زیسان: ریواس یکی از گیاهان فصلی است و در ایران قدمت زیادی دارد. ظاهر ریواس شبیه کرفس است با این تفاوت که ریواس صورتی رنگ است و طعمی ترش و شیرین یا ملس دارد. اگر تا به حال این سبزی فصلی را امتحان نکردهاید، مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم؛ زیرا در ادامه دستور پخت چندین غذای خوشمزه با ریواس را هم آموزش دادهایم که شما را شیفته این سبزی میکند.
آنچه در ادامه خواهید آموخت:
به گزارش زیسان، ریواس یک گیاه منحصر به فرد و متعلق به خانواده گیاهان "Polygonaceae" است که در فصل بهار رشد میکند. ریواس از نظر علمی یک سبزی به شمار میآید؛ اما در آمریکا به دلیل استفاده از ساقه ریواس در انواع کیک و شیرینی، آن را میوه میدانند. ساقه ریواس تنها چیزی از آن است که مصرف میشود. برگهای مثلثی شکل این سبزی دارای اسید اگزالیک است که میتواند موجب بیماریهای شدید در افرادی که برگ را مصرف میکنند، شود؛ به این دلیل باور عمومی این است که برگ ریواس سمی است و نباید آن را مصرف کرد.
گیاه ریواس بیشتر در مناطق کوهپایهای و سردسیر رشد میکند. مهمترین نواحی رویش ریواس در ایران، دامنههای کوه بینالود در شهرستان نیشابور، دشت ریواس با وسعت ۲۴۰۰ هکتار در پایین دست کوههای مسینان در فاصله ۲۰ کیلومتری شهربابک به سمت میدوک در استان کرمان و دامنه کوههای البرز در شهرستان ساوجبلاغ و طالقان و کوههای کردستان میباشد. البته ریواس در نقاط دیگر هم پیدا میشود مثلا کوههای شمال تهران.
ریواس با قیمت حدودی ۲۵۰ هزار تومان به ازای ۱ کیلوگرم در بازار به فروش میرسد. البته این قیمت فقط یک میانگین است. نوبرانه این گیاه یک میلیون تومان هم به فروش میرسد.
موارد زیر برخی از فواید شگفتانگیز ریواس است:
ریواس از آن دسته سبزیجاتی است که به خاطر طعم ترش و ملس، میتواند پایه ثابت غذاهای زیادی در فصل بهار شود. در ادامه ۲ مدل از این غذاها را به شما آموزش دادهایم.
طرز پخت خورش مرغ ترش با ریواس
مرحله اول: ریواسها را بشویید و پوست نازک روی ساقه آنها را جدا کنید سپس آنها را خرد کنید.
مرحله دوم: در این مرحله باید مرغ را به همراه ۱ عدد پیاز و مقداری نمک، فلفل و ادویه حدود ۳۰ دقیقه آبپز کنید.
مرحله سوم: جعفری را بشویید و خرد کنید. ۱ عدد پیاز را ریز خرد کنید و با کمی روغن سرخ کنید. وقتی پیاز سرخ شد نعناع خشک و جعفری خرد شده را به تابه حاوی پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید.
مرحله چهارم: مخلوط جعفری، نعناع خشک و پیاز را به قابلمه حاوی مرغ آبپز اضافه کنید و اجازه دهید مرغ و سبزی باهم بپزند.
مرحله پنجم: وقتی خورش کمی جا افتاد، ریواس را به همراه رب انار به قابلمه اضافه کنید. ۲۰ دقیقه دیگر صبر کنید و در نهایت خورش مرغ ترش خوشمزه شما آماده است، در ظرف سرو بکشید و با چلو سفید نوش جان کنید.
طرز پخت اشکنه ریواس
مرحله اول: به گزارش زی سان، سیب زمینیها را ریز خرد کنید. پیازها را خلالی خرد کنید. درون یک قابلمه کمی روغن بریزید سپس پیازهای خلالی را در آن تفت دهید. وقتی رنگ پیاز طلایی شد کمی زردچوبه به پیازها اضافه کنید سپس سیب زمینیها را درون قابلمه بریزید و تفت دهید تا سیب زمینی سرخ شود.
مرحله دوم: ریواسها را بشویید و ریز خرد کنید سپس به سیب زمینیها اضافه کنید و تفت دهید.
مرحله سوم: آرد را به قابلمه اضافه کنید و تفت دهید. در این مرحله نمک، فلفل و ادویه دلخواهتان را نیز اضافه کنید.
مرحله چهارم: به ازای هر نفر ۱ کاسه آب جوش به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید سپس درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید اشکنه شما ۲۵ دقیقه بجوشد.
مرحله پنجم: پس از گذشت ۲۵ دقیقه، تخم مرغها را درون قابلمه درحال جوش بشکنید و به آرامی هم بزنید. چند دقیقه صبر کنید تا تخم مرغ پخته شود سپس اشکنه را در ظرف سرو بکشید و با نان تازه و سبزی نوش جان کنید.
سخن پایانی
با توجه به طبیعت ریواس، اگر از مشکلات قبلی کلیه رنج میبرد یا از مشکلات معینی در دستگاه گوارش دارید، باید از مصرف این ماده غذایی اجتناب کنید؛ زیرا ممکن این مشکلات بدتر شود، همچنین به دلیل سمی بودن برگهای ریواس، از قرار دادن آن در دسترس کودکان و حیوانات خانگی خودداری کنید.
* زهرا راستین