کیانا تصدیقمقدم در روزنامه فرهیختگان نوشت: فروردین سال ۱۳۸۳ بود که فیلمبرداری سریال تاریخی «مختارنامه» کلید خورد. سریالی که داوود میرباقری آن را کارگردانی کرده بود و جزء آثار پرهزینه تلویزیون در آن سالها مطرح میشد. بعید میدانم کسی مختارنامه را ندیده باشد، اما برای آنهایی که ندیدند، داستان سریال درباره زندگی و قیام مختار ثقفی است.
فیلمبرداری این مجموعه در ورامین، آبادان، شاهرود و شهرک سینمایی دفاع مقدس با تصویربرداری قریب به ۲۰۰ لوکیشن داخلی و خارجی انجام شد و درنهایت در سال ۱۳۸۸ به پایان رسید و اولین قسمت آن ۹ مهرماه ۱۳۸۹ از شبکه یک سیما پخش شد. البته تلویزیون تصمیم گرفته بود این سریال را همزمان از شبکه قرآن هم پخش کند. پخش این مجموعه تا ۲۴ تیر سال ۱۳۹۰ ادامه داشت، اما به همان سال ختم نشد و ۱۱ سال در ایام محرم از شبکه آیفیلم بازپخش شد.
سال ۱۴۰۲ استثنا بود و مدیران صداوسیما به پخش یک فیلم سینمایی از این مجموعه بسنده کردند. بازپخش این سریال در این سالها تا جایی ادامه داشت که مخاطبان هم بهصدا درآمده و آن را دستمایه مطالب طنز در فضای مجازی قرار داده بودند. درواقع مخاطبان قصد داشتند به زبان خودشان و با این شوخیها سریال جدیدی برای این ایام طلب کنند. البته مدیران صداوسیما هم بیتوجه به این موضوع برای ایام محرم ۱۴۰۳ تصمیم گرفتند این سریال را از آیفیلم پخش کنند.
در ادامه به بهانه پخش چندینباره این سریال بررسی کردیم که تلویزیون در این ۱۳ سال چند ساعت خود را به «مختارنامه» اختصاص داده است؛ این مجموعه ۴۰ قسمت دارد که هرکدام از آنها ۶۰ دقیقهای است. در همان سال اول این سریال بهصورت همزمان از شبکههای یک، قرآن و آیفیلم پخش میشد. بعد از آن هم ۱۱ سال از شبکه قرآن و آیفیلم بازپخش شد. در شهریور سال ۹۸ از شبکه چهار و در سال ۱۴۰۰ هم از شبکه افق مجدد پخش شد. درکنار اینها با درنظر گرفتن این موضوع که حدود ۳۰ شبکه استانی داریم و با احتساب اینکه حتی اگر هرکدام از این شبکهها فقط یکبار این سریال را پخش کرده باشند به عدد قابلتوجهی در این سالها میرسیم.
صداوسیما بدوناحتساب پخش تکرار سریال و با درنظر گرفتن پخش اصلی در هر شبکه، دوهزار و ۲۲۰ ساعت را در این سالها به مختارنامه اختصاص داده، یعنی بیش از ۹۰ روز با مختار در ایام محرم.