زیسان: امروز ۱۵ اسفند برای ناهار و شام چی بپزیم؟ در دو دستور غذای امروز، اولی یک غذای سنتی شیرازی است که به خوبی برای وعده نهار مناسب است و دومی یک غذای سبک و سالم است که به خوبی میتواند وعده شام شما را پوشش دهد. با سرآشپز زیسان همراه باشید تا ناهار و شام امروزتان را هم آماده کنید.
به گزارش سرویس آشپزی زیسان، مثل همیشه قبل از هر کاری، باید ببینیم که برای منوی امروز چه مواد غذایی لازم داریم و اگر آنها را نداریم، آماده کنیم. پس لیست زیر را چک کنید:
پیشنهاد سرآشپز برای نهار امروز: کوفته سبزی شیرازی
رشته پلو با گوشت قلقلی یکی از غذاهای قدیمی و سنتی کشورمان است که با مواد و رسپیهای متنوعی پخته میشود. این غذای خوشمزه در گذشته در مناسبتهای خاص به عنوان یک غذای مجلسی طبخ میشده است. بیایید روش پخت حرفهای آنرا یاد بگیریم.
مواد لازم برای کوفته سبزی شیرازی (برای ۶ تا ۸ نفر):
- گوشت چرخکرده: ۴۰۰ گرم
- برنج: ۴ پیمانه
- عدس: ۲ پیمانه
- لپه: ۲ پیمانه
- گندم یا ماشک: ۱ پیمانه
- سبزی معطر برای کوفته (تره و گشنیز و جعفری): به مقدار لازم
- ترخون خشک: ۱ قاشق غذا خوری
- شنبلیله: ۱ قاشق غذاخوری
- پیاز: ۱ عدد
- عصاره مرغ یا آب قلم: ۲ عدد
طرز تهیه کوفته سبزی شیرازی:
- شروع کار با خیساندن برنج، عدس، لپه و گندم از شب قبل است. این کار باعث میشود که حبوبات نرمتر شوند و در هنگام پخت، زمان کمتری نیاز داشته باشند.
- آنها را آبکش کرده و اجازه میدهیم تا کاملاً خشک شوند. در این فاصله، سبزیهای معطر را خوب میشوییم و اجازه میدهیم تا آب آنها کاملاً خشک شود.
- دو سوم از مواد خشک خیسخورده را در غذاساز چرخ میکنیم و در یک کاسه بزرگ میریزیم. مواد باقیمانده را به صورت دستی یا با استفاده از هاون میکوبیم تا کاملاً له شوند و سپس به مواد چرخشده اضافه میکنیم. سبزیهای خشکشده را نیز چرخ کرده و به مخلوط اضافه میکنیم و خوب هم میزنیم تا یکدست شود.
- گوشت چرخکرده را به همراه ترخون خشک، نمک، فلفل سیاه و قرمز و ادویه کوفته به مایه اضافه میکنیم. با دست ورز میدهیم تا مایه کوفته یکدست و منسجم شود.
- از مایه به اندازه ۱۵۰ گرم برداشته و به شکل گرد درمیآوریم. در صورت تمایل، میتوانیم داخل کوفتهها را با پیاز داغ، زرشک، گردوی خرد شده و آلو بخارا پر کنیم.
- کوفتههای آماده شده را برای نیم ساعت در یخچال قرار میدهیم تا استراحت کنند و شکل خود را بهتر حفظ کنند. این کار باعث میشود کوفتهها در هنگام پخت وا نروند.
- یک قابلمه بزرگ را انتخاب کرده و با کمی روغن روی حرارت متوسط قرار میدهیم.
- پیازها را پوست گرفته، ریز خرد میکنیم و به روغن داغ اضافه میکنیم. پیازها را تا زمانی که طلایی و نرم شوند تفت میدهیم.
- به پیاز داغ، ادویه کوفته، فلفل سیاه، ترخون و شنبلیله خشک اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم تا عطر ادویهها خارج شود. سپس آب قلم یا عصاره مرغ را اضافه کرده و اجازه میدهیم تا سس شروع به جوشیدن کُند.
- وقتی سُس به جوش آمد و یکدست شد، کوفتهها را به آرامی و یکییکی درون سس قرار میدهیم. باید مراقب بود که سس در حین اضافه کردن کوفتهها از جوش نیفتد تا کوفتهها به خوبی پخته شوند.
- کوفتهها باید حدود یک تا دو ساعت در سُس بپزند تا کاملاً نرم و طعمدار شوند. در این مدت، گاهیاوقات سطح سُس را چک کرده و در صورت نیاز کمی آب جوش اضافه میکنیم تا از خشک شدن سس جلوگیری شود.
- پس از اتمام پخت، کوفتهها را به همراه سس غلیظ و خوشمزهشان درون ظرف مناسبی سرو میکنیم. این کوفتههای خوش طعم و معطر را میتوان با نان یا برنج میل کرد.
- پیشنهاد سرآشپز برای شام: کوکو سویا و سیبزمینی
- به گزارش زیسان، کوکو سویا و سیب زمینی هم از آن دسته غذاهای خوشمزه با سویا است که کمتر کسی دست رد به سینه آن میزند.
مواد لازم برای کوکو سویا و سیبزمینی (برای ۶ نفر):
- سویا: ۳ لیوان
- تخممرغ: ۳ عدد
- پیاز: ۱ عدد درشت
- سیب زمینی: ۲ عدد متوسط
- جعفری ساطوری خرد شده: ۴ قاشق غذاخوری
- سیر: ۴ حبه
- زردچوبه، نمک، فلفل سیاه: به میزان لازم
- آرد سوخاری: ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه کوکو سویا و سیبزمینی:
- ابتدا باید سویا را خیس کنید. برای اینکه سویا طعم لذیذتری پیدا کند، میتوانید آنها را در شیر خیس کنید. ۳۰ دقیقه زمان برای خیسخوردن سویاها در شیر یا آب کافی است.
- بعد از خیس خوردن سویاها حسابی آب یا شیر آنها بگیرید. سویاها را مشت مشت بردارید و حسابی بچلانید.
- سیبزمینی خام و پیاز را رنده کنید و آبشان را بگیرید.
- سیرها را هم رنده کنید و به سیب زمینی و پیاز اضافه کنید.
- تمام مواد را با هم مخلوط کنید.
- برای اینکه مایه کوکو یکدست شود ادویهها، جعفری، آرد سوخاری و تخم مرغها را به علاوه مخلوط سویا، سیبزمینی، سیر و پیاز در غذاساز یا چرخگوشت بریزید. مایه کوکو باید صاف و یکدست شود. در یک ماهیتابه نچسب روغن را داغ کنید و مایه کوکو را به هر شکلی که دوست دارید سرخ کنید.
*نکته: برای درست کردن کوکو سویا و سیب زمینی به جای آرد سوخاری میتوانید از آرد نخودچی استفاده کنید.
*نکته: برای درست کردن کوکو سویا و سیب زمینی کافی است در صورت تمایل یک عدد هویج پخته به مایه کوکو اضافه کنید.
*نکته: به جای سیر تازه میتوانید از پودر سیر و نیز پودر انبه (در عطاریها موجود است) برای درست کردن این کوکو استفاده کنید.
*نکته: طرز تهیه کوکو سویا با سیب زمینی خام و سیب زمینی پخته مرسوم است. میتوانید به جای سیبزمینی خام میتوانید از سیبزمینی پخته استفاده کنید، اما سیبزمینی پخته باعث میشود کوکو روغن بیشتری به خودش جذب کند.