جزئیات جدید درباره برج ترامپ در دمشق؛ مجری طرح کیست و چطور ساخته میشود؟

پیش از دیدار دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، با ابو محمد جولانی رئیس جمهور موقت سوریه در اوایل ماه مه در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، منابع آگاه به خبرگزاری رویترز گفته بودند که پروژه ساخت «برج ترامپ» در دمشق بخشی از یک طرح راهبردی است که شرع برای تضمین دیدار با ترامپ در سفرش به خاورمیانه دنبال میکند.
این طرح همچنین شامل کاهش تنشها با اسرائیل و اعطای حق دسترسی به منابع نفت و گاز سوریه به آمریکا است.
جاناتان بس، فعال آمریکایی حامی ترامپ، که روز ۳۰ آوریل دیداری چهارساعته با احمد شرع در دمشق داشت، در ترتیب دادن دیدار تاریخی دو رئیسجمهور نقش ایفا کرد.
بس به رویترز گفت: «شرع به دنبال معاملهای برای آینده کشورش است.» او اضافه کرد که این معامله میتواند شامل بهرهبرداری از منابع انرژی، بهبود روابط با رژیم اسرائیل باشد.
او افزود: «شرع به من گفت که میخواهد برج ترامپ را در دمشق بسازد و خواهان صلح با همسایگان سوریه است. آنچه او به من گفت، برای منطقه و برای اسرائیل خوب است.» بس همچنین اشاره کرد که شرع از نوعی ارتباط شخصی بین خودش و ترامپ صحبت کرد، چون هر دو قبلا از یک سوءقصد جان سالم به در برده بودند.
هزینهای که به ۲۰۰ میلیون دلار میرسد
به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، ایده ساخت برج ترامپ در پایتخت سوریه با ۴۵ طبقه و هزینهای که احتمالا به ۲۰۰ میلیون دلار میرسد و نام ترامپ که به رنگ طلایی در بالای آن نصب میشود، پروژهای به نظر میرسد که به طور ویژه برای جلب توجه رئیسجمهور آمریکا طراحی شده است.
ولید محمد زعبی، رئیس گروه «تایگر» امارات، که ارزش آن حدود ۵ میلیارد دلار برآورد میشود و مسئول توسعه این پروژه است، گفت: «این پروژه پیام ماست. این کشور که رنج کشیده و مردمش برای سالهای زیادی، به ویژه در پانزده سال گذشته درگیر جنگ بودهاند، سزاوار آن است که گامی به سوی صلح بردارد.»
پیشنهاد ساخت این برج در چارچوب تلاشهای دولت جدید سوریه برای جلب رضایت دولت آمریکا مطرح شد. این تلاشها که با هدف برداشتن تحریمها و عادیسازی روابط با واشنگتن صورت میگرفت، با پیشنهاد دسترسی آمریکا به نفت و فرصتهای سرمایهگذاری در سوریه، به علاوه ارائه تضمینهایی برای امنیت اسرائیل، همراه بود.
سوریه از سال ۱۹۷۹ تحت تحریمهای آمریکا بوده و این تحریمها پس از سرکوب خونین معترضان به حکومت بشار اسد، رئیس جمهور پیشین سوریه، در سال ۲۰۱۱ تشدید شد.
با وجود سقوط اسد در ماه دسامبر گذشته، آمریکا تحریمها را حفظ کرد، چون از روی کار آمدن دولت جدید به رهبری جولانی بیم داشت. هفته گذشته ترامپ اعلام کرد که همه تحریمهای آمریکا علیه سوریه را لغو کرده است. او پس از دیدار با احمد شرع، او را «مردی جذاب و قدرتمند» توصیف کرد.
اکنون، با لغو تحریمها و تحکیم روابط با واشنگتن، ممکن است برج ترامپ از یک طرح پیشنهادی به واقعیتی ملموس تبدیل شود. قرار است ولید زعبی این هفته به دمشق برود تا رسما برای دریافت مجوز ساخت این برج بلند درخواست بدهد.
او گفت: «ما در حال بررسی چندین مکان هستیم و پیشنهاد ساخت برج ۴۵ طبقهای دادهایم که تعداد طبقات آن بسته به شرایط، قابل افزایش یا کاهش است.» او افزود که هزینه ساخت این برج تجاری بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون دلار خواهد بود.
پس از دریافت مجوز ساخت، زعبی باید با برند تجاری ترامپ وارد مذاکره شود تا حقوق امتیاز آن را دریافت کند.
تصاویر مدل این برج که روزنامه «گاردین» به دست آورده، نشان ترامپ را ندارد، چون روند اخذ مجوز امتیازدهی هنوز به جریان نیفتاده است.
برآورد شده است که ساخت این برج سه سال طول بکشد و قرار است بلافاصله پس از دریافت تاییدیههای قانونی از دولت سوریه و گرفتن حقوق مربوطه از سازمان تجاری ترامپ، آغاز شود.
با وجود این همچنان موانعی بر سر راه آغاز این طرح وجود دارد، زیرا روند برداشتن تحریمها هنوز بهطور کامل شفاف نشده و اقتصاد ویران سوریه و وضعیت سیاسی شکننده ممکن است اجرای این پروژه را دشوار کند.
ولید زعبی، تاجر سوری-اماراتی یکی از مدیران پروژههای برج ترامپ در استانبول را به کار گرفته و خود او حدود ۲۷۰ پروژه در سراسر خاورمیانه به انجام رسانده است. او هماکنون در حال ساخت برج «تایگر اسکای» در دوبی است؛ پروژهای به ارزش یک میلیارد دلار که گفته میشود «مرتفعترین استخر شنای جهان» را خواهد داشت. زعبی در ژانویه گذشته، درست پیش آن که احمد شرع به ریاست دولت موقت سوریه برسد، با او دیدار کرده بود.
جلب نظر ترامپ
ایده ساخت برج ترامپ در دمشق در ماه دسامبر گذشته شکل گرفت؛ زمانی که جو ویلسون، عضو جمهوریخواه کنگره آمریکا، این ایده را در سخنرانیاش در کنگره مطرح کرد. رضوان زیاده، نویسنده سوری نزدیک به احمد شرع، گفت: «ایده اصلی جلب توجه رئیسجمهور ترامپ بود.» او این ایده را به زعبی پیشنهاد داد و هر دو شروع به کار روی پروژه کردند.
این رویکرد بخشی از یک کمپین تبلیغاتی چندوجهی بود که هدفش قرار دادن سوریه در دستور کار ترامپ بود. ترامپ بعد از آغاز دوره دوم ریاستجمهوری، صحبت چندانی درباره سوریه نکرده بود و به نظر میرسید مسیر برداشتن تحریمها طولانی باشد.
احمد شرع بازرگانان آمریکایی و اعضای کنگره را در دمشق به حضور پذیرفت و آنها را به بازدید از زندانهای اسد و روستاهای مسیحی اطراف پایتخت سوریه برد.
در همین حال اسعد شیبانی، وزیر خارجه سوریه، در جریان سفر به سازمان ملل متحد در نیویورک، با رهبران مذهبی نزدیک به دولت ترامپ دیدار کرد.
در میان این تحرکات دیپلماتیک، «برج ترامپ» به عنوان ابزاری برای جلب نظر رئیسجمهور آمریکا مطرح شد، به ویژه با سبک غیرمتعارف ترامپ که مرز میان منافع تجاری خانوادگی و جایگاه سیاسی را محو کرده بود، آن هم در خاورمیانه که قطر پیشتر یک هواپیمای مجلل به او اهدا کرده بود.
در اوایل ماه آوریل، رضوان زیاده یک مدل اولیه از برج را به شیبانی ارائه داد. بهگفته او الشیبانی «اشتیاق زیادی» نسبت به این طرح نشان داد. زیاده همچنین مدل را به سفیر عربستان سعودی در دمشق داد، به این امید که از طریق ریاض به تیم ترامپ برساند. زیاده گفت: «این طور میتوانی هم عقل و هم دل او را به دست بیاوری.»
اعتماد رضوان زیاده به استراتژیاش زمانی افزایش یافت که ترامپ در فوریه گذشته ویدئویی منتشر کرد که برج ترامپ را در غزه به عنوان بخشی از طرح جنجالیاش برای کوچاندن فلسطینیها از این منطقه و ساخت یک منطقه ساحلی لوکس در سرزمینهای فلسطینی نشان میداد.
سوریها امیدوارند پروژهای املاک و مستغلاتی به بزرگی برج ترامپ بتواند سرمایهگذاریهای بیشتری از سوی جامعه جهانی به سوریه جذب کند.
سوریه به سرمایهگذاریهای عظیمی در زیرساختها و خدمات اساسی نیاز دارد که فراتر از پروژههای لوکس و نمادین هستند. سازمان ملل متحد برآورد کرده است که ۹۰ درصد از مردم سوریه در فقر زندگی میکنند و بیشتر روز خود را بدون برق یا مراقبتهای پزشکی مناسب میگذرانند.
زعبی مدعی ست: «این پروژه درباره چگونگی گذر این کشور جنگزده به مکانی سرشار از نور و زیبایی است، پروژهای نمادین که به امنیت و صلح کمک میکند.»
در سراسر جهان، ساختمانهای متعددی با نام «برج ترامپ» شناخته میشوند. در حالی که این نام معمولا با آسمانخراش ۵۸ طبقه نیویورک شناخته میشود، ساختمانهای دیگری نیز با همین نام در مکانهای مختلف وجود دارند، از جمله در لاسوگاس و شیکاگو و حتی در خارج از آمریکا در شهرهایی مانند استانبول در ترکیه و مومبای در هند.
شاید شمارش دقیق این برجها کمی دشوار باشد، چرا که برخی از این ساختمانها مجوز استفاده از نام ترامپ را دارند و برخی دیگر مستقیما متعلق به سازمان ترامپ هستند و تحت نظر آن اداره میشوند.