برای افراد مبتلا به دیابت، مدیریت سطح قند بسیار مهم است. در حالی که میوهها منبع خوبی از ویتامینها، فیبر و آنتیاکسیدان هستند و قند طبیعی دارند؛ اما باعث افزایش سطح قند خون میشوند. هنگامی که صحبت از مدیریت دیابت میشود، باید به محتوای قند موجود در غذاهایی که میخورید از جمله میوهها توجه کنید.
حالا بهترین میوههای بدون قند و کم قند برای کنترل دیابت کدامند؟
به عقیده متخصصان تغذیه، گریپفروت میتواند بخش ضروری از یک برنامه غذایی سالم باشد. گریپفروت برای لاغری بسیار مفید است، زیرا نه تنها مقدار کمی قند دارد، بلکه بدون چربی هم است. این میوه بهترین گزینه برای دوران سرماخوردگی یا زمانی که دائماً سرفه میکنید، خواهد بود. گریپفروت مواد مغذی، آنتیاکسیدانها و فیبر زیادی دارد؛ به همین علت به یک خوراکی سالم تبدیل شده است.
این میوه در لیست کم کالریترین میوههای دنیا قرار گرفته و باعث کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی میشود. گریپفروت از نظر شاخص گلیسمی (GI) پایین است و «نارینژین» دارد. به همین دلیل بهطور قابل توجهی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد. گریپفروت بالاترین میزان آب را نسبت به سایر میوهها دارد.
آووکادو یک میوه منحصر به فرد با بافت خامهای و طعمی غنی است که با چربیهای سالم و سطوح بسیار پایین قند (کمتر از ۱ گرم در هر وعده) شناخته میشود. این میوه سرشار از فیبر، ویتامینهای E، C و B۶ است و به دیابتیهایی که به دنبال مدیریت سطح قند خون خود هستند، کمک میکند.
خیار یکی دیگر از میوههای عالی یا به عبارتی صیفیجات کم قند است که در هر ۱۰۰ گرم آن تنها حدود ۱.۷ گرم قند دارد. بافت ترد و طعم با طراوت خیار آن را به یک رژیم غذایی مناسب برای دیابتیها تبدیل کرده است که به تنظیم قند خون و سلامت کلی بدن کمک میکند.
medicalnewstoday میگوید که لیمو یکی دیگر از میوههای بدون قند است که باید در هر برنامه غذایی قرار بگیرد؛ چراکه مقادیر بالایی ویتامین C دارد. آنتیاکسیدانهای لیمو، آن را به یک نوشیدنی بدون قند و با طراوت تبدیل کردند. هر عدد آن حدوداً ۱.۱ تا ۱.۵ گرم قند دارد.
این میوه ضد باکتری، ضد ویروس، ضد قارچ و ضد التهاب است همچنین از عفونتهای تنفسی، گلودرد و سینه درد جلوگیری میکند. عصاره ترش این میوه بسیار کاربرد دارد و برای شیرین شدنش از کمی عسل استفاده میشود. یک لیوان آب با کمی آبلیمو تازه مکمل خوبی برای کاهش وزن خواهد بود.
رنگ قرمز روشن و تیره توت فرنگی و شاه توت نشان از خواص آن دارد. در هر فنجان از آنها به ترتیب حاوی ۱.۳ گرم و ۴.۲ گرم قند هستند. توت فرنگی و شاه توت خواص ضد التهابی داشته و نه تنها سیستم ایمنی را تقویت میکنند بلکه باعث بهبود عملکرد مغز میشوند.
این دو میوه پوست شما را سالم نگه میدارند و از برخی سرطانها و بیماریهای قلبی جلوگیری میکنند. توت فرنگی و شاه توت را میتوان بهصورت تازه، خشک، یخ زده یا بهعنوان یک ماده افزودنی در سالادها، دسرها و نوشیدنیها مصرف کرد.
امروزه خواص بینظیر کیوی بر کسی پوشیده نیست. این میوه بهعنوان یکی از میوههای بدون قند، منبع عالی از ویتامین C و فیبر است. در یک تکه از این میوه تنها ۶ گرم شکر وجود دارد و سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین E و آنتیاکسیدان است.
کیوی به کاهشتری گلیسیرید و بهطورکلی ارتقای کلی سلامت قلب کمک میکند. این میوه با پوست خاردار و گوشت سبز رنگ خود عملکرد روده را بهبود میبخشد. کیوی افزودنی خوبی به سالادها، دسرها و نوشیدنیهای شما خواهد بود.
هلو به تنظیم سطح فشار خون کمک میکند و کالری بسیار کمی دارد. همچنین بهعنوان یکی از خوشمزهترین میوههای بدون قند سرشار از ویتامین C، A و پتاسیم شناخته شده است. این میوه، ۲ گرم فیبر و ۱.۳ گرم پروتئین داشته و مقدار RDI آن حدود ۲۰ درصد در هر ۱۰۰ گرم است.
یک هلو متوسط حدود ۱۳ گرم قند دارد. این میوه علاوه بر اینکه خوشمزه، مقوی، سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین C، فیبر، پتاسیم و آهن است؛ حاوی بتاکاروتن بالایی بوده و به تولید ویتامین A در بدن کمک میکند. ویتامین A برای سلامت چشم، پوست و سیستم ایمنی بسیار مفید است. باتوجه به آنچه که گفته شد، هلو یک گزینه خوب برای افراد دیابتی خواهد بود.
اگر میپرسید که آیا پاپایا برای بیماران دیابتی مناسب است یا خیر، قطعاً پاسخ مثبت است. پاپایا دارای شاخص گلیسمی پایین (GI) ۶۰ است، به این معنی که سطح قند خون شما را افزایش نمیدهد. علاوه بر این، این میوه میتواند به کاهش سطح قند خون کمک کند و برای مدیریت دیابت مزایای ویژهای ارائه کند. پس پاپایا را هم جزو لیست میوههای بدون قند بیاورید
یک فنجان طالبی با کمتر از ۱۳ گرم قند دارای فیبر، پتاسیم، و فولات است. این میوه خوش طعم و خنک، در تابستان به دلیل خاصیت آبرسانی، محبوبیت زیادی دارد. طالبی حاوی ویتامین A، C و B۶ است و به تقویت سلولهای خون، سلامت پروستات، پاکسازی کبد، جلوگیری از سنگ کلیه و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند.
هر فنجان هندوانه ۶.۲ گرم قند دارد. هندوانه جزو پرطرفدارترین میوههای کمقند است و GI بسیار پایینی دارد. این میوه با کالری کم، مواد مغذی زیاد مانند ویتامین A، L-Citfibrene، فیبر و لیکوپن به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند و بدن شما را هیدراته نگه دارد.
هندوانه ضد التهاب، ضد اکسیدان است، سیستم ایمنی را تقویت میکند، عملکرد کلیه را بهبود میبخشد، فشار خون و قند خون را نیز کاهش میدهد. این میوه خوشمزه و سالم بهدلیل مقادیر زیادی «لیکوپن» از برخی سرطانها و بیماریهای قلبی جلوگیری میکند.
گواوا برای افراد مبتلا به دیابت مفید است، زیرا حاوی فیبر است که به آرامی هضم و به سرعت وارد جریان خون نمیشود. گواوا با تنها ۶۸ کالری در هر وعده، به مدیریت وزن نیز کمک میکند، که برای بیماران دیابتی مقاوم به انسولین مزیت مهمی است.
میوههای خشک همانطور که از نامشان مشخص است کمآب یا بدون آب هستند، اما فواید تغذیهای بسیار بالایی دارند. آنها بهترین تنقلات برای بیماران دیابتی محسوب میشوند. در ادامه یک لیست سالم و جذاب از این خوراکیها را برای شما آماده کردیم.
گردو: گردو نه تنها مانع از خوردن غذاهای غیرضروری میشود و به کاهش وزن کمک میکند؛ بلکه با داشتن اسید آلفا لیپوئیک، التهاب و عوارض ناشی از دیابت را کاهش میدهد.
بادام: به سلامت دستگاه گوارش و تنظیم فشار خون کمک میکند.
پسته: پسته یک ابر قدرت است و بهعنوان یک میان وعده عالی برای افراد دیابتی شناخته میشود.
توتها: انواع توت خشک به تنهایی یا همراه با خوراکیهای دیگر مانند ماست یونانی یک دسر عالی برای بیماران دیابتی هستند.
زردآلو: اگر به دنبال افزودن طعم به غذاهای خود هستید و نمیخواهید از قند مصنوعی استفاده کنید؛ پس حتماً زردآلو خشک بخورید.
به احتمال زیاد بعد از شناخت میوههای بدون قند حالا به این موضوع فکر میکنید که سبزیجات بدون قند کدام هستند کدام سبزیجات بدون قند را میتوانید در انواع سالاد رژیمی یا میان وعدههای رژیمی استفاده کنید.
لیست سبزیجات بدون قند عبارتند از:
کاهو: هر ۱۰۰ گرم کاهو، فقط ۰.۸ گرم قند دارد.
چغندر: هر ۱۰۰ گرم چغندر، فقط ۷ گرم قند دارد.
گوجهفرنگی: هر ۱۰۰ گرم گوجهفرنگی، فقط ۳.۱ گرم قند دارد.
بروکلی: هر ۱۰۰ گرم بروکلی، فقط ۱.۷ گرم قند دارد.
گل کلم: هر ۱۰۰ گرم بروکلی، فقط ۱.۹ گرم قند دارد.
کرفس: هر ۱۰۰ گرم کرفس، فقط ۱.۴ گرم قند دارد.
اسفناج: هر ۱۰۰ گرم اسفناج؛ فقط ۰.۴ گرم قند دارد.
مصرف میوههای بدون قند در رژیم غذایی راهی عالی برای مدیریت سطح قند خون در افراد سالم یا بیماران دیابتی است. میوههایی با شاخص گلیسمی پایین مانند توتها، کیوی، لیمو و… انتخاب ایده آلی برای این منظور خواهند بود؛ زیرا ویتامینهای ضروری، فیبر و آنتیاکسیدانها را بدون افزایش سطح قند خون برای بدن فراهم میکنند.
منبع: لیمویی