درخت رحمت (به کردی: دار شیرن و فهراێ) یا درخت شیرین و فرهاد نامی است که کرمانشاهیان به درخت چنار ۶۰۲ سالهای میدهند که در کنار محوطه تاریخی طاقبستان در شهر کرمانشاه قرار دارد و در سال ۱۳۸۸ به ثبت آثار طبیعی ملی رسیده است.
به گزارش زیسان؛ ارتفاع این درخت ۳۷.۷ متر و عرض آن ۸.۴۶ متر است که علاوه بر ارزش طبیعی، دارای ارزش فرهنگی و تاریخی برای مردم کرمانشاه است.
تخمین زده شده که این درخت در سال ۱۴۲۳ میلادی کاشته شده باشد و در فرهنگ عامه مردم کرد شهر کرمانشاه، درخت شیرین و فرهاد نامیده میشود.
با این حال از آنجا که پیرمردی کفاش به نام رحمت سالیان طولانی در حفره میان درخت به کفاشی مشغول بود، برخی آن را با نام درخت رحمت میشناسند. همچنین گاهی از آن با عنوان «درخت چنار قدیمی طاقبستان» یاد میشود.
درخت چنار طاقبستان در فرهنگ مردم شهر کرمانشاه به استعارهای از قدمت و کهن سالی و نیز بزرگی و عظمت تبدیل شده و یکی از نمادهای این شهر نیز به شمار میآید.
اکنون بهمناسبت تولد این درخت کهنسال و روز درختکاری، سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، مراسم جشنی را تدارک دیده است.
این جشن که همراه با برنامههای شاد و متنوع است، سه شنبه (۱۵ اسفندماه) ساعت ۱۵ در محوطه تاریخی تاق بستان برگزار شد.
در طاقبستان کرمانشاه درخت چناری وجود دارد که طبق تخمینهای صورت گرفته در سال ۱۴۲۳ میلادی کاشته شده است؛ درختی که به درخت شیرین و فرهاد (دار شیرن و فهراێ) شناخته میشود و مردم کرمانشاه آن را نماد قدمت و کهنسالی و نیز بزرگی و عظمت کرمانشاه و تاقبستان میدانند.
در گذشتههای نه چندان دور پیرمردی کفاش به نام «رحمت» سالیان طولانی در حفره میان این درخت به کفاشی مشغول بوده و همین امر موجب شده برخی از درخت شیرین و فرهاد، با نام درخت «رحمت» هم یاد کنند.
«رحمت» که حالا به یکی از نمادهای شهر کرمانشاه تبدیل شده است، امروز وارد ششصد و دومین سال زندگی خود شد تا نشانی باشد از علاقه و اهمیت کرمانشاهیان به طبیعت و تلاشی که آنها برای حفظ و نگهداری آن دارند.
این درخت ۶۰۲ ساله که در کنار محوطه تاریخی طاقبستان قرار دارد، سال ۱۳۸۸ به ثبت آثار طبیعی ملی رسیده است.
ارتفاع درخت «رحمت» حالا پس از ۶۰۲ سال زندگی به ۳۷.۷ متر و عرض آن به ۸.۴۶ متر رسیده است.