16/ارديبهشت/1404 | 16:50
۱۴:۰۵
۱۴۰۴/۰۲/۱۶
اکسیوس: حماس توافق نکند، باریکه با خاک یکسان می‌شود

«ارابه‌های جدعون»؛ طرح جدید اسرائیل برای غزه چیست؟

«ارابه‌های جدعون»؛ طرح جدید اسرائیل برای غزه چیست؟
ارتش اسرائیل در این عملیات هر ساختمانی را که هنوز پابرجاست تخریب می‌کند و همه دو میلیون ساکن غزه را به منطقه‌ای موسوم به «منطقه بشردوستانه» می‌راند. تنها جایگزین ساکنان غزه برای نرفتن به «منطقه بشردوستانه» ترک «داوطلبانه» نوار غزه و رفتن به کشوری دیگر است.
کد خبر: ۴۷۱۶۰

به گفته مقامات رژیم اسرائیل، دولت نتانیاهو بازه زمانی سفر هفته آینده دونالد ترامپ به خاورمیانه را به عنوان ضرب‌الاجل نهایی برای دستیابی به توافق آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها تعیین کرده است. اگر تا آن زمان توافق حاصل نشود، عملیات زمینی گسترده اسرائیل به این باریکه آغاز می‌شود.

به گزارش زی‌سان به نقل از یورو نیوز؛ اکسیوس با اعلام این خبر نوشت: کابینه امنیتی اسرائیل بامداد دوشنبه ۵ مه طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن اگر حماس و اسرائیل تا ۱۵ مه بر سر آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها به توافقی دست نیابند، ارتش اسرائیل عملیات خود برای اشغال کامل نوار غزه را آغاز می‌کند و این منطقه را تا زمان نامحدود تحت تسلط خود نگه می‌دارد.

بنابر این گزارش، ارتش اسرائیل قرار است در این عملیات هر ساختمانی را که هنوز پابرجاست تخریب کند و همه تقریبا دو میلیون ساکن غزه را به منطقه‌ای موسوم به «منطقه بشردوستانه» براند.

به گفته یک مقام اسرائیلی، تنها جایگزین ساکنان غزه برای نرفتن به «منطقه بشردوستانه» ترک «داوطلبانه» نوار غزه و رفتن به کشوری دیگر است. چنین جایگزینی با طرح دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا برای نوار غزه که در جریان سفر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به آمریکا از آن رونمایی شد، کاملا همسو است.

اما، چنین جابجایی و تصمیم به ترک را به سختی می‌توان «داوطلبانه» در نظر گرفت. تاکنون هیچ کشوری با پذیرش آوارگان فلسطینی موافقت نکرده است و دیوان کیفری بین‌المللی نیز بار‌ها اعلام کرده که کوچ اجباری فلسطینیان مصداق «جنایت جنگی» است. با این حال اسرائیل مدعی شده که با چندین کشور در این‌باره مذاکره کرده است.

«ارابه‌های جدعون»؛ طرح جدید اسرائیل برای غزه چیست؟

جزئیات طرح چیست؟

به گزارش اکسیوس، طرح تصویب شده رژیم اسرائیل به نام رمزی «ارابه‌های جدعون» با هدف «شکست کامل حماس» طراحی شده است. بنابر این طرح، ارتش اسرائیل با چهار یا پنج لشکر زرهی و پیاده ضمن حمله به غزه رفته‌رفته مناطق این باریکه را اشغال خواهند کرد.

بتزالل اسموتریچ، وزیر دارایی راست‌گرای افراطی اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد که اشغال غزه دائمی خواهد بود و حتی در صورت آزادی گروگان‌ها، ارتش اسرائیل عقب‌نشینی نخواهد کرد. با این حال یک مقام اسرائیلی دیگر اشغال دائمی غزه را «آرزو» خواند.

بر اساس این طرح، نیرو‌های اسرائیلی همزمان با پیشروی در مناطق مختلف غزه تمامی ساختمان‌ها و تونل‌های باقی‌مانده را تخریب خواهند کرد.

به گزارش اکسیوس، در حال حاضر اردوگاه‌هایی در رفح برای توزیع کمک‌ها و اسکان فلسطینیان درحال ساخت است و بنابر طرح اسرائیل، قرار است همه دو میلیون نفر ساکنان غزه به این منطقه منتقل شوند.

همچنین قرار است، تمامی فلسطینی‌هایی که به این «منطقه بشردوستانه» منتقل می‌شوند، غربال شوند تا اطمینان حاصل شود که مسلح یا عضو حماس نیستند.

مدیریت این اردوگاه‌ها قرار است برعهده یک بنیاد بین‌المللی جدید و شرکت‌های خصوصی آمریکایی باشد. با این حال با توجه به این که سازمان ملل و دیگر نهاد‌های امدادرسان اعلام کرده‌اند که در این طرح مشارکت نخواهند کرد، هنوز مشخص نیست طرح اسرائیل چگونه قرار است اجرا شود.

«ارابه‌های جدعون»؛ طرح جدید اسرائیل برای غزه چیست؟

ترامپ چه نقشی ایفا می‌کند؟

دونالد ترامپ قرار است از ۱۳ تا ۱۶ مه/ ۲۳ تا ۲۶ اردیبهشت در چارچوب سفر رسمی به عربستان سعودی، قطر و امارات عربی متحده برود.

یک مقام اسرائیلی گفت: «تدارکات عملیات، روزنه فرصت را تا پایان سفر دونالد ترامپ برای دستیابی به توافق ایجاد کرده است. اگر توافقی حاصل نشود، عملیات اجرا خواهد شد.»

اگرچه دونالد ترامپ و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه او به خاورمیانه پیش از آغاز ریاست جمهوری او نقشی فعال و موفق در حصول توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها میان حماس و اسرائیل ایفا کردند، اما به گفته مقامات اسرائیلی، ترامپ اکنون نقش فعالی در تلاش‌ها برای حصول توافق ایفا نمی‌کند و عملا به بنیامین نتانیاهو چراغ سبز داده است تا هرطور می‌خواهد در مورد غزه عمل کند.

به گفته این مقامات، دولت ترامپ در حال حاضر هیچ فشاری بر دولت رژیم اسرائیل وارد نمی‌کند و به میانجی‌گران قطری و مصری اعلام کرده که تنها گزینه موجود، همان توافق موقتی است که دو ماه پیش از سوی ویتکاف ارائه شد و حماس آن را رد کرد.

به گفته مقامات آمریکایی و عرب که در تدارک سفر ترامپ مشارکت دارند، غزه اولویت اصلی او در این سفر نیست و تمرکز اصلی بر مسائل دوجانبه و سرمایه‌گذاری خواهد بود.

یک مقام عرب گفت: «درمورد جنگ غزه، نظرات نسبت به سفر ترامپ به خاورمیانه بسیار منفی است. او پیش از مراسم تحلیف خود با سر و صدای زیادی برای آتش‌بس تلاش کرد و به نتیجه هم رسید، اما سه ماه بعد، وضعیت در غزه بدتر شده است.»

استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه شامگاه دوشنبه به باراک راوید، خبرنگار اکسیوس گفت که تقریبا هر روز با مقامات قطر، مصر و اسرائیل در تماس است و امیدوار است تا پیش از سفر رئیس‌جمهوری آمریکا به خاورمیانه، توافق حاصل شود.

ویتکاف گفت: «امیدوارم پیشرفت کنیم. امیدوارم بتوانیم همه گروگان‌ها را آزاد کنیم. من تقریبا هر روز با قطر، مصر و اسرائیل صحبت می‌کنم. دونالد ترامپ می‌خواهد گروگان‌ها آزاد شوند. بنیامین نتانیاهو هم همین را می‌خواهد. ما به‌صورت هماهنگ در حال تلاش هستیم.»

مقام‌های اسرائیلی و آمریکایی اذعان دارند که مذاکرات برای دستیابی به توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها به بن‌بست خورده است.

اسرائیل خواستار توافقی جزئی است که در آن ۸ تا ۱۰ گروگان آزاد شده و در ازای آن آتش‌بسی ۴۵ تا ۶۰ روزه برقرار شود. در مقابل، حماس خواستار توافقی جامع برای پایان دادن به جنگ و آزادی تمامی ۵۹ گروگان باقی‌مانده است.

تمامی تلاش‌ها برای پر کردن این شکاف تاکنون شکست خورده‌اند. تمرکز کاخ سفید اکنون معطوف به جنگ روسیه و اوکراین و مذاکرات هسته‌ای با ایران شده و توجهی به بحران غزه ندارد.

بسیاری از مقام‌های اسرائیلی طرح اشغال غزه را گزینه‌ای مشابه به «سلاح هسته‌ای» می‌دانند و ترجیح می‌دهند طی دو هفته آینده توافقی حاصل شود.

تصمیم کابینه رژیم اسرائیل در داخل این کشور بسیار بحث‌برانگیز است، به‌ویژه که مستلزم فراخوانی ۷۰ هزار نیروی ذخیره است. بسیاری از این نیرو‌های ذخیره از زمان حملات هفتم اکتبر تاکنون بیش از ۳۰۰ روز خدمت کرده‌اند.

مقامات صهیونیست می‌گویند ارتش نگران است که ۳۰ تا ۵۰ درصد نیرو‌های ذخیره در فراخوان جدید شرکت نکنند.

اکثریت خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی به‌شدت با این عملیات مخالفت کرده‌اند و آن را تهدیدی برای جان گروگان‌ها می‌دانند.

نظرسنجی‌های اخیر نشان داده که ۶۰ تا ۷۰ درصد اسرائیلی‌ها با عملیات اشغال گسترده غزه مخالف‌اند و از توافقی برای پایان جنگ و آزادی گروگان‌ها حمایت می‌کنند. اکثریت اسرائیلی‌ها بر این باورند که نتانیاهو به دلایل سیاسی به ادامه جنگ اصرار دارد.