تیمی از محققان آریزونا دمای آخرین عصر یخبندان (که حدودا ۲۰ هزار سال پیش رخ داده) را تخمین زده اند و براساس اعلام آنها دما در آن دوران تقریبا ۴۶ درجه فارنهایت یا ۷.۸ درجه سانتیگراد بوده است!
به گزارش «زیسان» به نقل از راز بقا، به لطف این یافتهها محققان آب و هوایی اقلیمی میتوانند به درک بهتری از رابطه میان بالا رفتن سطح دی اکسید کربن اتمسفر در دوره کنونی (که یکی از گازهای گلخانهای اصلی است) و متوسط دمای جهانی پی ببرند.
آخرین عصر یخبندان که به اختصار LGM خوانده میشود دورهای سرد بود که طی آن یخچالهای عظیم نیمی از آمریکای شمالی، اروپا، آمریکای جنوبی و بسیاری از نواحی آسیا را پوشانده بودند. در این دوران گیاهان و جانورانی که خود را با سرما وفق داده بودند بسیار شکوفا شده بودند.
جسیکا ترنی استادیار دپارتمان علوم زمینی دانشگاه آریزونا در این باره گفت: ما دیتای زیادی در این باره داریم، زیرا برای مدت طولانی در این باره تحقیق کرده ایم. با این حال سوالی که علم مدتهاست تلاش میکند به آن پاسخ بدهد این است که: عصر یخی تا چه اندازه سرد بوده است؟
طبق نتایج این پژوهش که در نشریه نیچر منتشر شده است متوسط دمای جهانی در آخرین عصر یخبندان در حدود ۶ درجه سانتیگراد (۱۱ درجه فارنهایت) از دوره کنونی سردتر بوده است. برای درک بهتر باید بگوییم که متوسط دمای جهانی در قرن ۲۰ در حدود ۱۴ درجه سانتیگراد بوده است.
شاید از نظر شما این عدد تفاوت چندان زیادی ایجاد نکند، اما در واقعیت اینطور نیست!
در آمریکای شمالی و اروپا بخشهای شمالی با یخ پوشیده شده بودند و بسیار سرد بودند. با این حال سردترین نقاط زمین در آخرین عصر یخبندان در عرضهای جغرافیایی بالا بودند. مثلا قطب شمال یکی از این مناطق است که در آن دوران دمایش ۱۴ درجه سانتیگراد سردتر از امروز بود.
براساس پیش بینی الگوهای اقلیمی عرضهای جغرافیایی بالا نسبت به عرضهای جغرافیایی پایین سریعتر گرم میشوند. به گفته Tierney در آینده نزدیک قطب شمال به شدت گرم میشود که به این پدیده تشدید قطبی میگویند. در آخرین عصر یخبندان هم شاهد همین الگو منتها به شیوه برعکس بودیم؛ در واقع زمین در عرضهای جغرافیایی بالا نسبت به تغییرات اقلیمی حساستر است.
اهمیت دانستن دمای آخرین عصر یخبندان هم در این است که از آن برای محاسبه حساسیت دمایی استفاده میشود؛ یعنی میتوان دریافت که دمای جهانی در واکنش به کربن موجود در جو تا چه اندازه تغییر میکند.
Tierney و تیم همراهش پیش بینی کرده اند که به ازای هر دوبرابر شدن کربن موجود در اتمسفر دمای جهانی نیز ۳.۴ درجه سانتیگراد افزایش مییابد که این در واقع متوسط میزان پیش بینی شده توسط نسل اخیر مدلهای هواشناسی است.