22/ارديبهشت/1404 | 13:24
۲۰:۵۶
۱۴۰۴/۰۲/۲۱
مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط ادامه دارد

چهارمین دور گفت‌و‌گو‌های تهران-واشنگتن؛ صریح‌تر، دشوارتر، اما رو به جلو

چهارمین دور گفت‌و‌گو‌های تهران-واشنگتن؛ صریح‌تر، دشوارتر، اما رو به جلو
در حالی که گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط وارد مرحله تازه‌ای شده، مقامات ایرانی از فضای متفاوت این دور نسبت به مراحل قبل سخن می‌گویند؛ گفت‌و‌گو‌هایی که هم پیچیده‌تر و چالشی‌تر شده و هم امید به درک متقابل را افزایش داده است.
کد خبر: ۴۷۳۰۰

چهاردهمین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در پایتخت عمان با حضور هیأت‌های دو کشور آغاز شد. پیش از شروع رسمی مذاکرات، وزیران امور خارجه ایران و عمان در مسقط دیدار و گفت‌و‌گو کردند. وزیر خارجه ایران ضمن قدردانی از نقش تسهیل‌گرانه عمان در میزبانی این گفت‌وگوها، بر مواضع اصولی و مبنایی جمهوری اسلامی تأکید کرد.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، پس از پایان چهارمین دور مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا گفت: «می‌توانم بگویم این دور نسبت به سه دور گذشته جدی‌تر و صریح‌تر بود. از فضای کلی فاصله گرفتیم و وارد جزئیات شدیم؛ امری که مذاکرات را دشوارتر می‌کند.»

او در ادامه افزود: «بحث‌های مفیدی انجام شد و دو طرف اکنون درک بهتری از مواضع یکدیگر دارند. اختلافات روشن‌تر شده و مواضع تا حدی به هم نزدیک شده‌اند. می‌توان گفت مذاکرات رو به جلو حرکت می‌کند.»

عراقچی اعلام کرد که توافق اولیه برای دور بعدی گفت‌و‌گو‌ها حاصل شده، اما تعیین زمان و مکان آن برعهده طرف عمانی گذاشته شده است. او ابراز امیدواری کرد این نشست در فاصله‌ای حدود یک هفته برگزار شود.

در همین زمینه، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد: «چهارمین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران-آمریکا دقایقی قبل پایان یافت؛ مذاکراتی دشوار، اما مفید برای درک بهتر از مواضع یکدیگر و یافتن راه‌هایی واقع‌بینانه برای حل مسائل مورد اختلاف.»

از جمله نکات قابل‌توجه در این دور از مذاکرات، تأکید صریح ایران بر ادامه روند غنی‌سازی هسته‌ای بود. عراقچی در این باره تصریح کرد: «غنی‌سازی خط قرمز ماست و قابل مصالحه نیست. ممکن است به‌منظور اعتمادسازی، در ابعاد یا سطح آن محدودیت‌هایی موقت اعمال شود، اما اصل غنی‌سازی قابل مذاکره نیست.»

این دور از مذاکرات به‌صورت غیرمستقیم و از طریق تبادل پیام با میانجی‌گری وزیر خارجه عمان، بدر البوسعیدی، برگزار شد. در همین حال، برخی تحلیلگران معتقدند فضای مذاکرات به دلیل تغییر مواضع آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران، از جمله درخواست برای توقف کامل آن، نسبت به سه دور قبلی سخت‌تر و چالشی‌تر بوده است.

در حالی که برخی رسانه‌های غربی از نبود تیم کارشناسی در هیأت آمریکایی خبر داده بودند، گزارش‌های تازه حاکی از حضور دست‌کم ۱۲ نفر همراه استیو ویتکاف، نماینده آمریکا، در محل مذاکرات است که به‌نظر می‌رسد اعضای تیم فنی و مشاوران او باشند.

طبق روال دور‌های پیشین، انتظار می‌رود در روز‌های آینده جزئیات بیشتری از این مذاکرات توسط وزیر خارجه یا سخنگوی وزارت امور خارجه منتشر شود.