زیسان: دولت سیزدهم با نوع نگاه ویژه خود به قشر ضعیف و آسیب پذیر از یک سو و به دلیل تورم مزمنی که ظرف چندسال اخیر گریبان بسیاری از خانوارها را گرفته، همواره تلاش کرده طرحهای حمایتی خاصی را در مقاطع مختلف تعریف نماید. حالا هم با طرح فجرانه و افزایش میزان یارانه برای درهمهای هدف، تلاش کرده تا در آستانه شب عید، قدرت خرید خانوارها را اندکی افزایش دهد؛ هر چند عدم اطلاع رسانی دقیق و مستمر از جزییات این طرح، مردم را با سردرگمی مواجه کرده است.
کافی است سری به فروشگاههای زنجیرهای بزنید تا با این پرسش مردم از کارکنان فروشگاه مواجه شوید که داستان یارانه اضافهای که دولت قرار است به مردم پرداخت کند چیست؟ چه کسانی مشمول هستند؟ چه زمانی میتوان خرید کرد و اصلا سازوکار این خرید به چه شکل است؟ آیا مبلغی در صورت خرید از یارانهها کسر خواهد شد یا این رقم جدا از مبلغ یارانهها است؟
مجموع این سوالات نشان میدهد که مردم در مورد این یارانه اضافه و یا تشویقی سردرگم هستند و دولت اطلاعرسانی مفید و موثری در این باره نداشته یا حداقل این اطلاع رسانی کافی نبوده است.
یکی از کارکنان یکی از شعب فروشگاههای زنجیرهای در گفتگو با خبرنگار اقتصادآنلاین میگوید: ما اطلاعاتی درباره این طرح نداریم و مردم به ویژه به دلیل تاخیری که در واریز یارانه در این ماه صورت گرفته، مکرر به ما مراجعه میکنند و سوال میپرسند، درحالی که ما اطلاع نداریم تا مردم را راهنمایی کنیم.
او همچنین از دولت گلایه کرد که چرا در یک برنامه تلویزیونی در این باره اطلاعرسانی نمیکند تا مردم از این سردرگمی نجات پیدا کنند.
پرداخت یارانه نقدی از سال ۸۹ و در دوره دوم ریاست جمهوری احمدی نژاد و با اجرای هدفمندسازی یارانهها و با مبلغ ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان آغاز شد. در سال ۹۸ و با شکل گیری اعتراضات به گرانی بنزین، دولت روحانی پرداخت یک یارانه جدید تحت عنوان یارانه بنزین را برای آرام کردن جو عمومی جامعه را در دستورکار قرار داد و یارانه ۵۰ هزارتومانی هم به مردم پرداخت شد.
پرداخت این دو یارانه تا سال ۱۴۰۱ ادامه یافت تا این که دولت وقت در این سال تصمیم به حذف ارز ترجیحی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی گرفت و این دو یارانه را ادغام و مبلغ آن را افزایش داد و از این پس دو رقم ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی با توجه به دهکها پرداخت شد.
دولت و مجلس مدت زیادی است که بحث کالابرگ الکترونیک و جایگزینی آن با یارانه نقدی را پیگیری میکنند، اما به مرحله اجرایی نمیرسد؛ هرچند از زمانی که دولت طرح فجرانه را آغاز کرده، این بحث جدی شده و مردم پیگیر آن شدهاند.
دولت در طرح فجرانه سیاست خود در مورد کالابرگ الکترونیک را تغییر داده است و از ۱۷ بهمن استارت اجرای آن را زده و قرار است در این طرح که سه ماه اجرایی میشود، دولت مبلغ ۲۲۰ هزار تومان را به دهکهای اول تا هفتم بدهد، به طوری که یارانه ۴۰۰ هزار تومانی به ۶۲۰ و یارانه ۳۰۰ هزار تومانی به ۵۲۰ هزار تومان افزایش یابد و این مبلغ جدا از مبلغ یارانه است.
افراد مشمول ۲۲۰ هزار تومان امکان خرید ۱۱ قلم کالای مصوب از جمله برنج، حبوبات، لبنیات، مرغ و تخم مرغ، روغن مایع، ماکارونی و قند وشکر را دارند.
اما گزارش میدانی خبرنگار اقتصاد آنلاین، از مراکز فروش این اقلام که اکثرا سوپرمارکتها و فروشگاههای کوچک هستند نشان میدهد که فروشندگان با سوءاستفاده از وضعیت نابسامان اجرای این طرح هر چه که در مغازه خود دارند و هر چه که مردم طلب میکنند از جمله چیپس و پفک را در قالب این طرح به فروش میرسانند و اینطور نیست که صرفا ۱۱ اقلام مصوب را به فروش برسانند.
همچین برخی مغازه داران در این میان از آب گل آلود ماهی میگیرند و در برابر فروش جنس در ازای مبلغ ۲۲۰ هزار تومان کالابرگ، ۲۰ هزار تومان از مردم اضافه دریافت میکنند، همچنین یک فروشنده دیگر مردم را مجبور به خرید اجناس به مبلغ ۸۰ هزار تومان غیر از آن مبلغ ۲۲۰ هزار تومان میکند تا سود بیشتری عایدش شود.
مردم از اجرای این طرح اطلاعات کافی ندارند و مشخص نیست که چرا دولت با وجود اجرای این طرح تشویقی به طور مناسب اطلاع رسانی نمیکند و شهروندان را سردرگم کرده است.
منبع: اقتصاد آنلاین