روسیتای تیما در عربستان، از آن دست مناطقی است که به خاطر صخرههای عجیب و افسانههای تاریخی اش بسیار معروف است. تیما یکی از مسیرهای اصلی روزگار باستان بوده است و زمانی به عنوان یکی از مناطق مهم در زمان شاه نابوندیوس در تمدن بابل محسوب میشد. این شهر در منابع هم آشوری و هم بابلی به عنوان منطقهای تجاری آورده شده و همچنین سنگهای باستانی ۴ هزار ساله اش، دلیل دیگر معروفیت آن است. اما در میان همه آن ها، صخره باستانی النسا از جمله مواردی است که بسیار عجیب و متفاوت است. این صخره به گونهای از وسط نصف شده که انگار واقعا آن را با لیزر نصف کرده اند؛ صاف و کاملا با دقت! اما خب با اینکه باورش سخت است، این صخره باستانی به دلیلی کاملا طبیعی به این شکل در آمده است که الی گشت در ادامه برای شما در مورد آن مطالبی آورده است. با ما همراه باشید:
بیشتر شبه جزیره عربستان از سنگ آهک، ماسه سنگ و شیل (نوعی سنگ رسوبی آواری) ساخته شده که روی سپر کریستالی عربی و مجموعه کریستالی جنوبی قرار گرفته است و این رسوبات رویی در محیطهای کم عمق دریا تشکیل شده اند. در بیابان عربستان امروز، شن و ماسههای باز زده و همچنین بارانهای دوره ای، ماسه سنگ و بستر سنگ آهک را تراشیده و تشکلهای سنگی غیر معمول را ایجاد میکنند که بعضی از آنها کاملا بی نظیر هستند.
این بلوکها همچنین از نظر باستان شناسی نیز مهم هستند، زیرا نمونه خوبی از هنر سنگی به شمار میروند که شبیه به اسب یا شتر هستند. بخش پایینتر بلوک، همان چیزی است که یک Ventifacts یا بادساخت (سنگی که وزش شن و باد به آن شکل داده است) نامیده میشود. بادساختها تشکیلات زمین شناسی ایجاد شده توسط سایش شن و ماسه در برابر سطح سنگ هستند. آنها میتواند سنگهایی با اشکال غیر معمول و سطوح بسیار صاف ایجاد کند. صخره باستانی النسلا میتوانید یک بادساخت باشد که هنوز هم در حال شکل گیری است.
زمین شناسانی که شکستگی بین دوسنگ را مورد بررسی قرار داده اند، معتقند که احتمالا این پدیده زمانی شکل گرفت که زمین زیر آن منحرف شده و موجب جدا شدن سنگها از یکدیگر گشته است. همچنین گفته میشود که این پدیده شاید یک خط گسل قدیمی باشد. مواد سنگی در نزدیکی گسلها تمایل دارند تضعیف شده و به راحتی تخریب شوند. همانطور که شن در طول سالها به شکاف سنگ رسیده است، مادههای آن ممکن است از ماسه سنگ اطراف، فرسایش تندتری داشته باشد و در نهایت باعث شکستگی این صخره باستانی شده باشند.
این شکست ممکن است از اتصال سنگها نیز به وجود آمده باشد. در زمین شناسی، مفاصل، شکستگیهایی هستند که از طریق سنگهایی که از طریق برخی فشارها از هم جدا شده اند، در اطراف ناحیه ضعفهای قبلی ایجاد میشوند. این مفاصل میتوانند بسیار صاف و به گونهای باشند که انگار مصنوعی هستند. در شرایط آب و هوایی خاصی، یخها نیز میتوانند شکافهایی از طریق مفاصل و شکستها تا جایی ایجاد کنند که این صخره باستانی از هم جدا شده باشد. چند شکاف دیگر موازی نیز وجود دارند که بسیار عجیب هستند و معلوم نیست که کدام علت، در مورد آنها صدق میکند.
توضیحات بیشتر فراواقعی نیز پیشنهاد شده است. برخی از ناظران باور دارند که این سنگ توسط یک لیزر ساخته شده است؛ شاید توسط فرازمینیها یا تمدن پیشرفته انسانی در دوران باستان. همیشه این امکان وجود دارد که این شکاف به صورت مصنوعی ساخته شده، اما به نظر نمیرسد که هیچ دلیل مستند و منطقی نشان نمیدهد که این صخره باستانی به دلیل نیروهای فرازمینی و مصنوعی ساخته شده باشد و تا به حال همچنین چیزی وجود نداشته است.
افراد دیگری میگویند که این صخرهها توسط مردم باستانی و هنر صخرهای شکل گرفته (rock art)، اما هنر صخرهای بیشتر در حکاکی روی سنگها انجام میشده و به نظر نمیرسد که این موضوع ارتباطی با آن داشته باشد. پس میتوان گفت که این فرضیه هم نمیتواند دلیلی باشد که این صخره بدین گونه به حالتی کاملا موازی و البته صاف، جدا شده باشد.
به هر حال هر طوری که به این صخره نگاه کنیم، هیچ دلیل منطقی پیدا نمیشود که بگوید این سنگ توسط لیزر انرژیهای ماوراء الطبیعه و یا علم باستانی به این حالت در آمده باشد.
با اینکه ما میدانیم که شکستگیهای بسیار مستقیم در سنگها تقریبا مصنوعی هستند، در حال حاضر پدیدهای طبیعی، احتمال بیشتری برای توضیح این پدیده دارد و همچنین ما هیچ مدرکی نداریم که انسانهای باستانی از لیزر استفاده میکرده اند و یا اینکه از موجوداتی فرازمینی برای نصف کردن این صخره به زمین آمده اند! نمونههای زیادی در طبیعت سراسر دنیا وجود دارد که در لحظه اول به نظر میرسد که مصنوعی است، اما در حقیقت پدیدهای طبیعی باعث آن شده است.
انسانها همیشه نیاز به توضیح الگوهای جهان اطراف خود دارند و گاهی اوقات، زمانی که قادر به کشف یک فرایند طبیعی نیستند معمولا فرض میکنند که این پدیده به شکلی مصنوعی ساخته شده است. شاید در برخی از مواقع این پاسخ صحیح باشد، اما در بیشتر موارد، چیزی که ما فکر میکنیم دلیلی کاملا علمی داشته و یک فرآیند کاملا طبیعی باعث آن شده است.
گاهی انسانها برای توضیح پدیدههایی همچون همین صخره باستانی به روایاتی توجه میکنند که از باستانیان چرخیده و حالا به ما رسیده است. با اینکه تجربیات گذشتان بسیار غنی و مهم است، اما بهتر است که در برابر عجایبی که میبینیم، عجولانه عمل نکرده و کار را به علم بسپاریم.