زیسان: رمان «بامداد خمار» نوشته فتانه حاج سید جوادی در سال ۱۳۷۴ منتشر شد و در مدت بازه زمانی ۱۰ ساله حدود ۳۰۰ هزار نسخه از آن به فروش رفت. این در حالی است که برخی از چاپهای مجدد این رمان حتی با شمارگان ۱۸ هزار نسخه نیز منتشر شد. رمان بامداد خمار داستان عشق سوزناک و البته نافرجام دختری از اعیان دوره قدیم تهران است به جوان نجاری از طبقه پایین جامعه.
به گزارش زیسان، بامداد خمار یکی از پرفروشترین رمانهای معاصر ایران است و به همین دلیل از ادبیات عامهپسند میباشد. این رمان با بحثهای داغ و نقدهای بسیار روبهرو شد. موافقان، آن را برای مقوله روابط میان زنان و مردان جوان مفید دانسته یا درس عبرتی دانستند برای جوانان بیتجربه. مخالفان، آن را دفاع از اصالت و شرافت طبقات بالادست جامعه و تحقیر فرودستان دانستند. ترجمه آلمانی بامداد خمار توسط سوزان باغستانی نیز در آلمان با میانگین ۱۰ هزار نسخه بارها به چاپ رسیدهاست. ترجمه انگلیسی کتاب بامداد خمار با نام صبح بعد «The Morning After» در سال ۱۴۰۱ توسط شرکت فیروزمدیا منتشر شد.
سودابه دختر جوان تحصیلکرده و ثروتمندی است که میخواهد با مردی که با قشر خانوادگی او مناسبتی ندارد، ازدواج کند. برای جلوگیری از این پیوند، مادر سودابه وی را به پند گرفتن از محبوبه، عمه سودابه، سفارش میکند. «بامداد خمار» داستان عبرتانگیز سیاهبختی محبوبه در زندگی با عشقش رحیم است که از همان برگهای نخست داستان آغاز میشود و همه کتاب را دربرمیگیرد. با آنکه ماجرا در روزهای نخست زمامداری رضاشاه روی میدهد، جز یکی دو مورد، همچون کشف حجاب، به دیگر جنبههای سیاسی و اجتماعی زمانه هیچ اشارهای نمیشود. محبوبه، دختر بصیرالملک بافرهنگ و اشرافی، عاشق یک شاگرد نجار میشود. خواستگارهایش را رد میکند و در برابر خانواده آنقدر مقاومت میکند تا خانواده به ازدواج او رضایت میدهد. اما خانواده او را طرد میکند، بهطوریکه نه او اجازه دارد به خانوادهاش سری بزند و نه در هفت سال زندگی محبوبه با رحیم، کسی از خانواده به او سری میزند.
همین داستان اکنون قرار است دستمایه ساخت سریالی با همین عنوان شود و نرگس آبیار که البته کارنامه موفقی در ساخت فیلمهای سینمایی دارد و سریال «سو و شون» او هم در آستانه پخش در شبکه نمایش خانگی است اکنون قرار است این سریال را کارگردانی کند.
سریال بامداد خمار قرار است بر اساس رمان بامداد خمار ساخته شود و پرفروش بودن و محبوب بودن این سریال در جامعه ایرانی بار کارگردان برای ساخت یک سریال موفق را چند برابر میکند. تجربه نشان داده که اقتباس از آثار هنری معمولا کار دشواری است و به جز آثاری اندک در سینما معمولا کارهای اقتباسی کیفیتهای مناسبی نداشتهاند. آبیار کارگردانی و فیلمنامهنویسی آثار پرمخاطب و موفقی مانند فیلمهای سینمایی ابلق، شبی که ماه کامل شد، نفس و شیار ۱۴۳ را در کارنامه خود دارد.
حدود سه سال پیش بود که این سریال قرار بود با کارگردانی «ابراهیم ایرجزاد» ساخته شود و اکنون هم با سرچ در اینترنت متوجه میشویم که ابراهیم ایرجزاد به عنوان کارگردان سریال معرفی شده است. طبق گزارش فیلمنیوز در آن مقطع سریال «بامداد خمار» به تهیهکنندگی جواد نوروزبیگی وارد مرحله پیش تولید و انتخاب بازیگر شد. «ساعد سهیلی» همراه با «مهرداد صدیقیان» و «سارا رسول زاده» بازیگرانی بودند که با این پروژه قرارداد بستند. بعد از گذشت مدتی ابراهیم ایرج زاد از کارگردانی سریال انصراف داد و محمد رحمانیان جایگزین او شد. با حضور رحمانیان بازیگرانی که با پروژه قرارداد بسته بودند از بازی در این سریال کنارهگیری کردند تا همه چیز از ابتدا شروع شود.
محمد رحمانیان مراحل بازنویسی فیلمنامه را شروع کرد، اما بروز برخی اختلافات موجب شد تا او هم از کارگردانی سریال انصراف دهد و عملا پروژه از فاز تولید خارج شود. اواخر سال گذشته ساترا فهرستی از پروژههایی که مجوزشان از سوی این سازمان صادر شده را منتشر کرد. در این فهرست نام سریال «بامداد خمار» هم به چشم میخورد. اما جلوی نام کارگردان، نام امیرحسین عسگری، کارگردان فیلم تحسینشده «برف آخر» ثبت شده بود و تهیهکننده کار هم حسن مصطفوی معرفی شده بود.
امیر حسین عسگری در چهلمین جشنواره فیلم فجر با فیلم «برف آخر» حاضر بود. اثری که توانست در نهایت سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیات داوران، بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین فیلمبرداری و بهترین گریم را از آن خودش کند. عسگری قرار بود با ساخت بامداد خمار اولین حضور خود در شبکه نمایش خانگی را تجربه کند.
این سریال اوایل سال جاری با این ترکیب وارد مرحله پیشتولید و انتخاب بازیگر شد. سینا مهراد، میلاد کیمرام و پردیس احمدیه بهعنوان بازیگران اصلی انتخاب شدند، اما احمدیه پیش از شروع فیلمبرداری از کار انصراف داد و نیکآفرید سماواتی بازیگر سریال «خسوف» جایگزینش شد. سریال با این ترکیب وارد مرحله تصویربرداری شد، اما «کیمرام» هم قبل از اینکه بازیاش در این سریال شروع شود، انصراف خود را اعلام میکند. بهتازگی تصویربرداری به دلیل کند بودن روند تولید کار متوقف شده بود و در حال حاضر گروه در حال مذاکره با چند کارگردان برای جایگزینی عسگری بود که در نهایت اعلام شد «نرگس آبیار» سریال مشهور و پر حاشیه را کارگردانی خواهد کرد.
نرگس آبیار با توجه به کارنامه موفقی که در سینما از خود به جا گذاشته احتمالا بتواند به آشفتگیهای سه چهار سال اخیر این سریال پایان دهد. البته هنوز معلوم نیست که آیا بازیگران قبلی برای این کار انتخاب خواهند یا اینکه قرار است بازیگران جدیدی در تیم آبیار قرار بگیرند و اینکه چه کسانی نقش سودابه و رحیم را بازی خواهند کرد. اما تهیه کننده کار همچنان برعهده «حسن مصطفوی» خواهد بود و «محمد داوودی» نیز نویسنده فیلمنامه این کار است. با توجه به قدرت هنری آبیار و تیم قدرتمندش این احتمال وجود دارد که این سریال بعد از کش و قوسهای چند سال اخیر در نهایت به سرمنزل آرامش برسد.