علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی است که سابقه نمایندگی مردم تهران در دورههای هفتم، هشتم و نهم مجلس را در کارنامه خود دارد، او در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز نماینده مردم قم بوده است، او همچنین ریاست کمیسیون ویژه بررسی برجام، نتایج و پیامدهای آن را برعهده داشته است و به عنوان منتخب اعضای ششمین شورای شهر تهران مسئولیت شهرداری تهران را برعهده گرفت. زاکانی یکی از شش نامزد مورد تایید شورای نگهبان برای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری است.
علی رضا زاکانی متولد ۱۲ اسفند سال ۱۳۴۴ است، او در خانوادهای مذهبی در جنوب تهران متولد شده است. پدربزرگ مادری او اهل تبریز و جد مادری اش اهل کاشان بوده است، اجداد پدری او نیز اهل روستاهای زایگان و لالان در حومه شمالی تهران بوده اند. اما پدر ایشان اهل شهرری بوده است، او از ورزشکاران باسابقه و داور بین المللی درجه یک کشتی بوده است و سابقه دوستی صمیمی با مرحوم تختی داشته است.
زاکانی مدتی در حوزه ورزش کشتی فعالیت داشت. وی هنگامی که دانش آموز بود به فعالیت علیه رژیم پهلوی پرداخت و در راهپیماییها و تظاهراتها شرکت میکرد و در مسجدهای لرزاده و همتآباد تهران فعال بود.
او از دوران نوجوانی در سال ۱۳۵۶ در میدان مبارزه علیه رژیم پهلوی حاضر بوده و در تظاهراتها شرکت میکرده است، و پس از پیروزی انقلاب و با شروع جنگ تحمیلی در جبهه حضور مییابد، او ۶۲ ماه به صورت داوطلبانه در جبهه حضور داشته و از ناحیه دست، پا و گردن جانباز شده است.
در ستاد جنگهای نامنظم، لشگرهای محمّد رسول الله (ص) و سیدالشهداء (ع) و قرارگاههای جنوب و غرب شرکت داشت و در واحدهای «تخریب» و «اطلاعات و عملیات» نیز فعالیت میکرد. زاکانی در دوره جنگ تحمیلی مسوولیتهایی از جمله معاون گردان، مسوول محور «اطلاعات و عملیات» قرارگاه نجف اشرف ۳، قائممقام «اطلاعات و عملیات» لشگر محمّد رسولالله (ص) و مسوولیت محور این لشگر را برعهده داشت.
تصویری از حضور علیرضا زاکانی در جبهههای جنگ
در سالهای اولیه پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس دوران دبیرستان را سپری کرد و در سال ۱۳۶۲ دیپلم گرفت. در سال ۱۳۶۸ در رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران پذیرفته شد و در تابستان سال ۱۳۷۶ موفق به دریافت مدرک دکترای عمومی شد. پس از آن با شرکت در آزمون تخصص توانست در سال ۱۳۸۰ در دانشگاه تهران دوره تخصصی پزشکی هستهای را پشت سربگذارد، و اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مرکز پزشکی هستهای مجتمع بیمارستانی امام خمینی (س) و بیمارستان شریعتی است، او همچنین عضو هیئت مدیره انجمن علمی پزشکی هستهای ایران نیز میباشد.
او در هیئت منصفه مطبوعات نیز عضویت داشته است؛ و در مجلس هفتم، هشتم و نهم مجلس او عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات بوده است.
زاکانی به همراه جمعی از اصولگرایان که سالها با هم به فعالیت سیاسی میپرداختند در سال ۱۳۷۸ جمعیت "رهپویان انقلاب اسلامی" را تاسیس کردند، وی به عنوان دبیر کل آن جمعیت فعالیت میکند، پیش از آن او عضو شورای مرکزی ۱۱ نفره جبهه متحد اصولگرایان بود.
او در دورههای هفتم، هشتم، نهم و یازدهم مجلس شورای اسلامی در این مجلس حاضر بوده است، وی همچنین سابقه شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ به عنوان یکی از کاندیداها، در قالب جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی را در کارنامه خود دارد.
علیرضا زاکانی در سال ۱۴۰۰ برای شرکت در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به عنوان کاندیدا ثبت نام کرد، و دو روز پیش از برگزاری انتخابات به نفع سیدابراهیم رئیسی از شرکت در انتخابات انصراف داد.
زاکانی در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: با توجه به اقبال فراوانی که از آیت الله رئیسی شده است من ایشان را اصلح میدانم و خودم هم به ایشان رای مدهم و امیدوارم با انتخاب ایشان اصلاحات اساسی در کشور انجام شود.
وی در تاریخ ۱۳ مرداد ۱۴۰۰ توانست با رای اعضای ششمین شورای شهر تهران به عنوان شهردار پس از پیروز حناچی مسئولیت شهرداری تهران را برعهده بگیرد.
علیرضا زاکانی برای چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد و مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت.
عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران
مسئول بسیج دانشجوئی دانشگاههای استان تهران
مسئول سازمان بسیج دانشجوئی کشور
عضو هیات موسس و شورای مرکزی جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی
عضویت در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب
صاحب امتیاز و مدیر مسئول نشریه فکری - فرهنگی پنجره
عضویت در شورای عالی جمعیت هلال احمر
زاکانی در سال ۱۳۶۸ ازدواج کرده و ۳ فرزند دختر دارد. همسر او خانم معصومه پاکتچی، اصالت تبریزی دارد و مدیر سابق ساماندهی و نظارت حوزه علمیه خواهران تهران و مشاور مدیر سابق حوزه علمیه بوده است.
تصویر علیرضا زاکانی و همسرش
منبع: جماران