بر پایه برنامه جدید دولت روسیه، قرار است مدارس و دانشگاهها به آموزشهای نظامی بیشتر توجه کنند تا نسلهای جدید برای جنگ آمادگی داشته باشند. امسال بناست وزارت آموزش و پرورش روسیه بیش از ۱۷ هزار فروند پهپاد را خریداری کند. اما پرسشی که مطرح است، آن است که آیا معلمان دانش کافی از کار با پهپاد و انتقال آن دانش به دانشآموزان خود را دارند یا نه.
امکان دیگری که مد نظر سیاستمداران روسی است آن است که از سربازان و نیروهای نظامی برای آموزش کار با پهپادها در مراکز آموزشی نوجوانان بهره بگیرد.
برای آن که از ابتدای سال جاری آموزش پهپادهای نظامی در دروس دبیرستانها گنجانده شود، قرار است معلمان کار را از ماه ژوئیه سال جاری در بیش از ۵۰۰ مدرسه آغاز کنند. آندره بلوسف معاون نخست وزیر روسیه در این زمینه در جلسه کابینه گفت: «لازم است اطمینان حاصل شود که برنامه از اول سپتامبر کاملاً آماده است.»
هدف نهایی کرملین آن است که تا پایان سال ۲۰۳۰ میلادی، ۴ هزار و ۸۷۲ کلاس درس تخصصی هدایت پهپاد در مدارس و ۳۸۰ مرکز آموزش عملی مجزا در سراسر کشور وجود داشته باشد.
اگرچه در روسیه کاربرد پهپادهای غیرنظامی در بسیاری از بخشها از کشاورزی گرفته تا زیرساختهای صنعتی رواج دارد، اما کرملین توجه خود را بیشتر به کاربردهای نظامی این ابزار معطوف کرده، زیرا چنان که ثابت شده که پهپادها عاملی متفاوت در جنگهای مدرن هستند.
خود ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در ۲ فوریه اعتراف کرد که کمبود پهپاد یک مشکل جدی برای سربازانش است و گفت: «متاسفانه، هنوز کارهایی در این بخش وجود دارد که باید انجام شود.» او که در مراسمی با عنوان «همه برای پیروزی!» سخنرانی میکرد، افزود: «این یکی از پاشنههای آشیل ماست.»
دولت روسیه اذعان دارد که آموزش ندیدن معلمان برای تدریس کار با پهپاد یک چالش است. با این حال، ارتش به تدریج شروع عادیسازی مباحث نظامی در مدارس کرده و بازدید کهنهسربازان از مدارس از سال گذشته به روندی عادی بدل شده است.
کرملین همچنین یا ارائه آموزشهای اولیه نظامی به افراد زیر سن قانونی قبل از فراخوانی خدمت اجباری بین سنین ۱۸ تا ۳۰ سال، سنت شوروی را در مؤسسات آموزشی احیا کرده است.
طبق قانون روسیه اعزام کودکان به جنگ ممنوع است و فرماندهان نظامی این کشور تلاش میکنند نیروهای تازه استخدام شده را متقاعد سازند که با ارتش قرارداد حرفهای امضا کنند تا بتوانند به جبهه جنگ در اوکراین اعزام شوند.
درس جدیدی که قرار است از این پس در دبیرستانها آموزش داده شود، «مبانی امنیت و دفاع از میهن» نام دارد و از اول سپتامبر آینده تدریس میشود. این درس با ۳۶ ساعت در سال شامل آموزش نظامی اولیه در دو سال آخر دبیرستان از جمله استفاده از سلاح گرم است. دانشآموزان در این درس همچنین با ساختار ارتش آشنا میشوند و نحوه انجام کمکهای اولیه را آموزش میبینند.
جنگ فرسایشی در اوکراین تغییراتی را در جامعه روسیه ایجاد کرده است. در اوایل سال ۲۰۲۲، کرملین تلاش کرد تا مردم را از آنچه که جنگی که همچنان آن را «عملیات نظامی ویژه» مینامد غافل نگه دارد، اما بن بست ایجاد شده در جبهه نبرد، نظامی شدن تدریجی همه لایههای جامعه روسیه از جمله مدارس را به همراه داشته است.
در آغاز سال تحصیلی ۲۰۲۲ یک فعالیت اجباری جدید به نام «مکالمات مهم» به کار مدارس اضافه شد که در آن دانشآموزان هر دوشنبه شعارهای دیکته شده توسط کرملین را یاد میگیرند. از جمله آنها یک دوره میهنپرستی است که در آن کودکان ۱۰ ساله شعارهایی همچون «برای وطن از توان و از جان دریغ نکنید»، «سعادت میهن از خود زندگی ارزش بیشتری دارد» و «مردن برای وطن ترس ندارد» را میآموزند.
در سال تحصیلی ۲۰۲۳ نیز ولادیمیر مدینسکی، مشاور پوتین و رئیس تیم مذاکرهکننده او در اوکراین کتابهای تاریخ دبیرستان را بازنویسی کرد. مدینسکی مدعی شد که ضرورت «بازنویسی بنیادین» کتابهای درسی تاریخ از دهههای آخر اتحاد جماهیر شوروی تا کنون، از جمله در دوران جنگ علیه اوکراین، احساس میشده است.
منبع: یورونیوز