زیسان: فاکتور طلا، سند طلا و جواهرات شماست که نشان میدهد شما صاحب آن طلا هستید. طبق قانون نظام صنفی کشور، ارائه فاکتور برای هر مبلغی بالای ۱۰ هزار تومان در همه صنوف حق مشتری است.
همچنین، بر اساس قوانین اتحادیه طلا و جواهر، تمام طلافروشیها موظف هستند که به خریداران فاکتور تحویل دهند. فرقی هم نمیکند که طلا چه وزنی داشته باشد. طلافروشان باید حتی برای طلایی با وزن کمتر از یک گرم هم فاکتور فروش صادر کنند.
فاکتور طلا مهم است، چون فروش طلا بدون فاکتور بسیار سخت است و طلای بدون فاکتور در هنگام فروش در واحدهای مجاز طلافروشی خریداری نخواهد شد.
نکته مهم دیگر آنکه، هر طلافروشی با صدور فاکتور، درواقع طلای خریداریشده را تضمین میکند. اهیمت این موضوع در این است که، چون امکان تشخیص اصل یا تقلبی بودن طلای خریداری شده توسط خریداران وجود ندارد و کار راحتی نیست، طلافروش با صدور فاکتور به صورت کتبی اعلام میکند که مسئول اصل بودن طلا است و چنانچه زمانی غیر از این موضوع ثابت و مشخص شود که طلا تقلبی بوده است، مسئولیت آن بر عهده اوست و باید در برابر قانون پاسخگو باشد.
فرقی نمیکند فاکتور طلا دستی نوشته شود یا کامپیوتری باشد باید در یک فاکتور معتبر تمام خصوصیات طلای خریداریشده و همچنین، اطلاعات مربوط به طلافروش درج شود. در زیر، اطلاعاتی که باید در فاکتور طلا درج شود، آمده است:
۱. سربرگ فاکتور: سربرگ باید نام، آدرس، تلفن و لوگوی طلافروشی و شماره فاکتور یا سریال داشته باشد.
۲. تاریخ خرید
۳. مشخصات خریدار: طلافروش باید نام و نام خانوادگی و همچنین شماره تماس خریدار را درج کند. بعضی از طلافروشان، کد ملی خریدار را هم در قسمت مشخصات خریدار مینویسند.
۴. ثبت عنوان کالای خریداریشده: اگر کالاهای خریداری شده شامل چند قطعه باشد نباید مشخصات آنها به صورت کلی نوشته شود. باید مشخصات هر کدام به تفکیک و به صورت جداگانه درج شود. برای مثال، سایز النگو، گوشواره، اسم دستبند و غیره.
۵. درج قیمت روز طلا که شامل قیمت لحظهای یک گرم طلای آب شده ۱۸ عیار است.
۶. درج عیار طلا که معمولا عدد ۱۸ یا ۷۵۰ نوشته میشود.
۷. اجرت (کارمزد) که هزینه ساخت محصول خریداریشده است و با توجه به نوع محصول، متفاوت است.
۸. سود تکفروشی طلافروش که حداکثر ۷ درصد است.
۹. ثبت مشخصات و وزن متعلقات کالا از جمله نگین، سنگ، چرم و ...
۱۰. درج مالیات بر ارزش افزوده: توجه داشته باشید مالیات بر ارزش افزوده باید بدون لحاظ کردن روی فلز طلا و فقط نسبت به سود و اجرت محاسبه شود و اگر روی ارزش کل فاکتور محاسبه شود، تخلف است.
۱۱. ثبت قیمت نهایی طلا که مجموع قیمت، نرخ اجرت، سود و مالیات است. قیمت نهایی باید هم به عدد و هم به حروف نوشته شود.
۱۲. مهر و امضای طلافروشی که حتما باید رسمی باشد.