اروپا با آیریس۲ (Iris 2) وارد دوئل با ایلان ماسک شد!
اتحادیه اروپا یک برنامه فضایی بلندپروازانه به ارزش ۱۰ میلیارد یورو را با هدف ایجاد مجموعهای شامل ۲۹۰ ماهواره آغاز کرده است.
این پروژه که با نام آیریس ۲ (Iris 2) شناخته میشود، به عنوان رقیبی برای شبکه استارلینک ایلان ماسک طراحی شده و عدم حضور بریتانیا در آن شکاف امنیتی پسابرکسیت را میان لندن و بروکسل افزایش میدهد.
هدف اصلی این منظومه ماهوارهای، تضمین امنیت دولتها و ارتشهای کشورهای عضو اتحادیه اروپا در برابر تهدیدات فزاینده امنیت سایبری است. مقامات اتحادیه اروپا اعلام کردهاند که بریتانیا تاکنون هیچ درخواستی برای پیوستن به این پروژه ارائه نکرده است.
در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است: «این گامی مهم به سمت حاکمیت اروپا و تضمین اتصال امن است.»
پیشرفتهای فناوری به این معناست که شبکهای از ماهوارههای پرقدرت و کمقدرت در پروژه Iris۲، کارایی معادل ۱۰۰۰ ماهواره را در قالب یک «ابرمنظومه» مشابه استارلینک ارائه خواهد کرد.
تا پیش از این، اروپا از ترکیبی از شبکههای ماهوارهای تحت مجوز دولتی بهره میبرد که پوشش آن از ایرلند تا شرق اروپا را شامل میشد. این شبکهها علاوه بر ارائه خدمات تلویزیون و اینترنت، در زمینههای دفاعی، پیشبینی آبوهوا و نظارت بر مرزها نیز کاربرد داشتند.
پیش از برکسیت، بریتانیا بخشی از برنامه فضایی اتحادیه اروپا بود و نیروهای مسلح بریتانیا قرار بود از سال آینده به شبکه ماهوارهای گالیله دسترسی داشته باشند. با این حال، دولت بریتانیا در جریان مذاکرات برکسیت روابط خود را با این برنامه قطع کرد و تصمیم گرفت که شبکهای مستقل و رقیب برای گالیله ایجاد کند که شامل دو ماهواره خواهد بود.
شبکه فضایی بریتانیا شامل ماهواره Tyche، یک ماهواره نظامی برای تصویربرداری از زمین است که در ماه اوت پرتاب شد. ماه گذشته نیز اعلام شد که ماهواره جدیدی به نام Juno در سال ۲۰۲۷ پرتاب خواهد شد تا تصاویر روزانه از سطح زمین را ضبط کرده و تواناییهای اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی بریتانیا را تقویت کند.
طبق قوانین اتحادیه اروپا، یک کشور ثالث میتواند از طریق توافق تجاری برای خدمات نظارت یا امنیت سایبری با یکی از سه اپراتور ماهوارهای در این پروژه شرکت کند. این اپراتورها شامل Eutelsat (شبکه ماهوارهای اروپایی که قبلاً تنها خدمات مخابراتی ارائه میداد (SES) شبکه ماهوارهای لوکزامبورگ که خدماتی مانند اسکای تیوی را در بریتانیا ارائه میدهد)، و Hispasat (اپراتور ماهوارهای اسپانیایی) هستند.
کشورهای ثالث نیز میتوانند با مشارکت مالی، بهعنوان «عضو کامل» در این برنامه حضور داشته باشند.
آیریس۲، پس از گالیله و کوپرنیکوس، سومین برنامه ماهوارهای بزرگ اتحادیه اروپا است که برای مقابله با چالشهای بلندمدت طراحی شده است. این چالشها در سه سال گذشته، به دلیل تهاجم تمامعیار روسیه به اوکراین و رخداد حملات سایبری در چند کشور اروپایی، شدت یافتهاند.
این پروژه شامل دو نوع ماهواره است که در مدار متوسط زمین و مدار پایین زمین فعالیت خواهند کرد. در طول برنامهای ۱۲ ساله، اولین ارتباطات دولتی و تجاری از طریق این سامانه، در سال ۲۰۳۰ آغاز خواهد شد.
شرکتهای کلیدی مشارکتکننده در این برنامه، برترین شرکتهای صنعت فضایی اروپا از جمله از کشورهای آلمان، فرانسه، اسپانیا و ایتالیا هستند.
منبع: یورونیوز