مهسا قربانی داور زن ایرانی به اتهام جعل ویزا در کپنهاگ دستگیر شد
«در شب کریسمس، این زن ۳۵ ساله روی صندلی دادگاه نشسته، دستش را روی صورتش گرفته و گریه میکند.» این توصیفی است که رسانه دانمارکی «اکسترابلادت» درباره مهسا قربانی، داور باتجربه فوتبال ایران نوشته است. قربانی که مدتی پیش خبر مهاجرتش از ایران رسانهای شد، به تازگی در دانمارک به اتهام جعل مدارک اقامت دستگیر شده است.
او حدودا یک هفته پیش، پروازش در خاک کپنهاگ نشست و وقتی خواست با پروازی دیگر به ادینبورگ برود، به دست پلیس دانمارک بازداشت شد. رسانههای دانمارکی میگویند قربانی قصد داشته در ادینبورگ درخواست پناهندگی کند. آنچه در ادامه میخوانید اطلاعاتی است که رسانهها و روزنامه برلینسکه دانمارک درباره علت بازداشت و وضعیت او نوشتهاند.
مهسا قربانی اولین زن ایرانی بود که مسابقه مردان را داوری کرد و اولین داور زن فوتبال ایران است که مدرک VAR دارد. قربانی کمتر از یک ماه پیش به دلایلی ایران را ترک کرد. آنطور که رسانههای دانمارکی میگویند او ابتدا با هواپیما به ترکیه رفته و از آنجا به ترتیب به سوئیس، سوئد و دانمارک پرواز کرده است. با این حال او زمانی که میخواست از گیت پرواز رد شود و خود را به ادینبورگ برساند، به خاطر ویزای جعلی به دست پلیس متوقف و بازداشت شد.
ویزایی که با پرداخت پول گرفته شده است
چند روز پس از دستگیری، قربانی در دادگاه عالی کپنهاگ حاضر شد و ادعا کرد نمیدانسته ویزایش جعلی است. او چندین بار تکرار کرد که مطمئن بوده ویزایش معتبر است. قربانی در این دادگاه اعلام کرد که به فردی پول زیادی پرداخت کرده تا مدارک را برایش آماده کند.
این داور ایرانی در دادگاه برای اثبات بیاطلاعی خود از جعلی بودن ویزای شنگن گفت: «از فردی که مدارک را برایم آماده میکرد پرسیدم چرا برای صدور ویزا از من اثر انگشت گرفته نشده، اما او گفت که مدارک قانونی هستند و من میتوانم به مدت یک ماه با آن سفر کنم. به همین علت هم پول زیادی به او پرداخت کردم.» با این حال دادستان دادگاه اشاره کرد که با توجه به اینکه قربانی به خاطر شغلش به سفر عادت داشته، باید بداند که اجازه اقامت و ویزا چیزی نیست که بتوان آن را خریداری کرد.
درخواست پناهندگی پس از بازداشت
وکیل قربانی پس از دستگیری او برایش درخواست پناهندگی داد. وکیل او در دادگاه گفت که مقامات دانمارک باید ابتدا پرونده پناهندگی او را بررسی کنند و سپس به بررسی پرونده کیفری برسند. او همچنین درخواست کرد که قربانی در بازداشت نماند. با این حال این دادستان پرونده گفت قربانی میتوانسته در کشورهای دیگر درخواست پناهندگی بدهد و نیازی نبوده به ادینبورگ برود. او همچنین اعلام کرد درخواست پناهندگی باید به روش دیگری بررسی شود. قاضی در آخر تصمیم گرفت قربانی به مدت ۲۲ روز به اتهام جعل اسناد در بازداشت بماند. در حال حاضر به این حکم اعتراض شده و در روزهای آینده برای آن تصمیم گیری میشود.
۲۳ اسفند ماه سال گذشته فدراسیون فوتبال اعلام کرد که قرار است مهسا قربانی یکی از داوران اتاق VAR برای دربی تهران باشد. در عرض کمتر از ۲۴ ساعت، اما ناگهان اعلام شد، فدراسیون فوتبال از این تصمیم منصرف شده و قرار است داور دیگری جایگزین مهسا قربانی در اتاق ویایآر شود. پس از آن قربانی در گفتوگو با رسانههای فارسی خارج از کشور ادعا کرد به دلیل رعایت نکردن حجاب در مسابقات بینالمللی او را خط زدهاند. بعد از این ماجرا فرصت دیگری به او داده شد تا در مسابقه فینال جام حذفی بین دو تیم سپاهان و مس رفسنجان بهعنوان داور اتاق وار حضور داشته باشد.
این بار البته فدراسیون این کار را در سکوت خبری مطلق پیش برد تا از حاشیههای احتمالی جلوگیری کند. او در ده سال اخیر در مسابقات مهمی، مثل جام ملتهای زنان آسیا قضاوت کرده و اولین داور زن ایرانی محسوب میشود که در یک مسابقه مردان قضاوت کرده که او این تجربه را در مسابقات زیر ۱۴ سال فوتبال مردان مالدیو بهدست آورده است. البته او تابستان امسال در مسابقات کافا ۲۰۲۴ در نقش داور اول حضور پیدا کرد و مسابقه تیمهای ملی تاجیکستان و افغانستان را سوت زد. قربانی حدود شش ماه بعد ایران را برای همیشه ترک کرد.
دو: گزارش جدید وزارت امور خارجه آمریکا نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴، درخواست نزدیک به ۵۶ درصد از ایرانیها برای ویزای آمریکا، رد شده است. این یعنی از هر صد ایرانی درخواست ویزای ۵۶ نفر ریجکت شده است. کشور دانماک هم مدتی پیش آمار مشابهی منتشر کرد. طبق این آمار این کشور ۷۵ درصد درخواست ویزای شهروندان ایرانی را رد کرده است.
بررسی آمار شش سال گذشته ریجکتی ویزای ایرانیها به دست آمریکا نشان میدهد میزان رد درخواست به مرور کمتر شده است. در سه سال گذشته این آمار تغییر آنچنانی نکرده است. یعنی در سالهای ۲۰۲۲، ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، این آمار بین ۵۳ درصد تا ۵۶ درصد در نوسان بوده. در سال ۲۰۲۱ آخرین سال ریاست جمهوری دونالد ترامپ، این میزان حدود یازده درصد افزایش داشته و به ۶۷ درصد رسیده است.
اما ناگهان میبینیم که این آمار در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۱۹ به حدود ۸۵ درصد رسیده و رشد بزرگی را تجربه کرده است. دلیل افزایش ریجکتیها در این سالها ریاست جمهوری ترامپ و سیاستهای ضد مهاجرتی اوست و کاهش آن هم به خاطر روی کار آمدن جو بایدن اتفاق افتاده است. اگر ترامپ باز هم بخواهد سیاستهای قبلی خود را پیش بگیرد، میزان ریجکتیها رشد بزرگی را تجربه خواهد کرد و ایرانیهای زیادی از مهاجرت به آمریکا باز میمانند.
درمورد چرایی رد ویزای ایرانیها به دست سفارت دانمارک هم باید گفت، به طور کلی مسافران کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا برای ورود به حوزه شنگن با چالشهای زیادی رو به رو هستند، اما دانمارک یکی از کشورهایی است که بالاترین نرخ ریجکتی ویزا را به خود اختصاص داده و سختگیری زیادی در این باره به خرج میدهد.
منبع: هفت صبح