زیسان: در ساعت اولیه بامداد امروز، ایران با صدها پهپاد و موشک کروز و بالستیک به اهدافی در اسرائیل حمله کرد. حملهای بیسابقه که واکنشهای فراوانی را در پی داشته است.
به گزارش زیسان، این اولین بار است که ایران به سرزمینهای اشغالی حمله میکند. این حمله پهپادی و موشکی ساعتها به طول انجامید. سپاه پاسداران شب گذشته در اطلاعیهای اعلام کرد که این موشکها و پهپادها به اهداف خود برخورد کردهاند.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که ایران حدود ۱۷۰ پهپاد، ۳۰ موشک کروز و ۱۲۰ موشک بالستیک را به سمت خاک اسرائیل شلیک کرده است.
اما دانیل هاگاری سخنگوی ارتش اسرائیل هم در پیامی که از تلویزیون پخش شد مدعی شد، «۹۹ درصد» ۳۰۰ پهپاد و موشک که ایران شلیک کرد ردگیری شدند. با این حال تصاویر زیادی از ورود موشکها به آسمان سرزمینها اشغالی و برخورد آنها با برخی اهداف در شبکههای اجتماعی و رسانهها منتشر شده است.
شبکه المنار از برخورد موشک به یک پایگاه هوایی نواتیم واقع در جنوب اسرائیل خبر داد.
«المنار» به نقل از منابعی ویژه گزارش داد دستکم ۱۵ موشک مستقیما به پایگاه هوایی «نواتیم» اصابت کرده است. براساس این گزارش، پایگاه نواتیم به شدت آسیب دیده و امکان استفاده از آن وجود ندارد.
در عین حال سخنگوی ارتش اسرائیل تایید کرد که تعدادی از موشکهای بالستیک به این پایگاه هوایی اصابت کرده و صدمه وارده را جزئی اعلام کرد و به ادامه کامل عملیات در این پایگاه اشاره کرد.
اسرائیل مدعی شد یک نفر در این حمله زخمی شده است. محسن رضایی فرمانده پیشین سپاه پاسداران شب گذشته در توئیتی نوشت: «امشب پایان همیشگی دوران بزن در رو و قلدری و زورگویی در برابر ملت صبور ایران است و رژیم صهیونیستی از همانجا که شلیک کرد، موشک دریافت کرد.»
اشاره او به برخورد موشک به پایگاه هوایی ارتش اسرائیل بود. گفته میشود حمله به کنسولگری ایران از همین پایگاه انجام شده بود. براساس گزارشها هواپیماهای نظامی آمریکا، بریتانیا و اردن در رهگیری و خنثیسازی پهپادها و موشکهای ایرانی شرکت داشتهاند. ایران پیشتر به کشورهای منطقه و آمریکا هشدار داده بود که در این عملیات با اسرائیل همکاری نکنند.
پس از حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل کشورهای منطقه فضای هوایی خود را باز کردهاند. اسرائیل اعلام کرد فضای هواییاش را بازگشایی کرده و فرودگاه بن گوریون فعالیتش را از سر گرفته است. عراق، لبنان و اردن نیز اعلام کردند که فضای هواییشان اکنون باز شده است. پروازهای فرودگاه مهرآباد تهران تا ساعت ۱۲ ظهر امروز لغو شده است.
این حمله واکنشهای زیادی را در جهان به دنبال داشته است. ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا حمله ایران را با شدیدترین عبارات محکوم کرد. در بیانیهای که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، نخست وزیر بریتانیا اعلام کرد که حمله پهپادی و موشکی ایران «بی پروا» بوده و بریتانیا به «پشتیبانی از امنیت اسرائیل» ادامه خواهد داد.
استفان سژورنه، وزیر امور خارجه فرانسه با انتشار پیامی در شبکه ایکس حمله ایران به اسرائیل را محکوم کرد. وی گفت: «ایران با تصمیم به انجام چنین اقدام بیسابقهای، گام جدیدی در اقدامات بیثباتکننده خود برمیدارد و خطر تشدید تنش نظامی را بر خود میپذیرد.»
آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا با انتشار پستی در شبکه ایکس اعلام کرد که ایتالیا وضعیت بوجود آمده در پی حمله ایران علیه اسرائیل را با دقت و نگرانی دنبال میکند.
او تصریح کرد: «ما با دقت و نگرانی آنچه را که در خاورمیانه در حال اتفاق افتادن است رصد میکنیم. من دائماً با سفارتهای ایتالیا در تل آویو و تهران در تماس هستم. همچنین با شخص نخست وزیر و وزیر دفاع در این باره گفتگو کردهام و دولت آماده رویارویی با هر سناریویی است.»
جوزپ بورل، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا با انتشار پیامی در شبکه ایکس حمله ایران به اسرائیل را «غیرقابل قبول» دانست و آنرا بهشدت محکوم کرد. او تصریح کرد: «این حمله تنشها در منطقه را به طرز بیسابقهای افزایش میدهد و تهدیدی علیه امنیت منطقه است.»
آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان در شبکه اجتماعی نوشت: «ما حمله جاری را که میتواند کل منطقه را در هرج و مرج فرو ببرد، به شدت محکوم میکنیم». وی افزود برلین «قاطعانه در کنار اسرائیل ایستاده است».
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با انتشار بیانیهای تشدید شدید تنش در منطقه را محکوم کرد. وی در ادامه خواستار توقف فوری این خصومتها شد.
گوترش در شبکه ایکس تصریح کرد: «من عمیقاا در مورد خطر واقعی تشدید تنش ویرانگر در سطح منطقه نگران هستم. از همه طرفها میخواهم که حداکثر خویشتنداری را برای اجتناب از هرگونه اقدامی که میتواند منجر به درگیریهای نظامی بزرگ در چند جبهه در خاورمیانه شود، اعمال کنند.من بارها تاکید کرده ام که نه منطقه و نه جهان نمیتوانند جنگ دیگری را تحمل کنند.»
وزارت خارجه عربستان با صدور بیانیهای نگرانی عمیق خود را از تحولات منطقه ابراز کرد. ریاض بدون نام بردن از طرفین درگیری از همه طرفهای درگیر خواست تا خویشتنداری کنند. عربستان در این موضعگیری خود حمله سپاه به اسرائیل را محکوم نکرده است.
دونالد ترامپ، ریس جمهور پیشین آمریکا در واکنش به حمله ایران به اسرائیل مدعی شد که اگر او رئیسجمهور بود چنین اتفاقی روی نمیداد. او تاکید کرد اسرائیل زیر حمله است برای اینکه آمریکا ضعیف عمل میکند. ترامپ گفت که آمریکا برای اسرائیل دعا میکند.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا با انتشار بیانیهای، اعلام کرد: «کانادا به صراحت حملات هوایی ایران علیه اسرائیل را محکوم میکند. ما در کنار اسرائیل هستیم. بعد از حمایت [ایران]از حمله وحشیانه حماس در هفتم اکتبر، اقدام تازه رژیم ایران باعث بیثباتی بیشتر منطقه و دشوارتر شدن رسیدن به صلح پایدار میشود.»
وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که از تشدید تنشها در اوضاع کنونی عمیقاً نگران است. این وزارتخانه با بیان اینکه ریشه این تنش از فعالیتهای نظامی در غزه تسری پیدا میکند، افزود که «اولویت اصلی فرو نشاندن درگیری است.»
وزارت امور خارجه چین اعلام کرد: «چین از طرفهای مربوطه میخواهد تا برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنشها، آرامش خود را حفظ کرده و خویشتنداری کنند.»
همچنین از جامعه بینالمللی، به ویژه کشورهای تأثیرگذار خواست تا نقش سازندهای در حفظ صلح و ثبات منطقهای ایفا کنند.
وزیر دفاع ایالات متحده گفت که این کشور به دنبال درگیری با ایران نیست، اما در حفاظت از نیروهای خود و حمایت از دفاع اسرائیل تردید نخواهد کرد. لوید آستین، صبح روز یکشنبه در بیانیهای گفت که از ایران میخواهد تا از وضعیت تنشزدایی کرده و هرگونه حمله احتمالی بیشتر را متوقف کند.
سه کشور آمریکایی آرژانتین، مکزیک و شیلی در پیامهایی جداگانه نسبت به حمله تلافیجویانه ایران به اسرائیل واکنش دادند.
خاویر میلی، رئیس جمهوری آرژانتین ضمن اعلام حمایت از اسرائیل، «همبستگی و تعهد تزلزلناپذیر به دولت اسرائیل در برابر حملاتی که توسط جمهوری اسلامی ایران انجام میشود» را ابراز داشت.
دولت مکزیک نیز در شبکه اجنماعی ایکس نسبت به این حمله و «هزینهای که این اقدام میتواند برای جان هزاران انسان داشته باشد» ابراز نگرانی عمیق خود را اعلام کرد.
همچنین، آلبرتو ون کلاورن، وزیر امور خارجه شیلی در شبکه اجتماعی ایکس ابراز نگرانی خود را از تشدید جدی تنشها در خاورمیانه و حملات ایران علیه اسرائیل اعلام کرد.
وزارت امور خارجه مصر نیز خواستار خویشتنداری حداکثری طرفین شد و اعلام کرد که در تماس مستقیم با همه طرفهای درگیر در تلاش برای مهار اوضاع است و در عین حال نسبت به خطر گسترش منطقهای درگیری هشدار داد.
کشور مالت به عنوان رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد که این شورا روز یکشنبه ۱۴ آوریل (۲۳ فروردین) در خصوص حمله انتقامجویانه ایران علیه اسرائیل یک جلسه اضطراری برگزار خواهد کرد.
پیشتر سفیر اسرائیل در سازمان ملل با ارسال نامهای به نماینده مالت خواستار برگزاری نشست اضطراری این شورا درباره حمله به خاک اسرائیل شد. وی خواستار این شد تا اعضای شورای امنیت حمله شنبهشب سپاه پاسداران را محکوم کنند.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در بیانیهای خبر داده است که یکشنبه (۱۴ آوریل) در اجلاسی با رهبران گروه هفت، درباره واکنش دیپلماتیک بینالمللی به حمله ایران به اسرائیل تصمیم خواهد گرفت.
اما اسرائیل میگوید به این حمله ایران پاسخ خواهد داد. اوفیر جندلمن، سخنگوی نخست وزیر اسرائیل در هشداری به ایران به رسانههای عربی گفت که پاسخ به حمله ایران «محکم و صریح» خواهد بود.
اما ایران هم میگوید هر گونه اقدامی از سوی اسرائیل را قاطعانه پاسخ خواهد داد.
از طرف دیگر اکسیوس به نقل از یک مقام ارشد کاخ سفید نقل کرده که جو بایدن در مکالمه تلفنی خود با بنیامین نتانیاهو بعد از حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل گفت که آمریکا در حمله احتمالی متقابل اسرائیل به ایران شرکت نخواهد کرد.
وزرای دفاع آمریکا و اسرائیل شنبه شب، ساعاتی پس از حمله هوایی ایران به اسرائیل گفتگو کردهاند. بر اساس اطلاعیهای که اسرائیل از این گفتگوی تلفنی منتشر کرده لوید آستین از همتای اسرائیلی خود خواسته است که پیش از هرگونه پاسخ احتمالی به ایران، واشنگتن را از برنامه خود آگاه کند.
بر همین اساس، یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل با تشریح عملیات دفاعی اسرائیل بر آمادگی این کشور برای مقابله با هرگونه حملات بیشتر تاکید کرده است.
رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران صیح امروز گفت: «عملیات «وعده صادق» با موفقیت کامل از شب گذشته تا امروز صبح انجام و به همه اهدافش نائل شد.»
سرلشکر محمد باقری در گفتوگویی تلویزیونی با اشاره به جنبههای راهبردی عملیات «وعده صادق» اظهار کرد: «این عملیات با موفقیت کامل از شب گذشته تا امروز صبح انجام شد و به همه اهدافش نائل شد. علت این عملیات عبور رژیم صهیونیستی از خطوط قرمزی بود که برای ما قابلتحمل نبود. اینکه رژیم صهیونیستی ساختمان کنسولگری ایران را در دمشق هدف قرار دهد و مستشاران قانونی ما را که به دعوت دولت سوریه برای مبارزه با تروریسم و به شکل قانونی در این کشور حضور داشتند را هدف قرار دهد عبور از خط قرمز بود.»
وی افزود: «در ۱۰ روز گذشته در همه جهان جز دو سه کشور حامی مطلق این رژیم، این اقدام محکوم شد. این اقدام باید پاسخ میگرفت و رهبری انقلاب هم تاکید داشتند که این تنبیه باید انجام شود که با کمک سپاه پاسداران و دیگر نیروهای مسلح این عملیات انجام شد.»
سرلشکر حسین سلامی فرمانده سپاه نیز در گفتوگویی تاکید کرد که رژیم صهیونیستی از هر نقطه به منافع و شخصیتها و شهروندان ما حمله کند ما آنها را مورد تهاجم متقابل قرار خواهیم داد.
محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی هم با تاکید بر اینکه سیلی مردم ایران به دشمن صهیونیستی محکم و درس آموز بود، گفت: در صورتی که رژیم صهیونیستی با متحدانش غلط دیگری انجام دهد، پاسخ طراحی شده ایران شدیدتر خواهد بود.