زیسان: تیم ملی فوتبال ایران در مرحله نیمه نهایی هجدهمین دوره رقابتهای جام ملتهای آسیا از ساعت ۱۸:۳۰ دقیقه امروز چهارشنبه به قضاوت «احمدعلی» از کویت در ورزشگاه الثمامه به مصاف تیم ملی قطر رفت که این دیدار ۳ بر ۲ به سود قطر به پایان رسید. سردار آزمون(۴) و علیرضا جهانبخش( ۵۱ - پنالتی) برای ایران و جاسم جابر(۱۷)، اکرم عفیف(۴۳) و معزعلی (۸۲) برای قطر گل زدند.
علیرضا بیرانوند، شجاع خلیلزاده، محمدحسین کنعانیزادگان، رامین رضاییان(۸۷ شهریار مغانلو)، احسان حاج صفی(۴۶ میلاد محمدی)، سامان قدوس، سعید عزت اللهی، امید ابراهیمی(۴۶ محمد محبی)، علیرضا جهانبخش، مهدی طارمی( رضا اسدی ۹ +۹۰) و سردار آزمون.
احسان حاجی صفی و مهدی ترابی(اعتراض از روی نیمکت) از داور کویتی کارت زرد گرفتند و شجاع خلیل زاده با کارت قرمز مستقیم از بازی اخراج شد.
شروع طوفانی با گل دقیقه ۴
دیدار دو تیم در شرایطی آغاز شد که ملی پوشان کشورمان به دنبال حفظ توپ و رد و بدل کردن پاس های پرتعداد بودن تا خود را به دروازه قطر نزدیک کنند. اولین موقعیت ایران در دقیقه چهارم شکل گرفت که احسان حاجی صفی اوت را به سمت دروازه پرتاب کرد که عزت اللهی با ضربه سر روی توپ اثر گذاشت و مدافعان قطر با دفع ناقص فرصت را برای سردار آزمون فراهم کردند که با ضربه ای قیچی برگردان دروازه حریف را باز کند.
قطر به دنبال خارج شدن از شوک
میزبان جام هجدهم که با گل دقیقه چهارم ایران غافلگیر شده بود در ادامه تلاش کرد با پاس های کوتاه و ارسال از جناحین دروازه ایران را به خطر بیندازند که در چند مورد تا پشت محوطه جریمه هم آمدند و دو ضربه هم به سمت دروازه زدند اما علیرضا بیرانوند توپ ها را مهار کرد.
دو موقعیت خوب برای ایران
در دقیقه ۱۱ علیرضا جهانبخش از سمت راست نفوذ کرد و توپ عرضی را درون محوطه جریمه برای مهدی طارمی ارسال کرد اما مهاجم تیم ملی به این توپ نرسید. دو دقیقه بعد سامان قدوس فرصت داشت تا دروازه قطر را برای بار دوم باز کند اما ضربه او از درون محوطه جریمه به بدن مدافع حریف برخورد کرد.
شادی بازیکنان ایران پس از گل زودهنگام
اعتراض به تصمیم داور و گل تساوی قطر
در دقیقه ۱۶ مهدی طارمی از میان مدافعان قطری عبور کرد و در شرایطی که به هجده قدم نزدیک می شد توسط مدافعان حریف سرنگون شد اما داور کویتی اعتقادی به خطا نداشت. همین توپ در برگشت و در دقیقه ۱۷ روی شوت جاسم جابر به گل تساوی تبدیل شد. در این صحنه مدافعان ایران ناهماهنگ ظاهر شدند و توپ پشت محوطه جریمه به جاسم رسید که شوت این بازیکن به پای سعید عزت اللهی برخورد کرد و با کمانه کردن توپ دروازه ایران باز شد.
میدان داری ایران و ضد حمله خطرناک قطر
در شرایطی که ایران برای رسیدن به گل دوم تلاش زیادی می کرد در دقیقه ۳۲ اشتباه امید ابراهیمی در مهار توپ فرصت را برای ضد حمله اکرم عفیف فراهم کرد که این بازیکن پا به توپ تا درون محوطه جریمه ایران پیش رفت و ضربه اش را هم به سمت دروازه زد که علیرضا بیرانوند مانع از باز شدن دوباره دروازه اش شد.
آشفتگی خط دفاعی و اشتباهات فردی
تیم ملی ایران که بعد از گل تساوی دچار افت روحی شده بود، در دقایق پایانی نیمه اول پراشتباه بود و با پاس های اشتباهی که بازیکنان به هم می دادند فرصت را در اختیار قطری ها قرار دادند تا صاحب موقعیت های خطرناکی شوند. همین اشتباهات اعتراض شدید علیرضا بیرانوند به بازیکنان را به همراه داشت.
گل دوم برای قطر
اشتباهات فردی بازیکنان ایران و پاس های اشتباهی که رد و بدل می کردند بازهم برای تیم ملی دردسر شد و در دقیقه ۴۳ دفع ناقص مهدی طارمی باعث شد پشت محوطه جریمه توپ به اکرم عفیف برسد و او با عبور از خط دفاعی با ضربه ای خلاف جهت حرکتش دروازه ایران را برای بار دوم باز کرد تا تیم ملی بدترین شرایط را تجربه کند.
صحنه گل دوم قطر که کاری هم از دست بیرانوند برنیامد
موقعیتی که برای تساوی از دست رفت
در دقیقه ۴۵ ایران صاحب ضربه کرنر شد که این ارسال درون محوطه جریمه نصیب محمدحسین کنعانی زادگان شد تا دروازه حریف را باز کند اما توپ او روی خط به بدن مدافع قطر برخورد کرد و در شرایطی که ایرانی ها اعتقاد به پنالتی داشتند بازبینی صحنه نشان داد توپ به سینه بازیکن قطری خورده است.
ملی پوشان کشورمان نیمه دوم را تهاجمی آغاز کردند و با دو تعویضی که امیر قلعه نویی انجام داد به دنبال رسیدن به گل تساوی بودند. در دقیقه ۴۶ برخورد توپی که سعید عزت اللهی شوت کرد به دست مدافع قطری یک صحنه مشکوک را خلق کرد که داور کویتی پس از چند لحظه به کنار زمین رفت و صحنه را مجددا بازبینی کرد و پنالتی برای ایران گرفت.
گل تساوی برای ایران
پس از بازبینی صحنه و اعلام پنالتی در دقیقه ۵۱ علیرضا جهانبخش پشت توپ ایستاد و این ضربه را به گل تبدیل کرد تا بازی به تساوی کشیده شود.
بیرانوند ایران را نگه داشت
قطری ها در شروع مجدد بازی صاحب یک موقعیت عالی برای گلزنی شدند که علیرضا بیرانوند با یک واکنش خوب اجازه باز شدن دروازه را نداد. در ادامه قطری ها بازهم صاحب موقعیت شدند که بیرانوند بازهم مقابل آنها ایستاد.
برگشت آرامش به تیم ملی ایران
ملی پوشان کشورمان که در اکثر دقایق گذشته آشفته و پراشتباه ظاهر شده بودند، در اواسط نیمه دوم با آرامش بیشتری بازی کردند و بدون اشتباه سعی در نزدیک شدن به دروازه قطر را داشتند که در دقیقه ۷۰ همکاری خوب بازیکنان دروازه حریف را با خطر مواجه کرد که گلر این تیم اجازه باز شدن دروازه را نداد.
دروازه قطر به توپ بسته شد
در دقیقه ۷۵ ایران برای لحظاتی دروازه قطر را از چپ و راست به توپ بست و در چند صحنه تا آستانه باز کردن دروازه پیش رفت اما هر چه بازیکنان ایران زدند دروازه بان و مدافع قطر توپ را از روی خط دروازه برگرداندند. در این دقایق ایران تیم برتر میدان بود و قطر بیشتر به فکر ضد حمله و بازی تدافعی بود.
شکاف خط دفاعی کم تیم را شکست
در دقیقه ۸۲ قطری ها در معدود موقعیت هایی که در ضد حملات داشتند از شکاف خط دفاعی ایران بهترین استفاده را کردند و در شرایطی که سه مدافع ایران درون محوطه جریمه حضور داشتن، معزعلی صاحب موقعیت شد و با ضربه ای آرام و فنی دروازه بیرانوند را باز کرد.
تلاش برای گل تساوی ثمری نداشت
تیم ملی ایران در دقایق باقی مانده وقت معمولی و ۱۳ دقیقه وقت اضافه تلاش زیادی کرد تا بتواند گل تساوی را به ثمر برساند اما در دقیقه چهارم وقت اضافه شجاع خلیل زاده مانع از حرکت اکرم عفیف به سمت دروازه شد و با کارت قرمز مستقیم از بازی اخراج شد تا کار ایران سخت شود. در آخرین دقیقه وقت اضافه ضربه علیرضا جهانبخش به تیر عمودی دروازه قطر برخورد کرد و بهترین فرصت برای تساوی از دست رفت.
قطر تیمی است که از نظر فیزیکی و فشردگی گروهی، حفظ توپ و در پی آن اجرای «کانتر-پرسینگ» در سطح ژاپن نیست. با این حال ایران در برابر قطر دچار مشکل شد. چرا؟ ایران در این بازی آرامش و فضای مناسبی برای بازیسازی از عقب زمین و انجام پاسکاری متوالی را به دست نیاورد. بازیکنان تیم ملی بسیار آشفته بازی میکردند. موقعیت های بیشمار گلزنی ایران دقیقا به دلیل همین آشفتگی ذهنی و تاکتیکی از بین رفت.
با این وجود که بازکنان قطر به هیچ وجه پرس سنگینی را به اجرا نمیگذاشتند، اما نتوانستیم به درستی پاسکاری از عقب زمین را به جریان بیاندازیم.کاری که در نیمه دوم بازی به ژاپن به خوبی از پس آن برآمده بودیم. تنها رسدین به دروازه قطر ارسال پاسهای کوتاه زمینی بود بود که انجام نشد. ارسال از کنارههای زمین نیز یکی دیگر از تاکتیکهایی بود که ایران بارها با توسل به آن تیمهای عربی را برده بود. در این بازی اما تنها در گل اول این کار را به درستی انجام دادیم.
ایران میتوانست روی زمین و با پاسهای متوالی به دروازه قطر برسد و برای اجرای چنین برنامهای، طارمی میتوانست یک مهر کلیدی باشد. اما او در این بازی در حد و اندازه خودش حاضر نشد.
به گزارش زیسان؛ چیزی در شکل بازی قطر متفاوت از ژاپن و خطرناک برای رخ داد. مهمتر از هر چیز، انتقال طولی و سریع از دفاع به حمله و وسواس بسیار کم در اجرای این برنامه در مقایسه با ژاپن.
تیم هاجیمه موریاسو نیاز داشت از فوتبال خودش لذت ببرد. بازیکنان تیم ژاپن علاقه داشتند که با پاسهای زیاد از عقب زمین و به خصوص چرخاندن توپ در کانالهای مرکزی، به دروازه حریف نزدیک شوند. در تیم قطر، اما این وسواس در سبک بازی دیده نمیشد.
بعضی حملات این تیم با حداقل لمس توپ و تعداد پاس شکل میگیرد و بازیکنانی مثل اکرم عفیف و علی معز آماده هستند که حمله تیمشان را با یک حرکت پا به توپ چند متری اطراف محوطه جریمه حریف، به نتیجه برسانند. چیزی که دقیقا در بازی با ایران اتفاق افتاد.
ایران پیشتر نیز در مرحله گروهی مقابل حملات فلسطین و هنگ کنگ، که این جنس حملات بود، چند بار دچار مشکل شد.
ایران میتوانست در صورت برتری در مالکیت توپ و بازی با توپ بین خطوط، یعنی با طرح تاکتیکی و شکل فوتبالی متفاوت نسبت به بازی با ژاپن، شانس بیشتری برای رسیدن به فینال نسبت به قطر داشته باشد که متاسفانه از دست رفت