«ناو ترومن» چطور جنگنده خودی را سرنگون کرد؟!
زیسان: حضور ناو هواپیمابر «هری ترومن» در خاورمیانه همزمان با تشدید حملات انصارالله یمن در دریای سرخ، تنشها را افزایش داده و حادثه هدف قرار گرفتن یک جنگنده آمریکایی توسط آتش خودی، نگرانیها درباره هماهنگی عملیات نظامی آمریکا را بیشتر کرده است. نیروهای آمریکا بعد از این حادثه به شدت دچار تنش و تردید شدهاند.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام) در تاریخ ۱۵ دسامبر (۲۵ آذر) اعلام کرد که ناو هواپیمابر «هری ترومن» و گروه ضربت همراه آن شامل چندین رزمناو دیگر، وارد منطقه خاورمیانه شدند، اما مشخص نکرد که ماموریت آنها قرار است در دریای سرخ باشد.
حال آنکه کریدور دریای سرخ با وجود گشتزنی ائتلافهای نظامی جداگانه به رهبری آمریکا و اروپا در این منطقه، کماکان به دلیل حملات مداوم انصارالله، همچنان یک چالش جدی رای رژیم اسرائیل و آمریکا است.
آمریکا در یک هفتهای که از زمان بازگشت ناوهواپیمابر ترومن به خاورمیانه میگذرد، حملات هوایی خود برای هدف قرار دادن مواضع انصارالله در خاک یمن و همچنین مقابله با موشکهای پرتابی به سمت دریای سرخ و مناطق اطراف آن، افزایش داده است.
با این حال نیروهای یمن ممکن است به آمریکاییها رو دست بزنند. به طوری که صرف حضور یک گروه کشتی ضربت آمریکایی ممکن است خودش جرقه حملات جدیدی از سوی انصارالله را بزند، مانند آنچه ناو هواپیمابر «آیزنهاور» در اوایل سال جاری میلادی تجربه کرد، به طوری که نیروی دریایی آمریکا آن را شدیدترین نبرد خود از زمان جنگ دوم جهانی توصیف کرد.
سانحه هوایی سقوط جنگنده آمریکایی
ارتش ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که دو خلبان نیروی دریایی این کشور روز یکشنبه ۲۲ دسامبر (۲ دی) بر اثر برخورد «آتش نیروهای خودی» بر فراز دریای سرخ دچار سانحه شدند. این جدیترین سانحه برای نیروهای آمریکایی در بیش از یک سال عملیات بمباران یمن است.
هر دو خلبان پس از ایجکت کردن از هواپیمای سانحهدیده خود، جان سالم به در بردند و تنها یکی از آنها دچار جراحات شد.
ارتش ایالات متحده در آن زمان مشغول انجام حملات هوایی علیه انصارالله در یمن بود، اگرچه که سنتکام در مورد مأموریت خود توضیح بیشتری ارائه نداد.
فرماندهی مرکزی گزارش داد که هواپیمای نظامی سرنگون شده یک فروند جت جنگنده «مکدانل داگلاس اف/ای-۱۸ هورنت - F/A-۱۸» بود که تازه از ناو هواپیمابر «هری ترومن» بلند شده است.
ستنکام در بیانیهای اعلام کرد که یکی از رزمناوهای گروه ضربت ناو ترومن که به موشکهای هدایت شونده مجهز بود، به اشتباه به این جنگنده دو سرنشینه شلیک کرد که به هدف اصابت کرد.
هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث شده که «رزمناو گتیسبورگ» یک جنگنده «اف/ای-۱۸» را با هواپیما یا موشک دشمن اشتباه بگیرد، بهویژه اینکه تماما کشتیهای یک گروه ضربت از طریق رادار و سامانههای رادیویی به هم متصل هستند.
صحبت از چند ثانیه است
انصارالله یمن از زمان آغاز حمله رژیم اسرائیل به نوار غزه در اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲)، تا کنون حدود ۱۰۰ کشتی وابسته به رژیم اسرائیل و برخی همپیمانان آن را با موشکها و هواپیماهای بدون سرنشین هدف قرار دادهاند.
انصارالله در طول این کارزار خود یک کشتی را تصرف و دو کشتی دیگر را غرق کردند که منجر به کشته شدن چهار ملوان شد. سایر موشکها و پهپادهای حوثیها یا توسط دو ائتلاف جداگانه به رهبری آمریکا و اروپا در دریای سرخ رهگیری شدهاند یا نتوانستهاند به اهداف خود برسند که شامل کشتیهای نظامی غربی نیز میشود.
آتش شدید انصارالله تنها چند ثانیه به ملوانان آمریکایی و خلبانان برای واکنش فرصت میدهد.
جتهای جنگنده آمریکایی شنبه شب و اوایل روز یکشنبه چندین حمله هوایی علیه صنعا، پایتخت یمن را که حوثیها از سال ۲۰۱۴ در کنترل خود دارند، انجام دادند. سنتکام در این خصوص مدعی شد که این حملات یک «انبار ذخیره موشک» و یک «مقر فرماندهی و کنترل» را هدف قرار دادند؛ اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
انصارالله حملات آمریکا به صنعا و اطراف شهر بندری حدیده را تایید کرد، اما اطلاعاتی در مورد تلفات یا خسارات ارائه نکردند. در صنعا، به نظر میرسید که حملات بر دامنه کوهی متمرکز شدهاند که تأسیسات نظامی را در خود جای داده است.
سنتکام در بیانیه خود همچنین هدف این حملات را مختل کردن عملیات یمن علیه کشتیهای نظامی آمریکایی و کشتیهای تجاری در آبهای منطقه توصیف کرده است.
ارتش ایالات متحده همچنین مدعی شده است که چندین پهپاد انتحاری و یک موشک کروز ضد کشتی را بر فراز دریای سرخ هدف قرار داده است.
انصارالله در نظر دارد که کشتیهای مرتبط با رژیم اسرائیل، ایالات متحده یا بریتانیا را هدف قرار دهد تا مجبور شوند به حمله رژیم اسرائیل علیه حماس در غزه را پایان دهند.
علاوه بر اینها، انصارالله به طور فزایندهای اهدافی در سرزمینهای اشغالی را نیز با هواپیماهای بدون سرنشین و موشک نیز هدف قرار دادهاند که منجر به حملات هوایی تلافیجویانه رژیم اسرائیل علیه یمن شده است.