زیسان: بعد از ۸ ماه دوری به میدان مسابقه بازگشت و تنها با ۵۰ درصد آمادگی نشان داد که تنها چند سال با تبدیل شدن او به بهترین در ایران و جهان فاصله داریم. حسن یزدانی، بعد از انجام یک عمل جراحی سنگین رو کتف خود و با وجود وارد شدن تردیدها و فشارهای روانی گسترده پیرامون احتمال جایگزینی کامران قاسمپور با او در المپیک پاریس، در بوداپست مجارستان نشان داد که همچنان پادشاه و بدون رقیب است.
به گزارش «زیسان»، بر کسی پوشیده نیست که حسن یزدانی در یک دهه اخیر سوپراستار و برند اول ورزش ایران بوده است. شاید اگر سد دیوید تیلور نبود و پنجبار مقابله این نابغه آمریکایی طعم شکست را نمیچشید، حالا از بهترین دهه اخیر سخن نمیگفتیم بلکه بحث بر سر بهترین تاریخ ورزش ایران بود.
بعد از نرسیدن دیوید تیلور به المپیک پاریس و حداخافظی او با کشتی، اکنون امیدها برای تبدیل شدن یزدانی به اسطوره دست نیافتنی جهان کشتی افزایش پیدا کرده است. یزدانی پس از المپیکهای ریو (۲۰۱۶) و توکیو (۲۰۲۰) در پاریس میتواند با یک آنالیز درست از آرون بروکس، کشتیگیر جوان و پایان دهنده به عصر سلطنت تیلور، سومین مدال طلای المپیک و شاید دومین طلای خود در مهمترین آوردگاه ورزش جهان را کسب کند.
حسن یزدانی در نیمهنهایی وزن ۸۶ کیلو مسابقات بینالمللی مجارستان، دولت بیکوف قزاق، نفر اول رنکینگ جهانی را با نتیجه ۱۰ بر صفر برد و ترنت هیدلی حریف آمریکایش را نیز در فینال ۱۲ بر ۲ برد تا هیچ حرف و حدیثی پیرامون حضورش در المپیک باقی نماند. اما مساله برای ایرانیان و یزدانی فراتر از المپیک تاریخ است؛ یزدانی میتواند به بهترین تاریخ در ایران و جهان تبدیل شود.
حسن یزدانی برای تبدیل شدن به پرافتخارترین کشتیگیر جهان از نظر تعداد مدال، راه چندان دشواری ندارد. به روایت دیگر از رکورد برای او در دسترس است. پادشاه در ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ با گرفتن مدال نقره مسابقات قهرمانی کشتی جهان ۲۰۲۲ در بلگراد، پرافتخارترین کشتیگیر تاریخ ایران از نظر تعداد شمارش مدال جهانی و المپیک شد.
او در این مقطع تعداد مدالهایش را به ۸ رساند تا به تنهایی پرافتخارترین کشتیگیری تاریخ ایران از نظر تعداد مدال باشد. در قهرمانی جهان ۲۰۲۳ نیز یزدانی در ۲۸ سالگی یک مدال نقره دیگر رکوردش را به ۹ مدال رساند.
در مقطع کنونی حسن یزدانی تنها ۲۹ سال سن دارد و اگر حداقل تا ۴ سال دیگر به کشتی ادامه بدهد، میتواند به پر افتخارترین کشتیگیری جهان از نظر تعداد مدال تبدیل شود. پادشاه با ۱۴ مدال میتواند در صدر جدول بیشترین تعداد مدال در میان کشتیگیران تاریخ قرار بگیرد. او با ۵ مدال دیگر، میتواند از رکورد رویایی الکساندر کارلین روس با ١٣ مدال المپیک و جهان از منظر تعداد، گذر کند. البته این فرضیه در صورت تداوم مدالآوری او تا سن ۴۰ سالگی میتواند دست نیافتنیتر نیز شود.
در واقع، الکساندر کارلین، الکساندر مدوید، والنتین یوردانف، میخائیل لوپز، حمید سوریان و عبدالله موحد هم دیگر نامهایی هستند که برای عبور از تعداد مدالها یا مرغوبیت مدالی آنها، حسن یزدانی باید تا پایان المپیک ٢٠٢٨ لس آنجلس به هنرنمایی خود بر روی تشک و کسب حداقل مدال برنز، ادامه دهد.
جهان پهلوان آقا غلامرضا تختی، هادی ساعی نامهایی هستند که حسن یزدانی با کسب طلای المپیک ٢٠٢٤ پاریس از رکورد آنها عبور میکند. حسن یزدانی با کسب ۹ مدال جهانی و المپیک توانسته از رکورد غلامرضا تختی که ۸ مدال طلا و نقره جهان و المپیک دارد، عبور کند. حسن یزدانی در سال ٢٠٢٢ و رقابتهای قهرمانی جهان با کسب مدال نقره در ٢٧ سالگی از رکورد هفت مدال المپیک و جهان آقا تختی گذر کرد و تنها کشتی گیر ایرانی نام گرفت که با ٨ مدال المپیک و جهان بیشترین تعداد مدال را از این دو رقابت به دست آورده است.
کاپیتان کشتی آزاد در رقابتهای قهرمانی ٢٠٢٣ جهان با کسب یک نقرهی دیگر رکورد خود را به عدد ٩ ارتقا داد تا در آستانه دو رقمی شدن مدالهایش قرار گیرد. رکورد پرافتخارترین ورزشکار المپیکی ایران با کسب دو طلا و یک برنز از بازیهای ٢٠٠٨ پکن در اختیار هادی ساعی است. رکورد پرافتخارترین کشتی گیر المپیکی ایران هم همچنان در دستان جهان پهلوان آقا غلامرضا تختی با کسب یک طلا و دو نقره قرار دارد که از بازیهای ١٩٦٠ رم پابرجا مانده است. حسن یزدانی تا قبل از المپیک ٢٠٢٤ پاریس موفق شده یک طلا و یک نقرهی این بازیها را به گردن آویزد.
یزدانی اگر در المپیک پاریس مدال طلا را مال خود کند به تنهایی عنوان پرافتخارترین ورزشکار و کشتی گیر المپیکی ایران را به خود اختصاص خواهد داد. او میتواند به رکورد ۱۶ ساله هادی ساعی و ۶۴ ساله جهان پهلوان تختی در المپیک پایان دهد و به تنهایی به بهترین ایران در معتبرترین کشتیگیر ایران در تاریخ معتبرترین آوردگاه جهانی تبدیل شود.
رکورد بیشترین تعداد مدال المپیک و جهان توسط یک کشتی گیر با ١٢ طلا و یک نقره در اختیار فرنگی کار روس الکساندر کارلین است. بعد از او الکساندر مدوید آزادکار روس با ١٢ مدال که ١٠ عدد آن طلاست قرار دارد. میخائیل لوپز فرنگی کار کوبایی و والنتین یوردانف آزادکار بلغار هم مانند مدوید ١٢ مدال المپیک و جهانی دارند که لوپز ٩ طلا و یودانف ٨ طلا به گردن آویختهاند.
لوپز که چهار طلای المپیک را به دست آورده میخواهد در المپیک ٢٠٢٤ پاریس در سن ٤٢ سالگی شانس خود را برای گذشتن از رکورد ١٢ مدال مدوید و رسیدن به رکورد ١٣ مدال کارلین امتحان کند. حسن یزدانی اگر تا پایان المپیک ٢٠٢٨ روی تشک باشد و مدال بگیرد میتواند با ١٤ مدال المپیک و جهان در ٣٣ سالگی از رکورد تعداد مدال الکساندر کارلین عبور کند.
حسن یزدانی با ٩ مدال المپیک و جهان از منظر تعداد مدال، پرافتخارترین کشتی گیر تاریخ ورزش ایران است، اما داستان مرغوبیت مدالها کاملا متفاوت است. او با کسب یک طلای المپیک دیگر در پاریس، از منظر مرغوبیت و تعداد مدال المپیک هم از آقا تختی پیشی خواهد گرفت، چون هر دو تنها کسانی خواهند بود که سه مدال المپیک در کشتی به گردن آویختهاند.
اما قصه تعداد طلاهای حمید سوریان و عبدالله موحد متفاوت است. حمید سوریان با یک طلای المپیک و شش طلای جهان، هفت طلا دارد. آقا موحد هم یک طلای المپیک و پنج طلای جهان یعنی شش طلا. تا کنون از بین ٩ مدال المپیک و جهان حسن یزدانی او یک طلای المپیک و سه طلای جهان کسب کرده است. سه نقره و یک برنز جهان نیز دیگر مدالهای او هستند.
بعد از خداحافظی تیلور، حالا یزدانی میتواند امیدوار باشد طی ۵ سال آینده، ۵ طلای دیگر (دو المپیک و سه جهانی) را کسب کند و در بخش مرغوبیت مدالها نیز از سوریان و آقا موحد پیشی بگیرد. حسن یزدانی اگر تا قبل از المپیک ٢٠٢٨ لس آنجلس بتواند از المپیک ٢٠٢٤ پاریس و سه جهانی ٢٠٢٥، ٢٠٢٦ و ٢٠٢٧ چهار طلا کسب کند از منظر مرغوبیت مدالها رکورد حمید سوریان را هم خواهد شکست و تنها کشتی گیر ایرانی دارای ٨ طلای المپیک و جهان نام خواهد گرفت که سیزده مدال دارد. آنوقت المپیک ٢٠٢٨ به مکانی تبدیل میشود برای تبدیل شدن دارندهی بیشترین مدال توسط یک کشتیگیر در تاریخ و گذر از نام افسانهای به نام الکساندر کارلین.