کدام کشورها عید نوروز دارند؟ در این مطلب نام کشورهای موجود در جغرافیای جشن نوروز را به شما میگوییم. جغرافیای نوروز، به مناطق جغرافیایی گفته میشود که نوروز در آن جشن گرفته میشود.
به گزارش زیسان، علاوه بر ایران در کشورهای عراق، هند، افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، آذربایجان، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، آلبانی، ترکیه، ترکمنستان، سوریه، گرجستان، پاکستان و مقدونیه شمالی جشن نوروز برگزار میشود.
البته جشن نوروز در جهان محبوبیت دارد و افرادی که جشن نوروز را در فرهنگشان دارند، هرکجای دیگر دنیا هم که باشند، این جشن را با اصلیترین آیین آن یعنی سفره هفت سین برگزار میکنند.
عید نوروز در فرهنگ مدون عراق، همانند بسیاری از عادات و سنن مردمان این سرزمین هم سابقه دیرینه تاریخی دارد و هم از سوی دیگر با دین و باورهای دینی گره خورده است.
در کتاب «سینوهه، پزشک فرعونی» به سابقه تاریخی جشنهای نوروز در سرزمین بین النهرین اشاره شده که طی آن مردم بابل قدیم از اولین روز بهار به مدت ۱۲ روز از خانهها خود برای تفریح و شادی خارج میشدند و در روز سیزدهم به منازل خود برمی گشتند.
با وجود قدمت نوروز در کشور عراق، تا سال گذشته برای آن یک روز رسمی وجود نداشت. سال گذشته محمود حسین القیسی»، معاون اول رئیس کمیسیون آموزش و پرورش پارلمان عراق از تعطیلی ادارات دولتی در روز سهشنبه آتی به مناسبت عید نوروز خبر داد.
اقلیم کردستان عراق پیش از این به مناسبت عید نوروز از سه شنبه آتی به مدت ۳ روز تعطیل رسمی اعلام کرده بود.
نوروز در کشورهای دیگر به هندوستان نیز رسیده است. شاید برایتان جال باشد که بدانید اتفاقا نوروز برای هندیها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از آن جایی که طبق مطالعات انجام شده، هندیها و ایرانی جز اقوام آریایی بوده اند میتوان دلیل شباهتهای زیاد مراسم نوروز در کشورمان به هند را توجیح کرد.
نوروز افغانستان شبیه به ایران است. در این کشور جشن نوروز طبق سنتها برای مدت دو هفته برگزار میشود و مردم از چند روز قبل (حداقل قبل از چهارشنبه سوری) برای آغاز این جشن آماده میشوند. از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ (دوران حکومت طالبان) از برگزاری مجموعه این جشنها جلوگیری میشدهاست.
جشن گل سرخ و جشن دهقان از جمله جشنهای نوروزی در این ایام است. هفت میوه و سمنو از خوراکیهای نوروزی افغانستان هستند.
در تاجیکستان آغاز نوروز ۲۱ مارچ است. ممکن است که ۱ فروردین باشد و یا ۲۰ اسفند. به هر حال نوروز تاجیکستانیها براساس تقویم میلادی ۲۱ مارچ است. این یکی از تفاوتهای نوروز ما و آنهاست.
تاجیکستانیها منتظر ساعت تحویل نمیمانند؛ برعکس ما ایرانیها که روز اول بهارمان را با ساعت خاصی شروع میکنیم و منتظریم که توپ سال تحویل را بشنویم. به محض اینکه وارد روز ۲۱ مارچ میشوند جشن سال نو را شروع میکنند درست مثل مسیحیهای سراسر جهان.
اگر در استان بَدَخشان تاجیکستان در روز ۲۱ مارچ نوزادی به دنیا بیاید اسمش را نوروزشاه یا نوروز گل میگذارند. البته بایدی در کار نیست، اما به خاطر محبوبیت جشن نوروز این نام طرفدار دارد.
چند روز مانده به بهار، زنان تاجیکی سومنک میپزند؛ همان سمنوی خودمان. اینگونه به پیشواز بهار میروند. در ظرفهای روباز گندم را خیس میکنند و منتظر جوانهزدن دانههای گندم میمانند. سمنو در ایام نوروز مهمترین خوراکی تاجیکستانیهاست. زنان و دختران در روز پختنش که تا صبح روز بعد طول میکشد میرقصند و آواز میخوانند. در تمام شهرها و روستاهای این کشور مراسم سومنک پزی انجام میشود.
ما ایرانیها نوروزمان فقط با سفرهی هفتسین معنا دارد، اما در تاجیکستان سفرهی هفتسین، هفتشین و هفتمیم هم در خانهها انداخته میشود. شهد، شیر، شیرینی و شکر ناب، شمع، شمشاد و شایه اندر خوان، هفتشین تاجیکیهاست. هفتسینشان هم متفاوت با هفتسین ماست. به جای سماق سمبوسه میگذارند. سپند (اسپند)، سبزی (هویج)، سمنک (سمنو)، سیب، سبزه (پیازچه)، سنجد و سمبوسه اجزای دیگر این سفره هفتسین هستند. تخممرغ رنگی، آینه و ماهیقرمزی که در سفرهی هفتسین ما ایرانیهاست در سفرههای نوروزی تاجیکی جایی ندارد. هفتمیم هم شامل ماهی سرخ، میگو، مشک، می (یک نوع نوشیدنی محلی)، میسه (نوعی گیاه کوهی بهاری)، موز و میوه است.
عید نوروز در کشورهای دیگر شامل حال کشور آذربایجان نیز میشود. در واقع نوروز یکی از بزرگترین جشنهای مردم آذربایجان به حساب میآید. یکی از رسمهای زیبای مردم این کشور سرودن ترانههای خاص و زیبا برای نوروز است.
بسیاری از مردم آذربایجان در نزدیکی عید نوروز لباسهای نو میخرند و خانه تکانی میکنند. جالب است بدانید که در آذربایجان نیز سفره هفت سین از اهمیت والایی برخوردار است و مردم از روزها قبل به دنبال این هستند که لوازم لازم برای چیدن سفره هفت سین را جور کنند.
نوروز در کشورهای دیگر به ترکیه هم رسیده است. مردم ترکیه نیز از زمانهای قدیم عید نوروز و فرا رسیدن آن را جشن میگرفته اند. در تاریخچه نوروز در کشور ترکیه آمده است که در زمانهای گذشته حکیم باشی دربار معجونی را با ترکیب کردن ۴۰ ماده غذایی مختلف تهیه میکرده که باعث شفای دردهای پادشاه و درباریان میشده است. نوروز در ترکیه نمادی از اتحاد و همبستگی است و از همین رو بسیاری از مردم ترکیه هنوز هم اهمیت خاصی برای آن قائل میشوند.
نوروز در کشورهای دیگر، در قزاقستان نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. مردم قزاق عید نوروز را یک عید مقدس و خاص در نظر میگیرند. اگر در روز اول عید نوروز باران یا برف ببارد نشانه این است که سال پر برکتی در انتظار همه خواهد بود.
پوشیدن لباسهای نو و رنگ روشن از رسومات دیگر مردم این کشور برای عید نوروز است. یکی از رسمهای جالب مردم قزاق در عید نوروز روشن کردن شمع در بالای درگاه خانه هایشان است.
مردم این کشور حتما قبل از رسیدن عید نوروز خانه تکانی میکنند و معتقدند که خانه تمییز در ابتدای سال بدبختیها و مریضیها را تا پایان سال از خانه دور میکند. یکی دیگر از رسوم جالب مردم قزاق در عید نوروز پخت غذایی خاص با گوشت است. معمولا دخترها با پختن این غذا و بردن برای یک فرد خاص، به طور غیر مستقیم علاقه خود را به آن فرد نشان میدهند.
مردم پاکستان هم نیز همانند ایرانیان با فرارسیدن ایام نوروز اقدام به خانه تکانی و رفت و روب خانه هایشان مینمایند.
از خصوصیات بازر نوروز در پاکستان برپایی مسابقات کهن است، مسابقه هایی، چون اسب دوانی و کشتی است.
خریدن و پوشیدن لباسهای نو و رنگارنگ در میان اقوام پاکستان هم از رسوم ایام عید محسوب میشود، که این مورد هم شبیه به ایرانیان است.
پاکستانیها خوراکیهایی شیرین مانند حلوا، شکلات، ادو، گلاب حامن، رس ملائی، برفی، شکم پاره، کریم رول، سوهن حلوا و شیرینی به یکدیگر تعارف میکنند و آمدن فصل بهار را نوید میدهند.
به گزارش زیسان، علاوه بر کشورهایی که درباره نحوه برگزاری نوروز در آنها توضیح دادیم، عید نوروز در کشورهای دیگر نیز رواج دارد. این مسئله نشان از گستردگی فرهنگ ایران باستان در زمانهای گذشته دارد و گواه این موضوع است که فرهنگ مردم ایران بر روی بسیاری از کشورها تاثیر گذار بوده است.