زیسان: روز گذشته ویدئویی از مالچپاشی در دریاچه ارومیه به منظور مقابله با توفانهای نمکی پخش شد و کاربران این گمانهزنی را مطرح کردند که ظاهرا این به معنای پایان حیات دریاچه ارومیه است.
اگرچه در این گزارش تأکید شد که این مالچ از نوع دوستدار محیط زیست بوده و تنها به منظور تحقیقات انجام میشود، اما کاربران فضای مجازی معتقدند که اصلاً همین موضوع که پذیرفتهایم باید در دریاچه ارومیه مالچ بپاشیم یعنی اینکه از رسیدن آب به دریاچه ارومیه ناامید شده و دیگر تلاشی برای احیا صورت نخواهد گرفت!
مدیرکل روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست در صفحه خود و در واکنش به اخبار منتشر شده درباره مالچپاشی دریاچه ارومیه نوشت: «خاکپوش یا مالچ غیرنفتی تنها در مساحت ۶۰ مترمربع از دریاچه ارومیه و به منظور تحقیات انجام شده است؛ لذا تیتر و توییتهایی مبنی بر اینکه «مالچپاشی در دریاچه ارومیه آغاز شد»، جنگ روانی است برای فشار بر افکار عمومی؛ فریب سربازان رسانههای چرک دشمن را نخورید». حال معلوم نیست که واقعا مالچپاشی در دریاچه ارومیه چه معنایی دارد و این تحقیقات مد نظر قرار است به چه نتیجهای برسد.
روزگاری که دریاچه آب داشت
چندی پیش نیز حضور کامیونهایی در دریاچه ارومیه خبرساز شده بود و با توجه به اینکه در گذشته اخباری مبنی بر اینکه دریاچه ارومیه منبع لیتیوم است لذا کاربران فضای مجازی گمانهزنیهایی در این رابطه کردند و حضور کامیونها را به برداشت لیتیوم ربط دادند. مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در رابطه با موضوع حاشیهساز برداشت لیتیوم از بستر دریاچه ارومیه در فضای مجازی توضیحاتی ارائه داده و اظهار کرده که در روزهای گذشته انتشار تصاویری از برداشت نمک از بستر دریاچه ارومیه، سبب شده تا عدهای در فضای مجازی این برداشتها را مربوط به لیتیوم و یا سایر عناصر ارزشمند بدانند.
وی ادامه داد: «به دنبال انتشار مطالب کذب و شایعات در فضای مجازی، مبنی بر اینکه املاح و مواد معدنی به غیر از نمک خشک برداشت میشود، ضمن تکذیب این موضوع به استحضار مردم عزیز کشورمان میرسانم، طبق روال سالهای گذشته از بستر دریاچه ارومیه برداشت نمک خشک با مجوز سازمان صنعت معدن و تجارت و موافقت سازمان حفاظت محیط زیست و با نظارت مستمر انجام میشود».
همچنین برخی از کارشناسان روی این نکته اذعان کرده که منابع لیتیوم دریاچه ارومیه در حدی نیست که کفاف صنعتی شدن بدهد و به همین دلیل این موضوع منتفی است. به عنوان مثال رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در این باره گفت که دریاچه ارومیه حاوی لیتیوم هست، اما مقادیر آن به قدری اندک است که هیچ کس در ایران نمیتواند این میزان اندک را فرآوری کند.
همچنیبن در همین راستا اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه چینیها درخواست برداشت شورابههای دریاچه ارومیه را داشتند و همین امر این گمانهزنی را ایجاد کرد که حضور کامیونها متعلق به چینیهاست و با توجه به اینکه چین تکنولوژی لیتیوم و استخراج و تولید آن را دارد این گمانهزنی تقویت شد. اما این موضوع باز هم رد شد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست ارومیه خاطرنشان کرد: اخیرا یک شرکت چینی از طرف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) آمده و درخواست دریافت مجوز برای برداشت شورابههای پارک ملی دریاچه ارومیه را داشت، اما اداره حفاظت محیط زیست اجازه برداشت شورابه را از این منطقه به چینیها نداد. شرکت چینی هم به دنبال ذخایر «برم» موجود در شورابههای دریاچه بود نه لیتیوم؛ بنابراین همین امر که چینیها به دنبال برم در دریاچه ارومیه هستند خود یک موضوع چالشبرانگیزی است چرا که این موضوع میتواند زمزمههای حضور چینیها برای صنعتی کردن دریاچه ارومیه را به ذهن متبادر کند.