زیسان: دانشمندان از تنها نوع ماهیهای مرکب که روی تخمهایشان میخوابند یعنی «ماهی مرکب چشم سیاه» فیلمبرداری کردند. نوعی ماهی که به همراه هزاران بچهی از تخم بیرون نیامده که از قلابهای روی بازوهایش آویزانند، شنا میکند.
به گزارش زیسان، از دید محققان، «ماهی مرکب چشم سیاه» (Gonatus onyx) یکی از معدود ماهیهای مرکب شناخته شده است که روی تخمها میخوابد. آنها این نوع ماهی از قبل کشف کرده بودند، اما برای اولین بار در سواحل کاستاریکا از آن فیلمبرداری کردند. فیلمهای مسحورکننده از این ماهی نشان میدهند که ماهی مرکب محموله تخمهایش را مانند یک لباس بلند به دنبال خود میکشد و بالههای بیرون زده از سرش را تکان میدهد تا بتواند در آب حرکت کند.
نمایندگان «مؤسسه اقیانوسشناسی اشمیت» که این سفر دریایی را سازماندهی کرده، در پستی در اینستاگرام نوشتند: «توده بزرگ تخم از قلابهای روی بازوهای ماهی مرکب آویزان شده و آن را برای چندین ماه حمل میکند. این جانور سرپایی (سِفالوپود) بدون تغذیه در آب حرکت میکند».
زیستشناسان دریایی مدتها تصور میکردند که ماهی مرکب چشم سیاه و سایر ماهیهای مرکب تخمهای خود را به صورت خوشهای در کف دریا میگذارند و به آنها اجازه میدهند تا به طور مستقل رشد کنند و از تخم بیرون بیایند. با این حال، در سال ۲۰۰۱، «برد سیبل»، متخصص پستداک موسسه تحقیقات «آکواریوم خلیج مونتری» این فرض را دنبال کرد. سیبِل یک ماهی مرکب چشم سیاه را از راه دور و از طریق عدسی یک شناور زیردریایی مشاهده کرد که در حال خوابیدن روی یک توده تخم در «مونتری کانیون» سواحل کالیفرنیا، بود.
«برد سیبل» که اکنون پروفسور اقیانوسشناسی در دانشگاه فلوریدای جنوبی است میگوید: «من با مشاهده این صحنه فقط به یاد دارم که به یکباره از صندلی خود پریدم.»
«من دختر کف دریا هستم، این ماهی مرکب را که دیدیم و بررسی کردیم و بعد فهمیدیم اینهایی که در آغوشش قرار دارند تخم هستند و آنها آن (هزاران؟) تخم را برای چند ماه حمل خواهند کرد».
سیبل و همکارانش در مطالعهای در سال ۲۰۰۵، رفتار تخمگذاری ماهی مرکب چشمسیاه ماده را توصیف کردند و به این نتیجه رسیدند که این ماهیها تا ۳۰۰۰ تخم را در آبهای آزاد حمل میکنند تا زمانی که بچهماهیها از تخم بیرون بیایند و شنا کند. ماهی مرکب از بازوهای خود برای پمپاژ آب تازه به توده تخم استفاده میکند که این امر باعث میشود به تامین اکسیژن آنها کمک کند. بر اساس این مطالعه، ماهی مرکب چشم سیاه از فراوانترین سفالوپودها در اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس است. در اقیانوس آرام شمالی، این گونه معمولاً در اعماق بیش از ۱۹۰۰ متر یافت میشود.
این ماهی مرکب در حالت عادی شناور است، به این معنی که به هیچ تلاشی برای شناور کردن یا شنا کردن نیاز ندارد، اما نکته اینجاست که «این ماهی مرکب جوجه کش نمیتواند خیلی سریع شنا کند و ممکن است طعمه آسانی برای پستانداران دریایی در اعماق باشد».