زیسان: تیم ملی فوتبال کشورمان امروز در آخرین دیدار خود در مرحله گروهی جام ملتهای آسیا امروز –سهشنبه- از ساعت ۱۸:۳۰ به مصاف امارت خواهد رفت. سومین بازی تیم ملی ایران در جام ملتها بر خلاف انتظارات اولیه، یک جدال تمامعیار برای پیروزی نیست. وضعیت جدول در گروه D مسابقات که ژاپن در آن قرار دارد، یک معادله پیچیده را پیشوری ایران و امارات قرار داده است.
به گزارش «زیسان»، اگر در ابتدای جام ملتهای آسیا چنین تصور میشد که ایران با ژاپن تا فینال مواجه نخواهد شد؛ حالا باخت ناباورانه ساموراییها برابر عراق، تمامی معادلات را دگرگون کرده است. در وضعیت کنونی بحث بر سر قرار گرفتن در دو سوی متفاوت از جدول است. در یک سو، ژاپن و کره جنوبی قدرتمند در مرحله یک چهارم قرار دارند و در سوی دیگر، حریفانی نسبتا آسانتر یعنی قطر و استرالیا.
همین ملاحظه به بازی امشب ایران و امارت در گروه C مسابقات جام ملتها رنگوبوی متفاوتی بخشیده است. شاید آنچنان که برخیها میگویند شعار تیم قهرمان باید همه را ببرد، چندان کارساز نیست؛ بلکه باید تصمیمی استراتژیک را برای رسیدن به یک قرعه آسانتر اتخاذ کرد.
در بازی امشب بُرد و یک تساوی به معنای صدرنشینی ایران خواهد بود. صدرنشینی در گروه C بدین معناست که باید در مرحله یک هشتم ایران باید به مصاف تیم سوم یکی از گروههای A، B یا F برود. تیم سوم گروه A جام ملتهای آسیا مشخص شده و چین با ۲ امتیاز در این جایگاه قرار گرفته و امروز هم تکلیف تیم سوم جدول در گروه B تعیین میشود که احتمالا از بین تیمهای سوریه (یک امتیاز) و هند (صفر امتیاز) خواهد بود. پیشبینیهای حاکی زا آن است که احتمالا سوریه برنده مسابقه با هند خواهد بود و تا حدودی سوم شدناش قطعی به نظر میرسد.
از سویی دیگر، احتمال صعود تیم سوم گروه E نیز به دور بعد بالا است. در این گروه اردن و کره جنوبی ۴ امتیازی هستند و بحرین با ۳ امتیاز در رده دوم است. در صورتی که بحرین یک تساوی نیز در روز آخر برابر اردن به دست بیاورد میتواند راهی دور بعد شود. با در نظر گرفتن صعود تیم سوم گروههای B، E و F به دور بعدی جام ملتهای آسیا به سراغ تعیین حریف ایران میرویم. در این شرایط تیم ملی فوتبال ایران قطعا با تیم سوم گروه B یعنی سوریه روبرو خواهد شد؛ مگر این که سوریه مقابل هند شکست بخورد یا متوقف شود که در این شرایط تیم سوم گروه B از صعود به مرحله حذفی باز میماند.
در این صورت تیم ملی ایران با تیم سوم گروه E یعنی کره جنوبی، اردن، بحرین روبرو نخواهد شد و ۶ احتمال وجود خواهد داشت؛ ۳ احتمال تقابل با تیم سوم گروه B و ۳ احتمال تقابل با تیم سوم گروه F. یعنی حریف ایران در دور بعدی یکی از تیمهای ازبکستان (احتمال کم)، سوریه، هند، تایلند، عمان یا قرقیزستان (احتمال کم) خواهد بود. براساس این رویکرد، پیش بینی میشود تیم ملی ایران در دور بعد با یکی از دو تیم سوریه یا عمان یا تایلند روبرو شود. هدایت سوریه را هکتور کوپر بر عهده دارد و روی نیمکت تیم ملی عمان نیز برانکو ایوانکوویچ نشسته است.
علاوه بر این باید توجه داشت که در حالت صدرنشینی ایران در گروه خود، ژاپن به عنوان مهمترین رقیب ایران در رده دوم گروه D قرار خواهد گرفت و با صدرنشین گروه E (اردن یا کره جنوبی) بازی خواهد کرد که برنده این دیدار در یک چهارم نهایی حریف ایران خواهد شد؛ بنابراین رقیب قطعی ایران در یک چهارم در صورت برتری در مرحله یک هشتم، یکی از تیمهای ژاپن یا کره جنوبی خواهد بود. ضمن اینکه در مرحله نیمهنهایی هم رقیب محتمل شاگردان قلعهنویی در صورت برتری بر ژاپن یا کره جنوبی، یکی از سه تیم قطر، ازبکستان و یا استرالیا خواهد بود.
در صورت باخت تیم ملی مقابل امارات، این ایران است که به عنوان تیم دوم صعود میکند. در صورت سعود به عنوان تیم دوم، تیم ملی در مرحله حذفی به مصاف تاجیکستان، تیم دوم گروه A خواهد رفت. شکست دو بر یک ژاپن مقابل عراق در دومین بازی خود در گروه D جام ملتها تمامی معادلات را دگرگون کرد. حالا دوم شدن ژاپن در گروه خود تا حدود زیادی قطعی به نظر میرسد و عراق به عنوان تیم صدرنشین صعود خواهد کرد.
ایران در صورتی که با شکست مقابل امارات در گروهش دوم شود، قطعا تا نیمه نهایی، با هیچ یک از قدرتهای کلاسیک قاره آسیا یعنی کره جنوبی، عربستان، ژاپن و استرالیا و حتی قطر میزبان رو به رو نخواهد شد. اما در مرحله نیمهنهایی با یکی از تیمهای عربستان یا استرالیا با ضریب اطمینان بیشتر و کره جنوبی با احتمال کمتر برای رسیدن به فینال رقابت خواهد کرد.
نگاه به دو سوی وضعیت جدول به وضوح نشان میدهد که دوم شدن در گروه C مسابقات برای ایران به مراتب قرعه راحتتری خواهد بود. حتی در چند روز گذشته برخی از فوتبالیستهای اسبق و کارشناسان نیز خواستار مهندسی صعود ایران شدهاند. برای نمونه خداد عزیزی با صراحت میگوید: اگر قرار است مهندسی کنیم چرا این کار را انجام ندهیم؟ وقتی طرف دیگر چین و استرالیا است و مسیر ساده تری داریم، چرا باید خودمان را در طرف ژاپن و کره جنوبی قرار بدهیم. او حتی میگوید اگر مربی تیم ملی بود به امارات میباخت تا به آن سمت جدول برود.
سخنان امیر قلعهنوعی در کنفرانس خبری پس از بازی با هنگکنگ نیز تا حدود زیادی بر ابهامات در این رابطه افزوده است. سرمربی تیم ملی در پاسخ به این سوال که شکست ژاپن برابر عراق تغییری در برنامههای او ایجاد میکند، تاکید کرد: «به این موضوع فکر میکنیم و اگر بگوییم نه یعنی به جدول مسابقات نگاهی نداشتهایم. اما بیشتر و بیشتر باید بر قدرت تاکتیکی تیم خودمان تمرکز داشته باشیم».
بر کسی پوشیده نیست که دوم شدن ایران در گروه C مسابقات جام ملتها به نفع کشورمان خواهد بود، اما این مساله بدین معنا نیست که اماراتیها نیز به سناریوی مهندسی بازی با ایران فکر نکرده باشند. شاید برای یکی از معدود بارها امشب اکثر طرفداران فوتبال دوست داشته باشند تیم ملی ایران بازی را ببازد تا از شانس بالاتری برای صعود به مرحل بالاتر و حتی قهرمانی برخوردار باشد.