منشا اصلی کرونا بالاخره فاش شد
زیسان: ارزیابی سیآیای، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، حاکی است که ویروس کرونا به احتمال زیاد از یک آزمایشگاه به بیرون رخنه کرده است.
گزارش تازهٔ سیآیای در دولت جو بایدن و زیر نظر ویلیام برنز، مدیر این سازمان در دولت قبلی، تهیه شده، اما روز شنبه ششم بهمن به دستور جان رتکلیف، مدیر جدید این آژانس، از حالت محرمانه خارج شد.
بر اساس ارزیابی تازه که مبتنی بر اطلاعات و شواهد جدیدی نیست، ویروس کرونا که در نوامبر سال ۲۰۱۹ به یک همهگیری بسیار مرگبار انجامید «به احتمال فراوان» از آزمایشگاهی در چین نشأت گرفته؛ با این همه سیآیای در ارزیابی خود میزان اطمینان به این نتیجهگیری را «اندک» عنوان کرده است.
در اسفندماه سال ۱۴۰۱ هم کریستوفر ری، مدیر اداره تحقیقات فدرال آمریکا، افبیآی، گفته بود که تحقیقات این نهاد نشان میدهد به احتمال فراوان منشاء شیوع ویروس کرونا آزمایشگاه ویروسشناسی شهر ووهان در چین بوده است.
در همان زمان، روزنامه وال استریت جورنال هم گزارش داد که وزارت انرژی آمریکا با «سطح نازلی از اعتماد» به این نتیجه رسیده که منشاء همهگیری کرونا نشتی غیرعمدی در چین بوده است.
چند ماه بعد رسانههای بریتانیایی از تحقیقاتی پرده برداشتند که سه دانشمند مؤسسه ویروسشناسی ووهان چین را «بیماران صفر» همهگیری ویروس کشنده کرونا معرفی میکرد.
ویروس کشنده کرونا پس از آن که در نوامبر سال ۲۰۱۹ در ووهان چین پیدا شد، به یک همهگیری دامن زد که طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی تا ابتدای زمستان سال گذشته بیش از ۷۷۲ میلیون را مبتلا کرده و جان بیش از هفت میلیون نفر را گرفته است.
سیآیای روز شنبه بیانیهای در پی انتشار ارزیابی خود منتشر کرد که در آن اشاره شده است محققان این سازمان همچنان دو سناریوی نشت آزمایشگاهی و خاستگاه طبیعی را برای آغاز همهگیری کرونا «محتمل» میدانند.
با این همه به گفته کارشناسان تا زمانی که چین یافتهها و شواهد خود از آغاز این همهگیری را با جهانیان در میان نگذارد، نمیتوان با قطعیت پرده از منشاء بیماری کووید ۱۹ برداشت، امری که چین تاکنون از آن سر باز زده و تلاش برای یافتن منشاء کرونا را «سیاسی» خوانده است.
دونالد ترامپ که کووید ۱۹ در دوران ریاستجمهوری اول او همهگیر شد تا مدتها کرونا را «ویروس چینی» مینامید.
در پایان سال ۲۰۲۴ و در پنجمین سالگرد آغاز همهگیری مرگبار، سازمان بهداشت جهانی بار دیگر رسما از چین خواست دادهها و شواهد خود در این زمینه را با دانشمندان سراسر جهان در میان بگذارد و این کار را «وظیفهای اخلاقی و علمی» توصیف کرد.
دولت چین در پاسخ به دعوت این سازمان به شفافیت و مشارکت با دیگر کشورها ادعا کرد که تمام اطلاعات را با دیگران در میان گذاشته و چیزی را پنهان نگه نداشته است.