تسنیم در گزارشی نوشت: پیش از این وقتی صحبت از بهشت زهرا و مشاغل در آن مکان میآمد، ذهن همه به سمت غسال و راننده آمبولانس، گورکن ودر نهایت فروش تاج گل میرفت. این در حالی است که اگرسری به بهشت زهرا بزنیم با شغلهای پنهان در بزرگترین قبرستان کشور مواجه میشویم.
بهشت زهرا یکی از قبرستانهای بزرگ کشور است که هر پنجشنبه و جمعه میزبان تعداد زیادی از مردم میشود که بخشی از آنها برای فاتحه و نذورات متوفی خود راهی بهشت زهرا نشده اند.
توزیع نذورات در روزهای آخر هفته بیشتر صورت میگیرد، از همین رو برخی افراد که با مشکلات معیشتی روبه رو هستند، آخر هفتهها بهشت زهرا پاتوقشان است تا سهمی از این نذورات را برای خود و خانواده هایشان به دست آورند.
خانمی که حاضر به معرفی خود نمیشود در گزارش میدانی تسنیم میگوید:دو فرزند دارم، اما شوهرم کارگر است و از پس هزینههای زندگی بر نمیآید. توان خرید مرغ و گوشت را ندارم. هر هفته یک صندلی کوچک با خود میآورم و در محوطه بهشت زهرا مینشینم به امید آنکه غذای گرمی را با خود به خانه ببرم.
وی ادامه میدهد: بیشتر نذورات در قطعات جدید بهشت زهرا پخش میشود، چرا که افرادی که به تازگی عزیزانشان را از دست داده اند مدام به مزار شان میآیند و اقدام به پخش نذورات میکنند، اما قطعات قدیمی، چون چندین سال از فوت شان گذشته بازماندگان شان کمتر به این مکان مراجعه میکنند. در ایام تابستان بیشتر میوه و در فصل زمستان غذاهای گرم مانند آش، سوپ، عدسی، خوراک لوبیا و. توزیع میشود؛ البته برخی مواد غذایی مانند کیک یزدی، حلوا و خرما که در همه ایام سال توزیع میشود.
یکی از مشاغلی که در قطعههای جدید بهشت زهرا به چشم میخورد قرآن و نماز خوانی پولی است. قرآن و نمازخوانان پولی از جمله افرادی هستند که اقدام به اشتغال زایی کرده اند در این میان افراد میانسال بیشتر به چشم میخورند. این افراد به محض اینکه مشاهده کنند که فردی در کنار قبر نشسته و در حال خواندن فاتحه است به سراغ او میروند و با پیشنهاد خواندن جزیی از قرآن و نمازهای قضا در قبال مبلغی از بازماندگان آن مرحوم برای خود درآمدزایی میکنند.
پیرمردی میانسال درباره شغل خود میگوید: چه کاری بهتر از این برای فردی با سن وسال من که هیچ هنر و سرمایهای ندارم و تنها به واسطه قرآن خوانی که از نوجوانی از خانواده ام به یاد برده ام میتوانم درآمدزایی کنم و هم ثوابی ببرم.
یکی دیگر از مشاغلی که در بهشت زهرا به چشم میخورد رنگ زنی قبر است، رنگ زنها این بار برعکس دیگر افراد شاغل در بهشت زهرا به قطعات قدیمیتر مراجعه میکنند تا قبرهایی که به مرور زمان مشخصاتشان پاک شده اند را بازنویسی کنند. یکی از افرادی که مشغول این کار بود میگوید بستگی به قبرها دارد اگر قبر کوچک باشد که از نوشتههای کمتر استفاده شده باشد ۲۰۰ هزار تومان دریافت میکنیم، اما اگر قبربزرگ و از نوشتههای زیادبرخوردار بود آن وقت مبلغ بیشتری را دریافت میکنیم. در گذشته که هزینههای زندگی کمتر بود، مردم هزینه بیشتری میکردند، اما در حال حاضر مردم با یک قلم و کمی رنگ اقدام به پر رنگ کردن نوشتههای سنگ قبرها میکنند، اما با این وجود هستند افرادی که این کار را به ما رنگ زنهای سنگ قبرها میسپارند.
گل فروشانی که با سن و سال متفاوت در پایان هفته به دنبال منبع درآمد از فروش گلهای شان هستند؛ اما برخی معتقد اند که این افراد گلها را از روی قبرها به سرقت میبرند و مجددا به افراد دیگر با قیمت پایینتر میفروشند یا به جای گلهای پر پر شده به مشتریانشان میفروشند.
محمد که جوانی ۱۷ ساله است در این میان میگوید کمتر پیش میآید همکارانم دست به سرقت گلها در بهشت زهرا بزنند و آنها را پرپر کنند و مجددا به فروش برسانند.
وی برای اینکه حرفش را به ما ثابت کند میگوید: دلیل نخست اینکه از زمانی که مشتری گل را میخرد و به روی قبر میگذارد تا آن فرد متخلف آن را پیدا کند و مجددا به فروش برساند گل سرقتی از بین خواهد رفت، دلیل دوم بر میگردد به حضور نیروهای امنیتی که در مجموعه بهشت زهرا مستقر هستند و مدام در حال گشت زنی هستند و با به سرقت رفتن گل و دیگر اشیا مقابله میکنند و دلیل سوم برمی گردد به اینکه گل ارزش مالی زیادی ندارد که فروشند بخواهد در آن حیله گری کند و تنها علت ارزان فروشی آن این است که افرادی که در کنار جاده گل میفروشند اجاره مغازه نمیدهند و اینکه حجم فروش شان بالاست و سود کمتری دریافت میکنند.
از دیگر مشاغل مرسوم در بهشت زهرا ریختن گلاب بر سنگ مزار است که به ازای آن از خانواده مرحوم پولی دریافت میکنند. گلاب ریزان افرادی هستند که شیشههایی در دست دارند که مجتوای داخل آن را گلاب معرفی میکنند که در واقع آب است و به جای گلاب به رهگذران میفروشند، از سوی دیگر هستند افرادی که در بین قطعات رفت و آمد میکنند و اگر جمعیتی را دور یک سنگ قبر ببیند اقدام به گلاب پاشی به روی قبر میکنند تا از بازماندگان پولی طلب کنند.
یکی از این گلاب ریزان که نمیخواهد نامش را بگوید بیان میکند: کار گلاب ریزی به روی سنگ قبرهای کار کاملا تخصصی است، چرا که باید بدانید چه زمانی و برای چه کسانی اقدام به گلاب ریزی به روی قبر اموات شان کنید، برای نمونه اگر اطراف قبر خانمها باشند آن وقت فرصت مناسبی است و در مرحله بعد باید سن فوت شده را از روی قبر خواند اگر فوت شده جوان باشد آن وقت باید دست به کار شده سنگ تمام گذاشت، این کار باعث میشود تا احساسات بازماندگان را جریحه دار کرد و آن وقت دست به جیب شوند و پول خوبی برایمان در نظر بگیرند.
از دیگر مشاغل که کاذب است پاشیدن گندم روی سنگ قبر است که به نیت خیرات برای اموات به عنوان غذای پرندگان پاشیده میشود و در ازای آن از بازماندگان پولی طلب میشود. روشن کردن شمع و قبرشویی مشاغلی است که این روزها برخی به بهانه مشغله زیاد و اندوه غم از دست دادن عزیزشان به دیگران میسپارند و به ازای آن پولی پرداخت میکنند.
یکی از مشاغل جالب و شاید عجیب در میان مشاغل کاذب در بهشت زهرا افرادی هستند که گریه کن حرفهای هستند. مدیریکی از شرکتهایی که مجالس عزارداری برگزار میکند میگوید تیم گریه کن حرفهای داریم، از گریه و زاری ساده گرفته تا گریه همراه با شیون، غش و خودزنی. میگوید اعضای تیمهای گریهکن را بیشتر زنان تشکیل میدهند. قبلاً بیشتر زنان میانسال طرفدار این کسبوکار بودند، اما حالا جوانترها بازار کار را از میانسالان ربودهاند.
به گزارش تسنیم؛ رواج مشاغل کاذب و روی آوردن جوانها به این مشاغل، این روزها بهعنوان یکی از دغدغههای کارشناسان اقتصادی و اجتماعی جامعه مطرح است و معتقدند درصورتی که این روند در جامعه تداوم یابد، چالشهای اساسی اقتصادی و اجتماعی در انتظارمان خواهد بود. متأسفانه بهشت زهرا مرکزرشد بسیاری از مشاغل کاذبی است که هر روز رو به رشد است. یکی از دلایل اصلی در این بخش افزایش هزینههای زندگی و مشکلات اقتصادی است.