هنوز چند روز به آخرین چهارشنبه آخر سال باقی مانده، حوادث مرگبار چهارشنبهسوری در گوشه و کنار کشور قربانیان و مصدومان زیادی گرفته است. از ماجرای انفجار مرگبار ارومیه که جان ۴ نفر را گرفت تا حادثهای که روز جمعه در تهران رخ داده و باعث مرگ نوجوان ۱۴ساله شد.
نکته مهم، اما عامل اصلی این حوادث یعنی استفاده از اکلیل سرنج است. مادهای خطرناک با قدرت انفجار بالا که شاید خیلیها بیآنکه طریقه استفاده از آن را بدانند، سراغش میروند و همین باعث بروز حوادث مرگبار میشود. اما اکلیل سرنج چیست و چطور در سالهای اخیر تبدیل شده به قاتل اصلی حوادث روزهای آخر سال.
سید جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران میگوید: سرنج مادهای واکنش پذیر است که در صورت تماس با برخی از مواد شیمیایی، همچون اکلیل آلومینیوم، میتواند به سرعت منفجر شود و صدای مهیبی به همراه داشته باشد.
او ادامه میدهد: این ترکیب خطرناک با مخلوط شدن چند ماده شیمیایی و سنگریزه تبدیل با نارنجک دستیهایی میشود که در شب چهارشنبه سوری از آن استفاده میشوند. مادهای محترقه و خطرناک با برخورد با موانع سفت و سخت و ایجاد حرارت و اصطکاکی که ایجاد میشود، تولید انفجار میکند.
او ادامه میدهد: قدرت تخریب اکلیل سرنج به حدی است که ۲۵۰ گرم از این مواد که به اندازه کمتر از ۲ لیوان است، میتواند فضایی در حد یک اتاق ۱۴ تا ۱۵ متری را به صورت کامل تخریب کند، بنابراین میتوان این مواد را به بمب دستساز تشبیه کرد. ۲ تا ۳ کیلو از این مواد میتواند ۲ آپارتمان را تخریب کند و حتی یک خودرو را از بین ببرد و آسفالت خیابان را بکند و گودالی بزرگ در محل انفجار حفر کند.
ملکی تاکید میکند: بسیاری از افراد با تهیه این مواد از رنگ فروشیها و فروشگاههای مواد شیمیایی، این ترکیب را میسازند بیآنکه از خطرات آن خبر داشته باشند. همانطور که اشاره شد، کمی حرارت و اصطکاک میتواند زمینه لازم برای انفجار این ماده را ایجاد کند. این همان اتفاقی است که در جریان حوادث مرگبار چهارشنبهسوری رخ میدهد. بیشتر قربانیان این حوادث، افرادی هستند که قصد ساخت موادمحترقه با اکلیل سرنج دارند. اما نمیدانند حتی یک جرقه ناشی از اصطکاک هم ممکن است زمینه انفجار این مواد را بوجود بیاورد.
سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران اضافه میکند: نمیشود درصدی را بیان کرد، اما در بیشتر حوادث جهارشنبه سوری آخر سال از این مواد استفاده شده است و بیشترین جراحات و آسیبها حتی مرگها ناشی از انفجار این مواد بوده است.
ملکی میگوید: افراد در محدوده سنی ۱۱، ۱۲ تا ۲۳، ۲۴ سال از این مواد و اکلیل سرنج بیشتر استفاده میکنند و به دلیل اینکه تخصص و علم و دانش استفاده از این مواد را ندارند، به خودشان و دیگران را آسیب میزنند.
او درباره آسیبی این مواد نیز میگوید: جز مرگ، انفجار اکلیل سرنج بیشترین آسیب را به چشم و صورت و دستها وارد میکند.
منبع: همشهری آنلاین