قاچاقچیان منابع طبیعی قارچ ترافل ایران را به قیمت هر کیلو۶هزار یورو در کشورهای عربی و اروپایی میفروشند.
قاچاق قارچ ترافل ایران به اروپا و کشورهای حوزه خلیجفارس و عراق ذخایر ارزشمند ژنتیک گیاهی کشور را تهدید میکند. قاچاقچیان منابع طبیعی، قارچ ترافل این الماس سیاه ایران را به قیمت گزاف در بازارهای حاشیه خلیجفارس و اروپا میفروشند تا جایی که برخی از انواع این قارچ، به هر کیلو ۶ هزار یورو (۳۰۰ میلیون تومان) هم میرسد.
هرازگاهی خبر کشف محمولههای قاچاق قارچ ترافل ایرانی از جنگلهای بلوط و هیرکانی ایران در رسانههای کشور منتشر میشود. اما ۲ سال پیش بود که بزرگترین محموله قاچاق قارچ ترافل به وزن ۱۶ تن در مرز بازرگان کشف و ضبط شد. کارشناسان ارزش این محموله که قرار بود در پوشش میوه به اسلونی صادر شود را بیش از ۹۰ میلیون یورو (۴۵۰۰ میلیارد تومان) تخمین زدند. یکماه پیش از آن نیز محموله قاچاق دیگری به وزن ۴ تن در گمرک پلدشت استان آذربایجانغربی کشف و به مقامات قضایی تحویل شد. با اینکه خرید و فروش و برداشت قارچ منحصر به فرد و دارای ارزش غذایی بینظیر ترافل که گونه گیاهی وحشی ایران است، از چند سال قبل ممنوع شد و جرایم سنگینی برای متخلفان پیشبینی شد، اما قاچاق ترافل و فروش این محصول در بازارهای داخلی و خارجی و سایتهای خرید و فروش ایرانی به قدری زیاد است که هنوز برای قاچاقچیان سودآور است. سودی که آثار و تبعات زیانبار برای محیطزیست و ذخایر گیاهی کشور دارد.
ترافل نوعی قارچ خوراکی است که در گونههای مختلف به رنگهای قرمز تیره، خاکستری، سفید، بنفش و سیاه یافت میشود؛ ولی کمیابترین نوع آن دارای پوسته سیاه رنگ است. ۲نوع سیاه و سفید این قارچ گرانقیمتترین قارچهای زیرزمینی هستند.
الماس سیاه در نقاط بیابانی، سردسیر، گرمسیر و حتی جنگلهای گلستان و گیلان یافت میشود. این قارچ بسیار کمیاب و نادر است و کاشت و بهرهوری از آن فرایند بسیار سخت و پر دردسری دارد. با این حال باید بدانید این ذخیره طبیعی ایران بسیار ارزشمند و گرانبهاست. به قارچ ترافل که مصارف بیشمار دارویی هم دارد اکسیر جوانی هم گفته میشود