چطور باید سبزه هسته مرکبات یا سبزه نارنج، سبزه پرتقال، لیمو و... را کاشت؟ اگر شما هم دوست دارید امسال به جای سبزههای همیشگی حبوبات، یک گلدان از دانه سبز شده مرکبات سر سفره هفتسینتان بگذارید، این مطلب برای شماست.
زیسان: سبزه یکی از اجزای اصلی و بسیار زیبای سفره هفتسین است که به نشانه تولد دوباره طبیعت و شروع دوباره زندگی در سفره قرار داده میشود.
روشهای مختلفی برای سبز کردن سبزه وجود دارد و معمولاً با استفاده از دانهها و غلات تهیه میشود. در روشهای معمول برای سبز کردن سبزه از گندم یا عدس استفاده میشود.
در سالهای اخیر به دلایل محیط زیستی سبز کردن هسته مرکبات مثل سبز کردن هسته پرتقال، سبز کردن هسته نارنج، لیمو و... رواج یافته است؛ زیرا سبزه مرکبات خیلی زود از بین نمیروند و اگر از آنها نگهداری کنید بعد از مدتی میتوانید این سبزههای زیبا را در باغچه بکارید و در نهایت یک درخت یا درختچه زیبا و کاربردی داشته باشید.
شاید در نگاه اول سبز کردن هسته مرکبات سخت به نظر برسد؛ اما اگر به روشی که در ادامه به شما آموزش دادهایم این سبزههای زیبا را درست کنید قطعاً دیگر به سراغ خرید سبزههای آماده و گران نخواهید رفت.
+ بد نیست آموزش کاشت سبزه عدس را هم بخوانید.
به گزارش زیسان، معمولاً جوانه زدن هسته مرکبات بین ۲ هفته تا ۱ ماه طول میکشد. این مدت زمان تا میزان زیادی به شرایط آب و هوایی و نحوه نگهداری بستگی دارد. بهترین زمان برای کاشت هسته مرکبات حدود ۳۰ روز قبل از تحویل سال است؛ یعنی برای کاشت این نوع سبزه باید از اواخر ماه بهمن اقدام کنید.
اگر برای کاشت سبزه هسته مرکبات حداقل ۱ ماه زودتر اقدام کنید، قطعاً تا شب عید و لحظه تحویل سال سبزههای زیبایی خواهید داشت. سبزه مرکبات را میتوانید به مدت ۲ سال در گلدان نگهدارید و بعد از این مدت به باغچه منتقل کنید یا روز سیزده به در، در طبیعت بکارید و یک نهال کوچک به طبیعت هدیه دهید.
آنچه در ادامه خواهید آموخت:
مرحله اول: هستههایی که جدا کردهاید را خوب بشویید و در یک آبکش بریزید تا آب اضافی آنها خارج شود.
*نکته: هستههایی که برای کاشت سبزه استفاده میکنید باید از هر نظر سالم باشند.
اگر میوهای که هسته آن را جدا کردهاید خراب یا دچار بیماری باشد ممکن است جوانهزنی ناموفقی داشته باشید.
توصیه میشود هستههایی که به بزاق دهان شدهاند را برای سبزه استفاده نکنید، زیرا در این صورت احتمال جوانهزنی کاهش مییابد.
تصویر زیر میتواند شبیه به عکس مراحل کاشت سبزه نارنج یا هر دانه مرکبات دیگری باشد:
مرحله دوم: هستههای سالم را در یک ظرف آب به مدت ۴۸-۲۴ ساعت خیس کنید. پس از این مدت آنها را در یک آبکش بریزید.
مرحله سوم: در این مرحله باید گلدان مورد نظر را آماده کنید. حفرههای زهکشی گلدان را باز کنید. کف گلدان یک ردیف سنگریزه بریزید. روی سنگریزهها از مخلوط خاک گلدان و پرلیت بریزید. کمی از پرلیت را برای انتهای کاشت نگه دارید. گلدان را با مخلوط خاک گلدان و پرلیت تقریبا پُر کنید و کامل آبیاری کنید. هستههایی که خیس کرده بودید را روی خاک بریزید و روی آن را با کمی پرلیت بپوشانید. در این مرحله با اسپری کمی آبیاری کنید.
برای کاشت سبزه هسته مرکبات باید حداقل ۴۰ روز پیش از بهار باید اقدام کنید تا زمان تحویل سال نو، سبزهای سرحال و آماده داشته باشید، اما اگر دیر دست به کار شدید اصلاً نگران نباشید؛ پس از اینکه هستهها ۴۸-۲۴ ساعت در آب خیس خوردند، قبل از کاشت در خاک، پوست هستهها را به آرامی و با یک چاقوی تیز که آن را ضدعفونی کردهاید، جدا کنید. این کار، جوانهزنی را سرعت میبخشد.
مرحله چهارم: روی گلدان را با کیسه نایلونی بپوشانید. این کار باعث میشود رطوبت هستهها تا زمان جوانهزنی حفظ شود. گلدان را در یک مکان نورگیر قرار دهید که دمای بالایی نداشته باشد. روزی یک مرتبه روی هستهها را با استفاده از اسپری کمی آبیاری کنید. پس از حدود ۱ هفته جوانهها ظاهر خواهند شد. با مشاهده ریشه اولیه، کیسه نایلون را از روی گلدان بردارید و دفعات آبیاری را بیشتر کنید. گلدان را در یک مکان که نور مناسبی داشته باشد، قرار دهید. با پیشرفت رشد سبزه، به تدریج دفعات آبیاری را کمتر کنید تا از پوسیدگی ریشهها جلوگیری شود.
امیدواریم از داشتن یک گلدان سبزه نارنج یا سبزه پرتقال و یا هر مرکبات دیگری سر سفره هفتسینتان لذت ببرید.