبی بریزید. سرکه سیب، سویا سس، عسل، روغن زیتون، شیره انگور و عصاره تمبر هندی را به ظرف سیر اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مواد کاملا با هم مخلوط شوند. برای تهیه عصاره تمبرهندی ۵ قاشق غذاخوری تمبر هندی با کمی آب گرم مخلوط کنید تا باز شود. سپس آن را صاف کنید.
مرحله سوم:
تمام ادویهها را با هم مخلوط کنید و آهسته آهسته به سایر مواد بیافزایید. آب لیموترش تازه را نیز اضافه کنید و کاملا هم بزنید. اگر ماهی آنچوی یا کولی خشک شده داشتید آن را کاملا خرد کنید و به سس اضافه کنید. در انتها این سس را باید کمی بجوشانید.
مرحله چهارم:
شکر را درون تابهای مناسب بدون روغن روی حرارت کم بگذارید تا آهسته کاراملی شود. در این هنگام سس را درون ظرفی دیگر روی حرارت زیاد ۳ دقیقه بجوشانید. پس از گذشت این زمان شکر کاراملی شده (سوخته نباشد) را به سس اضافه کنید و کاملا هم بزنید تا سس شما غلیظ و یکدست شود.
این سس را بهتر است درون بطری مناسب و درب بسته به مدت ۲ تا ۳ هفته درون یخچال نگه دارید و بعد مصرف کنید. (قبل از مصرف باید سس را صاف کنید)
نکات کلیدی در تهیه سس ووسترشر
- بهجای سرکه سیب از ماءالشعیر تلخ نیز میتوان استفاده کرد.
- دقت کنید که این سس دارای طعم و عطر بسیار قوی است، پس در مصرف آن زیاده روی نکنید.