27/بهمن/1403 | 19:20
۱۰:۴۱
۱۴۰۳/۱۱/۲۷
اتفاق هولناکی که برای دانشجوی دانشگاه تهران رخ داد

تراژدی کوی دانشگاه!

تراژدی کوی دانشگاه!
سردار رادان، فرمانده کل انتظا‌می‌کشور دستور پیگیری ویژه و سریع موضوع را به پلیس آگاهی کشور صادر کرد. این خبر منتظرالمهدی، سخنگوی پلیس است که ضمن اعلام آن از تشکیل تیم‌های ویژه برای شناسایی عاملان این حادثه خبر داده و اظهار امیدواری کرده تا در اسرع وقت آنان دستگیر شده و به دستگاه عدالت سپرده خواهند شد. او گفته پلیس پایتخت ملزم به برگزاری جلسات فوری مشترک با مدیران شهری و دانشگاهی تهران برای بررسی خلأ‌های محیطی اطراف دانشگاه‌ها و حل مشکلات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای پیشگیری از اتفاقات مشابه شد. منتظرالمهدی تاکید کرده که پلیس بجد تلاش خواهد کرد تا قاتلان حادثه تاسف‌بار را دستگیر کند و از شهروندان محترم نیز انتظار می‌رود تا به هشدار‌های پلیس در افزایش امنیت عمو‌می توجه بیشتری کنند.
کد خبر: ۴۵۳۸۵

دست لرزان فیلمبردار روی یک مانیتور تمرکز کرده که وارونه نوشته «دوربین ۲» و چند لحظه بعد موتوسورانی را تعقیب می‌کند که نوشته‌ای همزمان با ورودشان به تصویر کنار آنها قرار می‌گیرد: «سارقان موتورسوار» تمایلی به تماشای کلیپ‌های حوادث در شبکه‌های اجتماعی ندارم، جز آزار دادن روح و یادآور تجربیات مشابه تلخ و پراسترس چه آورده‌ای دارد که مثلاً لحظه‌به‌لحظه سرقت از یک شهروند را به نظاره نشست و حداکثر سری به نشان تاسف تکان داد؟ نوشته زیر کلیپ تصمیمم را تغییر داد؛ سوژه سرقت از یک دانشجوست که حالا دیگر در این دنیا نفس نمی‌کشد. کلیپ هنگامه تلخ درگیری را نشان نمی‌دهد، اما «دوربین ۲» لحظه‌ای به‌مراتب تلخ‌تر را ضبط کرده؛ وقتی امید آن دانشجو به گرفتن دوباره کیفش و امید خانواده و دوستانش به برگشت او به خوابگاه و اهالی کوی دانشگاه به تامین امنیت منطقه همه با هم قطع می‌شود. تلاش بی‌سرانجا‌می که به روایت افسر آگاهی او را به وداع از این دنیا نزدیک‌تر کرد. 

روایت پلیس چه می‌گوید؟

سرقت از دانشجوی دانشگاه تهران چهارشنبه‌شب رخ می‌دهد، اما اطلاعیه‌ها و توضیحات منتشرشده از جانب پلیس و دانشگاه رفته‌رفته از بعدازظهر پنجشنبه هویت این دانشجو و آنچه بر او گذشته را توضیح می‌دهند. مرکز اطلاع‌رسانی پلیس پایتخت پنجشنبه اعلام کرد: «در ساعت ۲۱ چهارشنبه مورخ ۲۴ بهمن ۱۴۰۳، واحد گشت پلیس در محدوده بزرگراه جلال آل احمد نبش کوچه جنت با جوانی ۱۹ ساله مواجه شده که بر اثر اصابت جسم تیز به مجاری تنفسی مجروح و با همکاری عوامل اورژانس به بیمارستان شریعتی تهران منتقل شد که بر اثر شدت جراحات در ساعت ۷:۳۰ صبح فوت کرد.» پلیس می‌گوید با بهره‌گیری از تصاویر دوربین‌های مداربسته مشخص شده که دانشجوی جوان در زمان مراجعت به خوابگاه دانشجویی در منطقه امیرآباد مورد ضربه جسم تیز توسط دو زورگیر موتورسوار قرار گرفته و سارقان در زمان ربودن کوله‌پشتی مقتول را مورد اصابت چاقو قرار دادند. 

توضیحات مرکز اطلاع‌رسانی تصریح می‌کند که تیم ویژه‌ای در اداره دهم پلیس آگاهی تهران بزرگ، تحقیقات جهت شناسایی و دستگیری عاملان این سرقت منجر به جنایت را در دستورکار قرار داده که به محض دستگیری اطلاع‌رسانی خواهد شد.

نخستین واکنش دانشگاه به واقعه تلخ گیشا

پیام هیئت‌رئیسه دانشگاه تهران نخستین واکنش رسمی دانشگاه به واقعه است. در پیام تسلیت دانشگاه مشخص می‌شود که «امیرمحمد خالقی‌درمیان» دانشجوی مقطع کارشناسی رشته کسب‌وکار دانشکدگان مدیریت همان کسی است که پلیس درخصوص نحوه درگذشت او توضیح داد بود. روابط‌عمو‌می‌دانشگاه تهران هم شامگاه پنجشنبه در بیانیه‌ای از پیگیری مسئولان دانشگاه درخصوص این واقعه می‌گوید و اطلاع‌رسانی درخصوص جزئیات آن را به آینده موکول می‌کند: «در پی درگذشت تاسف‌بار دانشجوی دانشگاه تهران و از آنجا که تماس‌هایی در این خصوص با دانشگاه گرفته شده است، به اطلاع می‌رساند فوت این دانشجوی عزیز در خارج از محیط دانشگاه و در محدوده پل گیشا رخ داده و مسئولان دانشگاه بر حسب وظیفه، پس از اطلاع اولیه در شب گذشته ب‌ه طور جدی در حال پیگیری موضوع هستند. با توجه به اینکه دلیل فوت این دانشجوی عزیز از سوی مرجع محترم ذیربط انتظا‌می در دست بررسی است، پس از مشخص شدن جزئیات مراتب از سوی دانشگاه اطلاع‌رسانی خواهد شد.» 

تراژدی کوی دانشگاه!

مطالبه کمیسیون آموزش: سامانه هوشمند نظارتی در اطراف دانشگاه‌ها

نایب‌رئیس کمیسیون آموزش مجلس از بررسی ابعاد مختلف قتل دانشجوی دانشگاه تهران توسط زورگیران در کمیسیون آموزش مجلس خبر داده و گفته موضوع امنیت دانشجویان یکی از اولویت‌های بسیار مهمی است که باید ابعاد مختلف آن بررسی شود. در این خصوص باید پوشش دوربین‌های نظارتی و حضور نیرو‌های امنیتی در مناطق پرتردد در کنار روشنایی معابر و آموزش روش‌های پیشگیرانه از سرقت به شهروندان مخصوصا دانشجویان اجرا شود و فناوری‌های نوین مانند سامانه‌های هوشمند شناسایی مجرمان برای پلیس فعال شود. ابراهیم پورنورآبادی تاکید کرده که در حال حاضر مهم‌ترین اقدا‌می که باید برای امنیت دانشجویان انجام شود ایجاد سامانه هوشمند نظارتی در اطراف دانشگاه‌ها وخوابگاه‌هاست تا هرگونه تهدید امنیتی را سریعا شناسایی کند. انتظار داریم گشت‌های پلیس در ساعات حساس شبانه، بهبود روشنایی معابر، ایجاد مسیر‌های امن برای تردد دانشجویان اجرا شود.

او همچنین خواستار بازبینی ضوابط و دستورالعمل‌ها برای خوابگاه‌های دانشجویی از سوی وزارت علوم شده تا آگاهی‌بخشی به دانشجویان برای مقابله با سرقت و نیز برای خودمراقبتی در محیط‌های شهری ایجاد شود. این نماینده مجلس اضافه کرده: «موضوع قتل به‌طور جد در کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس دنبال خواهد شد و از مسئولان نیروی انتظا‌می و وزارت علوم دعوت خواهد شد تا گزارشی از حادثه رخ‌داده برای دانشجوی عزیزمان و اقدامات پیشگیرانه ارائه دهند. اگر در جمع‌بندی به این نتیجه رسیدیم که باید اصلاحی در قوانین صورت بگیرد تا امنیت دانشجویان ارتقا پیدا کند حتما انجام خواهیم داد.»

دستور ویژه رادان برای دستگیری عاملان حمله به دانشجو

سردار رادان، فرمانده کل انتظا‌می‌کشور دستور پیگیری ویژه و سریع موضوع را به پلیس آگاهی کشور صادر کرد. این خبر منتظرالمهدی، سخنگوی پلیس است که ضمن اعلام آن از تشکیل تیم‌های ویژه برای شناسایی عاملان این حادثه خبر داده و اظهار امیدواری کرده تا در اسرع وقت آنان دستگیر شده و به دستگاه عدالت سپرده خواهند شد. او گفته پلیس پایتخت ملزم به برگزاری جلسات فوری مشترک با مدیران شهری و دانشگاهی تهران برای بررسی خلأ‌های محیطی اطراف دانشگاه‌ها و حل مشکلات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای پیشگیری از اتفاقات مشابه شد. منتظرالمهدی تاکید کرده که پلیس بجد تلاش خواهد کرد تا قاتلان حادثه تاسف‌بار را دستگیر کند و از شهروندان محترم نیز انتظار می‌رود تا به هشدار‌های پلیس در افزایش امنیت عمو‌می توجه بیشتری کنند.

واکنش‌های دانشجویی به یک قتل؛ از بیانیه تا تجمع

دانشجویان و تشکل‌های دانشجویی از روز پنجشنبه تاکنون به شکل‌های مختلفی نسبت به ماجرای سرقت و قتل هم‌دانشگاهی‌شان واکنش نشان دادند. بسیج دانشجویی دانشگاه در شبکه ایکس با تسلیت درگذشت امیرمحمد خالقی می‌نویسد: «پیگیری‌های مکرر بسیج خوابگاه‌های دانشگاه تهران مبنی بر افزایش امنیت و مدیریت ورود و خروج دانشجویان کوی دانشگاه برای جلوگیری از چنین اتفاقات تلخی بوده که بی‌پاسخ مانده است.» مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه تهران نیز از مسئولان مربوطه و هیات‌رئیسه دانشگاه رسیدگی و اهتمام هرچه سریع‌تر نسبت به تامین امنیت دانشجویان و جلوگیری از بروز چنین وقایعی را خواستار شد. دانشجویان ساکن خوابگاه کوی دانشگاه هم پنجشنبه شب در تجمعی نسبت به وضعیت تامین امنیت منطقه خوابگاه اعتراض کردند. معاون دانشجویی دانشگاه تهران در جمع دانشجویان معترض حاضر شد و ضمن همدردی بر ضرورت برخورد قاطع نیروی انتظا‌می با مسببان سلب آرامش دانشجویان تاکید کرد.

البته تجمع‌های اعتراضی در کوی روز جمعه هم ادامه داشته و بی‌حاشیه هم نبوده است. درحالی‌که دانشجویان خوابگاهی دانشگاه تهران از یک‌سو داغدار از دست دادن یکی از هم‌دانشگاهی خود هستند و از سوی دیگر نگران از وضعیت امنیت جغرافیای اطراف کوی، اما برخی تلاش دارند تا فضای اعتراضات دانشجویی را سیاسی کنند و با طرح شعار‌های رادیکال سمت و سوی آن را تغییر دهند.

اتفاقی که نباید رخ می‌داد

«واقعاً از این موضوع متأثر و متألم هستیم. این اتفاق دردناک دیشب رخ داد و پرسنل محترم کادر درمان هم تا صبح تلاش می‌کردند که دانشجو زنده بماند. همچنین از آنجا که دانشجوی ما اهل خراسان جنوبی بود، برای مراعات وضعیت روحی خانواده محترم ایشان سعی کردیم تا آخرین لحظه‌ای که امید هست، ماجرا تبدیل به خبر و بحث داغ خبرگزاری‌ها نشود. ولی واقعاً اتفاقی که افتاده، در در پشتی کوی نبوده است. حادثه در کنار خیابان و تقاطع کوچه جنت با آل‌احمد روبه‌روی دانشگاه تربیت مدرس در کنار ایستگاه اتوبوس اتفاق افتاده است. بلافاصله هم اورژانس خبر شده و البته این خبر را یکی از کارمندان داروخانه‌ای که در آن کوی بوده و موقع خروج متوجه می‌شود به اورژانس تهران می‌دهد و اورژانس هم رسیده و بلافاصله دانشجو را به بیمارستان شریعتی رسانده‌اند.» این روایت علی‌حسین رضایان، معاون دانشجویی دانشگاه تهران در گفت‌و‌گو با ایلناست. او در این گفت‌و‌گو درخصوص پیگیری مطالبات دانشجویان درخصوص افزایش امنیت منطقه کوی دانشگاه گفته: «دوستان در امور خوابگاه‌ها، نامه‌نگاری‌هایی صورت داده‌اند و به هر حال این پیگیری رخ داده و ما هم بار‌ها پیگیر این موضوع بودیم. از آن سمت هم دوستان نیروی انتظامی اخیراً تعداد گشت‌هایشان را زیاد کرده بودند، اما علی‌رغم این مکاتبات و افزایش گشت‌های پلیس، اتفاقی که نباید رخ می‌داد متأسفانه رخ داده است.»

معاون دانشجویی دانشگاه تهران در ادامه هم گفته: «من نمی‌دانم دوستان نیروی انتظامی در این زمینه چه نظری دارند و چه کاری را راهگشا می‌دانند، اما بالاخره ما هم جزئی از شهر هستیم. امیرآباد که منطقه‌ای در قلب تهران است و ادارات بسیاری دارد و همچنین تراکم خوابگاه‌ها زیاد است، چه خوابگاه‌های دانشگاه تربیت مدرس و چه دانشگاه تهران.»

تراژدی کوی دانشگاه!

دانشگاه تربیت مدرس: پلیس از تکرار حادثه جلوگیری کند

موضوع امنیت حول و اطراف امکانات دانشگاهی به ویژه در تهران چند سالی است که به یک دغدغه جدی دانشجویان و اساتید و کارکنان تبدیل شده و اتفاق اخیری که برای دانشجوی دانشگاه تهران افتاد، تا بار دیگر صدای نگرانی و اعتراض از دانشگاه‌های دیگر تهران بلند شود. دانشگاه تربیت مدرس که در فاصله نزدیکی نسبت به محله واقعه تلخ چهارشنبه‌شب قرار دارد، در پیامی ضمن ابراز همدردی از حادثه اخیر و مطالبه پیگیری فوری این پرونده اعلام کرده: «متاسفانه محلی که این حادثه دردناک در آن رخ داده، ناحیه‌ای دانشگاهی با جمعیت قابل توجه از دانشجویان، اساتید و کارکنان دانشگاهی است که این موضوع، تأمین امنیت نواحی دانشگاهی و عمومی در این منطقه را برای حفظ سرمایه‌های دانشگاه‌های طراز اول کشور دوچندان حائز اهمیت می‌کند. از مسئولان انتظامی خواستاریم تا با بررسی دقیق این حادثه، از تکرار چنین وقایع ناگواری جلوگیری شود.»

در پیام این دانشگاه همچنین آمده: «امنیت و آرامش محیط‌های آموزشی باید به عنوان اولویت اساسی مورد توجه قرار گیرد و هرگونه کوتاهی در این زمینه اثرات جبران‌ناپذیری در امنیت روانی و آرامش خاطر جوانان دانشجو خواهد داشت. دانشگاه تربیت مدرس نیز در راستای آرامش خاطر دانشجویان و دانشگاهیان، ارتقای امنیت اطراف دانشگاه را با جدیت پیگیری خواهد کرد.»

ماجرای اطراف شریف

ماجرای چهارشنبه‌شب، صدای اعتراض دانشجویان شریف را هم دوباره بلند کرد. کانال روزنامه شریف روز گذشته مروری کرده بر رایزنی‌های مختلف صورت گرفته دانشگاه با پلیس برای تأمین امنیت اطراف این دانشگاه و نوشته: «ما و شورای صنفی و سایر دانشجو‌ها و استادان و... شریف که هرچه صدا می‌زنیم، گوش کسی شنوا نیست؛ فرمانده انتظامی کل کشور و فرمانده انتظامی تهران بزرگ و سایر رده‌های نیروی انتظامی هم که تمام وعده‌های تابستان امسالشان برای راه‌اندازی کلانتری طرشت و کانکس مانیتورینگ و نصب دوربین و کارگاه آموزشی و... را به گشت زدن چند مأمور خلاصه کردند و دیگر خبری از آنها نشده است. با این اوصاف، ظاهراً باید سارقان ناگوار محله طرشت و آزادی نیز یک نفر از شریفی‌ها و دیگر دانشگاه‌ها را به قتل برسانند بلکه کار به رسانه‌های داخلی و خارجی و تجمع و بیانیه وزارت علوم و... کشیده و فکری هم به حال امنیت اطراف دانشگاه‌ها و خوابگاه‌ها شود.»

علی‌اکبر سیه‌بازی، مدیر امور دانشجویی دانشگاه شریف در پاسخ به مطالبات دانشجویان درخصوص تأمین امنیت خیابان‌های اطراف دانشگاه گفته: «بعد از پیگیری‌های فراوان، اردیبهشت امسال جلسه‌ای با فرمانده کل نیروی انتظامی داشتیم که با دستور ایشان، فرمانده انتظامی تهران بزرگ به شریف آمد و وعده‌ها و قرار‌هایی در آن جلسه توافق شد؛ ۱. نصب دوربین در منطقه و کانکس مانیتورینگ، ۲. راه‌اندازی کلانتری مستقل محله طرشت، ۳. برگزاری کارگاه‌های آموزشی ویژه دانشجویان و ۴. افزایش گشت‌های سیار در محل. حتی برای موارد ۱ و ۲ بازدید میدانی با شهرداری و نیروی انتظامی ترتیب دادیم و مکان آنها را هم نهایی کردیم؛ اما از این چهار مورد تنها مورد آخر عملی شده و تا حدی در کاهش سرقت‌های اخیر مؤثر بوده، اما نگران پایداری آن هستیم و هر لحظه می‌تواند متوقف شود. برای افزایش پایداری و اثربخشی هم باید موارد اول و دوم عملی شود که هنوز به نتیجه نرسیده، اما در تعامل با شهرداری و نیروی انتظامی در حال پیگیری آن هستیم.»

فکری باید! 

تأمین امنیت فضای اطراف دانشگاه‌ها و خوابگاه‌های دانشجویی مطالبه به‌حقی است که در چند سال گذشته هرچه بیشتر مطرح شده، کمتر شنیده شده است. به جز تهران، تربیت مدرس و شریف، دانشجویان دانشگاه علامه و امیرکبیر هم نسبت به تأمین امنیت در اطراف محل خوابگاه‌ها و نظارت دقیق‌تر برای جلوگیری از سرقت و تعرض به دانشجویان گلایه‌های مختلفی را مطرح کردند. آنچه به نظر می‌رسد، اقدامات حفاظتی فراجا باید نسبت به اماکن دانشگاهی پررنگ‌تر از گذشته دنبال شود. اتفاق تلخ پل گیشا، تذکر محکم و سختی بود که بی‌توجهی به آن، نه فقط اموال و تجهیزات دانشجویان که با سختی و مشقت در اوضاع نه‌چندان مناسب اقتصادی تهیه می‌شوند را تهدید می‌کند، بلکه برای جان آینده‌سازان کشور هم نگران‌کننده است.

منبع: فرهیختگان