زهرا طیبی در روزنامه فرهیختگان نوشت: انتخابات مجلس دوازدهم به مرحله اعلام نتایج آرا رسید و تا اینجا تقریبا ترکیب مجلس دوازدهم در حوزههای شهرستانها مشخص شده است. البته سرنوشت برخی حوزه انتخابیهها قرار است در مرحله دوم انتخابات مشخص شود. برمبنای آماری که تا لحظه تنظیم گزارش بهطور رسمی اعلام شده، نتایج اعلامشده را بررسی کرده و در آن سهم هریک از چهار فهرست شورای ائتلاف، امنا، شورای وحدت و صبح ایران را از مجموع ۱۶۵ کرسی تعیینتکلیفشده ذکر کردهایم. در این جدول همچنین سهمیه احزاب اصلاحطلب فعال در انتخابات در کرسیهای سراسر کشور مورد بررسی قرار گرفته است. با به روز رسانی نتایج انتخابات این جدول نیز در صفحات مجازی روزنامه به روز رسانی میشود.
نکته قابلتوجه در مورد فهرست کاندیداهای پیروز اشتراک فهرستهای مختلف با یکدیگر است؛ اشتراکی که باعث میشود از همین ابتدا نتوان نام رئیس آینده مجلس و ترکیب هیاترئیسه را پیشبینی کرد؛ چراکه وجود اشتراکات بسیار موضعگیری سیاسی کاندیداهای پیروز را تا حد زیادی غیرقابلپیشبینی میکند، بهطور مثال شانا و امنا بهعنوان دو رقیب اصلی ۱۶ عضو مشترک در بین کاندیداهای پیروز دارند که برابر است با نیمی از حدود ۳۰ کرسی پیروزشده هرکدام، حتی فهرست صبح ایران که موضعش تقریبا تقابل با شاناست چهار برنده مشترک با فهرست شانا دارد.
اگرچه چهرههای شاخصی همچون پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی و فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی از ورود به مجلس بازماندهاند، اما مرور سایر اسامی نشان میدهد ترکیب مجلس یازدهم تا حد زیادی توانسته حضور خود را در مجلس دوازدهم نیز تکرار کند. در شرایطی که با ورود فهرستهای بسیار به عرصه انتخابات توقع رخ دادن یک جابهجایی بزرگ در مجلس میرفت چنین اتفاقی رخ نداد.
در شهر تهران اگرچه تا لحظه نگارش متن آرا نهایی نشده، اما در ۱۵۰۰ صندوق شمارششده هیچ کاندیدایی از فهرست اصلاحطلبان یعنی فهرست صدای ملت در بین ۶۰ نفر حضور ندارد. این یعنی درصورتیکه انتخابات در تهران به دور دوم برود رقابت بین فهرستهای چندگانه اصولگرایان است. اصلاحطلبان که از مجموع ۱۶۵ کرسی تعیینتکلیفشده ۱۹ کرسی را تصاحب کردهاند، بزرگترین برد خود را در آذربایجان شرقی کسب کردند.
از میان ۱۴ کرسی در پنج حوزه انتخابیه آذربایجان شرقی تقریبا پنج نامزد مورد حمایت اصلاحطلبان و اعتدالیها، تواستهاند بر رقبا پیروز شوند. مسعود پزشکیان که از حوزه انتخابیه تبریز نامزد شده بود، ازجمله چهرههای اصلاحطلب بود که توانست آرای مورد نیاز را بهدست آورد، اصلاحطلبان (حزب ندای ایرانیان و اعتماد ملی) تقریبا از هشت نامزد در شهر تبریز حمایت کرده بودند.
علاوهبر حذف احتمالی علی مطهری، محمدباقر نوبخت دیگر نامزد شاخص مورد حمایت اصلاحطلبان و اعتدالیها نتوانست از حوزه انتخابیه رشت، پیروز انتخابات شود. بااینحال مهرداد لاهوتی دیگر نامزد مورد حمایت اصلاحطلبان از حوزه انتخابیه لنگرود توانست پیروز انتخابات شود. گیلان تقریبا ۱۳ کرسی در بهارستان را به خود اختصاص داده است. سناریوی حذف بزرگان به کرمان نیز کشیده شده و محمد باهنر که ابتدا قصد حضور در انتخابات از حوزه تهران را داشت از حضور در مجلس بازماند.