چرا «زورگیری» زیاد شده است؟

یک عضو سابق کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: برخورد به موقع و سریع با زورگیری یک عامل موثر در پیشگیری از این معضل اجتماعی به شمار رفته که نیازمند هم پوشانی دستگاههای مختلف است.
در سالهای اخیر هم گام با افزایش تورم و گرانیها در سطح جامعه شاهد افزایش ناهنجاریهای اجتماعی از جمله زورگیری بودهایم. ویدئوییهایی که گاها از گوشه کنار پایتخت منتشر میشود حاکی از گسترش روز افزون این معضل اجتماعی در تهران است. از کوچههای خلوت تا بزرگراههای اصلی پایتخت. از پشت میز کافه تا پشت درهای قفل خودرو. از درب دانشگاه تا سایر اماکن عمومی. گویا زورگیران در گوشه و کنار مختلف در کمین نشستهاند تا در فرصت مناسب بی هیچ عبایی به سراغ شما بیایند.
علی رغم هشدار پلیس برای برخورد قاطع با زورگیران، همچنان شاهد گسترش سایه این معضل اجتماعی در سطح کشور هستیم. در همین راستا ایسنا به سراغ یکی از اعضای پیشین کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی رفته تا ریشه این معضل اجتماعی و راهکارهای پیشگیری از وقوع آن را جویا شویم.
عوامل متعددی در گسترش زورگیریها دخیل است
خلیل بهروزی فر در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت فعلی زورگیریهای خشن در شهرهای مختلف کشور، بیان کرد: در ارتباط با بحث زورگیری عوامل مختلفی دخالت دارد. یک عامل که شاید میتوان از آن یاد کرد، مشکلات معیشتی است که عموما وجود دارد. عامل دیگر مربوط به چگونگی اجرای قوانینی است که در این زمینه وجود دارد. عوامل متعددی در بحث زورگیری دخیل است. اما از نگاه بنده این دو عامل از همه مهمتر است. موضوع اشتغال و معیشت عاملی مهم است.
بیکاری یک عامل موثر در ناهنجاریهای اجتماعی است
وی در ادامه اظهار کرد: زمانی که از معیشت سخن میگوییم، بحث اشتغالزایی و کارآفرینی به میان میآید. توجه به بخش تولید میتواند موتور محرکه اقتصاد کشور را به حرکت دربیاورد. همان طوری که مقام معظم رهبری سالها است که به عناوین مختلفی بر ضرورت حل مشکلات اقتصادی تاکید داشته و همواره از تولید نامبردهاند. دستگاههای متولی باید در بخش تولید هماهنگ باشند. متاسفانه دستگاهها در این زمینه هم پوشانی لازم را ندارند و ما در این زمینه ضعف زیادی داریم. عملا تولید کننده آنچنان که بایستی مورد حمایت قرار نمیگیرد. همه این عوامل در بروز ناهنجاریهای اجتماعی موثر است.
مر قانون در برخورد با زورگیران باید اجرایی شود
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: جوانی که امروز کار ندارد، نمیتواند زندگی تشکیل دهد. این جوان که نه شغل دارد و نه ازدواج کرده است به سوی آسیبهای اجتماعی کشیده میشود. عامل بعدی کوتاهی در اجرای قانون است. مر قانون در راستای پیشگیری و برخورد با زورگیری باید اجرا شود. صرف اینکه نیروی انتظامی بخواهد این بار سنگین را بر دوش بگیرد و هیچ گونه همکاری توسط دستگاهها را شاهد نباشیم، مسلما حل مسئله زورگیری ممکن نخواهد بود.
ساماندهی مهاجران یک عامل مهم برای کنترل ناهنجاریهای اجتماعی است
وی در ادامه تاکید کرد: در تهران با مسائل اجتماعی زیادی مواجه هستیم. بخشی از آن به مهاجرتهایی باز میگردد که عموما شکل گرفته است. مهاجران از استانها و شهرستانهای مختلف بنا به دلایل مختلف از جمله بیکاری به تهران آمده و سکونت پیدا کردهاند. از سوی دیگر تکلیف مهاجران کشورهای بیگانه به خصوص کسانی که به شکل غیر قانونی در تهران ساکن هستند، باید روشن شود. گرچه دولت اهتمام ویژهای برای ساماندهی این مهاجران دارد، اما همکاری دستگاههای مختلف در این زمینه مهم است.
زورگیری امنیت روحی جامعه را تهدید میکند
وی افزود: ما قوانین زیادی برای برخورد با موضوع زورگیری داریم. زورگیری امنیت جامعه را برهم زده و به نوعی امنیت روحی، روانی و جسمی مردم را تحت تاثیر قرار میدهد. کسانی که واقعا به وظیفه قانونی خود در برخورد با پیشگیری عمل نمیکنند، از دستگاههای ذی ربط گرفته تا سایر ارگان ها، بایستی با عنوان ترک فعل مورد برخورد قرار گیرند. دستگاه قضایی، اطلاعاتی و امنیتی باید با این کارشکنیها برخورد کند. اگر اهتمام ورزیده شود و یک همدلی و همراهی برای برخورد با این نوع ناهنجاریها شکل بگیرد، ریشه کن خواهد شد.
انتظار مردم برخورد به موقع با زورگیران است
این عضو سابق کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: برخورد به موقع و سریع با زورگیریها یک عامل مهم و موثر در پیشگری به شمار میرود. مردم امنیت میخواهند. مردم مطالبه دارند در جایی که زندگی میکنند و در جایی که خانواده آنان حضور دارد، با این نوع ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی دستگاه قضایی و اطلاعاتی برخورد قاطع داشته باشد. مطمئنا اگر این برخوردها به موقع باشد، اثر خود را در جامعه خواهد گذاشت. اگر چنانچه برخورد با زورگیریها مشمول زمان شود، دیگر اثرگذار نیست. در مدیریت تشویق و تنبیه به موقع اثرگذار است. اگر مشمول زمان شود، روح و روان جامعه بیمار میشود. با این رویکرد بحث امنیت جامعه زیر سوال میرود. باید برخورد قاطع صورت گیرد.