آخرالزمانِ در هالیوود؛ چرا خانه سلبریتیها در آتش سوخت؟
زیسان: هنگامی که آتشنشانهای لسآنجلس با ویرانگرترین آتشسوزی تاریخ این شهر مواجه بودند و برای مهار آن میکوشیدند، ذخایر آبی آنها تمام شد.
به گزارش لسآنجلس تایمز، یک آتشنشان از طریق بیسیم میگفت آب شیرهای آتشنشانی قطع شده و آتشنشانی دیگر اضافه میکرد که آب موجود در مخازن بهشدت کاهش پیدا کرده است. نتیجه اینکه در اواخر روز سهشنبه و اوایل روز چهارشنبه، تیمهای آتشنشانی مجبور بودند تنها نظارهگر این صحنه باشند که عمارتهای سفید منطقه پاسیفیک پالیسیدز، یکی از زیباترین و اعیاننشینترین مناطق لسآنجلس، ظرف چند ساعت نابود میشوند.
ریک کاروسو، مالک مرکز خریدی در پالیسیدز در قلب این منطقه ویرانشده، به رسانههای محلی گفت: «در شیرهای آتشنشانی آب وجود ندارد، یعنی آتشنشانها آنجا هستند ولی نمیتوانند کاری انجام دهند. ما محلههایی داریم که هنوز دارند میسوزند، خانههایی که میسوزند، کسبوکارهایی که خاکستر میشوند. هرگز نباید چنین فاجعهای را شاهد میبودیم.»
به گزارش نیویورکپست، این کمبود آب نتیجه سالها سوءمدیریت سیستم آبرسانی لسآنجلس است؛ از جمله صدور کیفرخواست فدرال علیه یکی از مدیران و استعفاهای جنجالی، در کنار مشکلات عملیاتی بزرگی که باعث شدند ذخایر آبی مواقع اضطراری بهسرعت خالی شوند.
آتشسوزی در پاسیفیک پالیسیدز که در پی وزش بادهای شدید سانتا آنا تشدید شد، بیش از یک هزار خانه و کسبوکار را نابود کرد و تا شامگاه چهارشنبه به وقت آمریکا به مساحتی حدود ۱۶ هزار هکتار، یعنی بزرگتر از جزیره منهتن نیویورک، گسترش یافت و تیمهای آتشنشانی هنوز نتوانسته بودند هیچ بخشی از آن را مهار کنند.
حالا ساکنان لسآنجلس از مسئولانی که اجازه دادند این آتشسوزی و دو آتشسوزی همزمان دیگر، از کنترل خارج شوند، خشمگیناند. تاکنون پنج نفر بر اثر این آتشسوزیها کشته شدهاند، چندین نفر زخمیاند و حداقل ۷۰ هزار نفر در سراسر منطقه لسآنجلس مجبور شدهاند خانههایشان را ترک کنند.
نیویورکپست اشاره میکند در حالی که آتشسوزی در حال گسترش بود، کارن بس، شهردار دموکرات لسآنجلس، ۱۱ هزار و ۴۰۹ کیلومتر دورتر از این شهر، در سفر آفریقا بود؛ شخصی که همین چند ماه پیش در تصمیمی جنجالی، ۱۸ میلیون دلار از بودجه آتشنشانی این شهر را کاهش داد.
یکی از کاربران خشمگین در شبکههای اجتماعی برای کارن بس در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «استعفا بده! الان چرا در غنا هستی؟»
یکی دیگر از اهالی خشمگین لسآنجلس هم به فاکسنیوز گفت: «من در لسآنجلس به دنیا آمده و بزرگ شدهام. تمام عمرم نگران زلزلهها و بادهای سانتا آنا بودهام. حتی سفرهایم را هم بر اساس این اتفاقها برنامهریزی میکنم، اما کسی که مسئول شهر من است، در زمان این حادثه کجا بود؟»
ضعف مدیریتی سابقهدار مدیران ایالت کالیفرنیا و گوین نیوسام، فرماندار آن، در مواجهه با آتشسوزیها همچنان بر آسمان دودگرفته لسآنجلس سنگینی میکند. جانیس کینیونس، رئیس اداره آب و برق لسآنجلس، به لسآنجلستایمز گفت: «معلوم است که سیستم آب لسآنجلس نمیتوانست نیازهای چندین آتشسوزی را چهار برابر حالت عادی بودند و ۱۵ ساعت ادامه داشتند، برطرف کند.»
این شهر ۱۱۴ مخزن عظیم آب دارد که برای ذخیرهسازی آب و کمک به ثابت نگه داشتن جریان آن طراحی شدهاند. همه آنها وقتی روز سهشنبه آتشسوزی شروع شد، پر بودند و سه تانکر با ظرفیت یک میلیون گالن هم آب شیرهای آتشنشانی پاسیفیک پالیسیدز را تامین میکردند. اما به گفته کینیونس، اولین مخزن قبل از ساعت ۱۷ خالی شد و موجودی آخرین مخزن هم تا ساعت ۳ صبح چهارشنبه دوام آورد. بدون ذخیره این مخازن، سیستم شهر قادر نبود فشار آب شیرهای آتشنشانی را حفظ کند.
البته این مشکل فقط به شهر لسآنجلس محدود نبود.
مالکوم استوارت که در نزدیکی پاسادینا زندگی میکند، میگوید در حالی که میدید آتشسوزی ایتون در شرق لسآنجلس خانه همسایگانش را یکی پس از دیگری میبلعد و به خانه کودکی او نزدیکتر میشود، حتی یک ماشین آتشنشانی هم در خیابانشان ندید. آب خانهاش هم قطع شده بود و او و برادرش حتی نتوانستند با شلنگ حیاط برای خاموش کردن شعلههای کوچک و جلوگیری از گسترش حریق اقدامی کنند.
چارلین استوارت، همسر مالکوم به نیویورکپست گفت: «ایالت برای ما هیچ کاری نکرد. همسر من واقعا با کمی خاک، یک بیل و امید با آتش مبارزه میکرد.»
وقتی همین اتفاق در ماه نوامبر در ونتورا، شهرستان همسایه افتاد، مقامهای خجالتزده، پمپهای آسیبدیده و کمبود کلی آب را مقصر دانستند.
کاروسو، رئیس سابق کمیسیون خدمات عمومی و نامزد شهرداری لسآنجلس، به لسآنجلستایمز گفت: «در لسآنجلس این سیستمهای پشتیبانی منابع آب میبایست فعال میبودند، شیرهای آتشنشانی باید پر میماندند و کمبود آب در این مقیاس هرگز نباید اتفاق میافتاد.»
ضعف سیستم آبرسانی لسآنجلس در شرایطی رخ داد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، و جمهوریخواهان از سالها قبل، از مقامهای کالیفرنیا به دلیل مدیریت نادرست منابع آب و خطرات آتشسوزی انتقاد کرده بودند. ترامپ حالا هم مقصر کمبود آب را نیوسام، فرماندار دموکرات کالیفرنیا، میداند؛ کسی که دستور اجرایی دولت ترامپ در سال ۲۰۲۰ را برای هدایت آب از شمال سرسبز این ایالت به جنوب خشک کالیفرنیا متوقف کرد. او همچین از حامیان اصلی دومین استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان ایالات متحده محسوب میشد.
بهانه نیوسام برای توقف طرح انتقال آب ترامپ یک ماهی کوچک در معرض انقراض بود که عملا هم منقرض شده بود. ترامپ در کنایه به نیوسام، در شبکه اجتماعی خود نوشت: «او میخواست از یک ماهی بیارزش به نام اسملت محافظت کند، اما به مردم کالیفرنیا اهمیتی نمیداد.»
ترامپ نیوسام را به دلیل پاکسازی نکردن خار و خاشاک و درختان خشکیده که میتوانند آتشسوزیهای جنگلی را تشدید کنند، هم سرزنش کرده است.
رئیسجمهوری منتخب آمریکا سال ۲۰۱۹ در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: «از همان روز اول که با او ملاقات کردم، به او گفتم که بدون توجه به آنچه روسا یا فعالان محیط زیست از او میخواهند، باید کف جنگلهایشان را تمیز کند و باید آتشسوزیهای کنترلشدهای انجام دهد تا موانع گسترش آتش ایجاد شود.»
اگرچه نیوسام به دستاوردهایش در جنگلداری افتخار میکند، نتایج یک تحقیق در سال ۲۰۲۱ که از شبکه ملی رادیوی عمومی آمریکا منتشر شد، نشان داد که نیوسام بهطور قابلتوجه و حیرتانگیزی به اندازه ۶۹۰ درصد در مورد مقدار سطح تحت پوشش برنامههای پیشگیرانه مانند ایجاد موانع و آتشسوزیهای کنترلشده، اغراق کرده است.
کارن بس، شهردار دموکرات لسآنجلس هم که به انتصابهایش مبتنی بر تنوع و برابری افتخار میکند، سینتیا رویز، اولین کمیسر بومی آمریکایی این اداره را پس از کمتر از یک سال از خدمت برکنار کرد. دو نفر از سه مدیرکل اخیر این اداره هم در پی رسواییها استعفا کردند: یکی به سوءمدیریت ۴۰ میلیون دلاری در بودجه متهم است و دیوید رایت هم به دلیل دریاف رشوه به شش سال زندان محکوم شد.
اما بخش عمدهای از خشم عمومی از آنجا متوجه کارن بس است که در زمان آغاز این آتشسوزی از مراسم تحلیف رئیسجمهوری جدید غنا به لسآنجلس بازمیگشت و اینکه با وجود هشدارهایی که چند روز پیش از وزش بادهای سانتا آنا، داده شد، شهر و کشورش را برای گذراندن تعطیلات پایان سال ترک کرد.
خانه کدام سلبریتیها در آتش سوخت
بیش از دو هزار ساختمان از جمله خانههای مسکونی، مدارس و مراکز کسبوکار در بلوار معروف سانسِت در آتش سوخته و ویران شدهاند. یک کارشناس محیط زیست هم در این میان به بیبیسی گفته است که «بعضی از محلهها به طور کامل از میان رفتهاند.»
از سلبریتیهایی که خانههای خود را از دست دادهاند میتوان به پاریس هیلتون و همچنین لیتون میستر و آدام برودی اشاره کرد که همین چند روز پیش در مراسم گلدن گلوب شرکت داشتند. خانه بن افلک و جنیفر لوپز نیز در آتش سوخت. خانههای بسیاری دیگر افراد سرشناس هالیوود نیز یا تخلیه شده است یا در آتش سوخته است.
با توجه به پیشبینی شرایط هواشناسی، برای آتشنشانان روزنه امیدی ایجاد شده و به این ترتیب، شرایط را از «فوقالعاده بحرانی» به «بحرانی» کاهش دادهاند.
اما سارا کیث-لوکاس، کارشناس هواشناسی بیبیسی میگوید حداقل تا هفته آینده ریزش باران در این منطقه پیشبینی نمیشود، و در نتیجه، شرایط برای تداوم و حتی گسترش آتشسوزی مساعد خواهد بود.
به دلیل جابجایی گسترده مردم، جادهها شاهد ترافیک سنگین هستند. تعدادی از مدارس و همچنین دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس تعطیل شدهاند.
این گزارش که بعضی از گروههای آتشنشانی آب کافی برای خاموش کردن آتش ندارند به موضوعی سیاسی در مورد فقدان آمادگی شهری تبدیل شده و دونالد ترامپ به آن پرداخته است.