زیسان: صبح چهارشنبه انفجارهایی در دو نقطه از خط لوله سراسری گاز و در دو استان کشور یعنی چهارمحال و بختیاری و فارس رخ داد که منجر به قطع گازرسانی در بخشهایی از این دو استان شده است.
به گزارش زیسان، فیلمهایی از دو حادثه انفجار در دو استان ایران منشتر شده و اگرچه مقامات فرمانداریهای دو استان از بازگشت روند گازرسانی به وضعیت عادی سخن میگویند اما گزارشهایی از اختلال در گازرسانی در برخی از روستاهای کشور مخابره شده است.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران به این انفجارها واکنش نشان داد و گفت که انفجارهای انجام شده در خط لوله سراسری گاز که گاز جنوب را به شهرهای شمالی وصل میکرد خرابکارانه بوده است. در پی این اتفاق روند گازرسانی به برخی از روستاهای اطراف این انفجارها مختل شد. همچنین بخشی از روستاهای استان اصفهان که نزدیک این خط لوله گاز بودند در حال حاضر دچار افت فشار و قطعی گاز هستند و مدیریت بحران استان اصفهان در حال تأمین سوخت مایع در این روستاهاست.
منصور شیشه فروش مدیر کل مدیریت بحران استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وقوع حادثه در خط لوله انتقال گاز در بروجن استان چهارمحال و بختیاری، اظهار داشت: همه تمهیدات انجام شده که گاز مشترکان خانگی در استان اصفهان قطع نشود. وی افزود: محدودیت گازرسانی برای صنایع بزرگ اعمال شده است تا برای مناطق مسکونی و مشترکان خانگی مشکلی ایجاد نشود. مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان خاطرنشان کرد: در بخش وردشت سمیرم گاز ۳۵ روستا بر اثر این حادثه قطع شده است که تلاش میکنیم سوخت تأمین شود. به گفته شیشه فروش در حال حاضر اکیپهای خصوصی تعمیراتی منطقه ۲ عملیات گاز برای تعمیر و بازسازی خط لوله در منطقه حضور یافتهاند.
از طرف دیگر ستاد مدیریت بحران لرستان اعلام کرد در پی انفجار شب گذشته در خطوط انتقال گاز به اطلاع میرساند پیرو مصوبه ستاد مدیریت بحران استان گاز تمامی ادارات، دستگاههای اجرایی و صنایع تا اطلاع بعدی قطع خواهد بود. شرکت گاز استان زنجان نیز اعلام کرد: گاز ادارات استان زنجان به منظور مدیریت مصرف و جلوگیری از قطعی گاز طبیعی در بخش خانگی، قطع و در مصرف صنایع نیز محدودیتهایی اعمال شد.
بر اساس گزارش ایسنا، فتاح کرمی فرماندار بروجن در همین راستا گفت: در پی این اتفاق محور ارتباطی بروجن به لردگان و خوزستان در مجاورت این خط لوله، بهمنظور مهار آتش و برقراری امنیت در جاده، بسته شد و تیمهای امداد و نجات و آتشنشانی در محل مستقر شدند. فرماندار بروجن از قطعی گاز این خط سراسری در پی این رخداد خبر داد و گفت: خوشبختانه این حادثه تلفات جانی نداشت و به خودروهای عبوری مسیر ارتباطی بروجن به لردگان و خوزستان هم خسارتی وارد نشد. کرمی با بیان اینکه حجم آتش به مرور فروکش کرد و اوضاع تحت کنترل درآمد، افزود: گاز شهری شهرهای بروجن، گندمان و فرادنبه هم که بر اثر این حادثه قطع شده بود، با تلاش مهندسان شرکت ملی گاز وصل شد.
حادثه انفجار فقط مختص استان چهارمحال وبختیاری نبود بلکه در خرم بید صفاشهر استان فارس نیز همزمان انفجار رخ داد. طبق گزارش خبرگزاری مهر معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس از انفجار در خط انتقال گاز در شهرستان خرمبید خبر داد و گفت: این حادثه تلفات جانی نداشته است. اسماعیل قزل سفلی سخنگوی شورای تأمین استان فارس صبح چهارشنبه در خصوص انفجاری که بامداد چهارشنبه در خط انتقال گاز خرّمبید اتفاق افتاده گفت: ساعت ۱ و۳۵ دقیقه بامداد امروز در حوالی منطقه موسوم به تنگ بخش قادرآباد شهرستان خرمبید انفجاری در لوله خط انتقال گاز انجام شده که بررسیهای اولیه نشان میدهد که این حادثه خرابکاری بوده است.
سخنگوی شورای تأمین استان فارس از آمادگی و حضور تمام دستگاههای مرتبط خبر داد و بیان داشت: بلافاصله پس از دریافت خبر همه عوامل فنی، اجرایی، امدادی، انتظامی و امنیتی وارد عمل شدند و موضوع در شورای تأمین شهرستان خرم بید در حال رصد، پیگیری و تحت کنترل است. وی البته افزود هیچ نگرانی برای تأمین گاز برای مصارف خانگی و صنعتی وجود ندارد و خدمات رسانی به مردم به صورت عادی در حال انجام است.
در حالی که هم مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران و هم مقامات فرمانداری دو استان کشور با قطعیت از خرابکارانه بودن انفجارها در خطو لوله سراسری گاز خبر داده، اما عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفتگو با ایسنا، از احتمالات دیگر تاثیرگذار در انفجار خط لوله گاز نیز خبر داد. وی گفت دلایل احتمالی گسیختگی لوله گاز و آتشسوزی ناشی از آن میتواند ناشی از طبیعی بودن حادثه باشد و البته نیاز به مشاهدات میدانی است.
وی در ادامه گفت: یکی از دلایل وقوع این سانحه میتواند ناشی از حرکات زمین باشد؛ چرا که طبق دادههای مرکز لرزهنگاری مؤسسه ژئوفیزیک در محدوده محل سانحه لوله گاز اصلی ۶۵ لرزهخیزی بالایی دارد، به گونهای که در مدت ۱۸ سال در گسترهای به شعاع ۱۰۰ کیلومتری اطراف، حدود ۶۲۱ زلزله با بزرگای ۲.۵ و بالاتر رخ داده است.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: موقعیت این سانحه را در مسیر بروجن به لردگان و نرسیده به سه راهی بلداجی دانست و افزود: سه راهی بلداجی در ۱۲ کیلومتری خروجی شهر بروجن (میدان جهاد) به سمت جنوب غرب به سمت لردگان بوده است، دلایل احتمالی گسیختگی لوله گاز و آتشسوزی ناشی از آن میتواند ناشی از طبیعی بودن حادثه باشد و البته نیاز به مشاهدات میدانی است. از جمله این دلایل طبیعی میتوان به «حرکات دامنهای» با توجه به شیب تند مسیر در نزدیکی گردنه حلوائی (شیب تا ۱۰درصد) اشاره کرد که میتواند حرکات دامنهای در این ناحیه باشد که با بارندگیهای اخیر و وقوع زمین لغزش و نیز رخداد سنگ افتها احتمالا میتواند از دلایل گسیختگی لوله اصلی گاز باشد.
وی تاکید کرد: بررسی رخدادهای لرزهای سه روز اخیر نشان میدهد که تنها در روز ۲۳ بهمن ۱۴۰۲ در شمال غربی بلداجی زلزله با بزرگای ۲.۸ و به فاصله ۱۶ کیلومتری محل سانحه لوله گاز رخ داده که این حادثه با توجه به بزرگای آن نمیتواند تاثیری در گسیختگی لوله گاز داشته باشد.
بیتاللهی اظهار کرد: با بررسی فرسودگی لوله اصلی گاز ۶۵ و اتصالات آن و بررسی سایر عوامل غیر طبیعی دیگر، در صورت احتمال تاثیر عوامل طبیعی پیشنهاد میشود دو مورد اولویتدار «ناپایداری دامنه» (وقوع زمینلغزش، سنگ افت) و «جنبائی گسله اصلی جوان زاگرس» به دقت مورد بررسی قرار گیرد.